Membrul CNA Lorand Turos, despre difuzarea meciurilor de la Euro 2016 de Dolce: Cred că acest lucru s-a făcut cu complicitatea TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lorand Turos, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualuilui (CNA), a propus somarea postului Dolce pentru a deveni liber la retransmisia meciurilor de fotbal din cadrul Campionatului European şi a precizat că „la mijloc“ au fost interese financiare, iar preluarea de către Dolce a drepturilor de difuzare a fost făcută cu complicitatea TVR.

„Să somăm Dolce să respecte legea. Dacă difuzează anumite evenimente în exclusivitate, toţi românii să aibă posibilitatea să urmărească. Dolce se declară liber la retransmisie, a doua zi, toată lumea preia“, a fost propunerea lui Lorand Turos la şedinţa CNA de marţi, 14 iunie.

Dolce deţine dreptul exclusiv de transmisie asupra a 28 de meciuri, iar Pro TV poate difuza anumite partide de fotbal din cadrul Campionatului European.

„Există pachetul Pay-TV, pe care l-a luat Dolce, şi free to air, pe care trebuia să-l ia TVR, dar l-a luat Pro TV. TVR avea drept de preempţiune, condiţia era să-şi plătească taxele“, a spus în aceeaşi şedinţă Viorel Buda.

De celalată parte, Răsvan Popescu a propus întocmirea unei constatări şi trimiterea sa la Consiliul Concurenţei. „Legea nu prevede că poate fi sancţionat de noi pe acest motiv.“ Această propunere a fost votată de şase membri ai CNA - Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Doina Rusu şi Răsvan Popescu -, în timp ce Gabriel Tufeanu, Viorel Buda şi Laura Georgescu au fost împotrivă.

Marţi, RCS&RDS SA Bucureşti a solicitat punctul de vedere al CNA cu privire la interpretarea textului art.85, din Legea audiovizualului, alin. 2 şi 3, privind difuzarea extrasurilor din meciurile Campionatului European de Fotbal. Compania îşi doreşte crearea unui cadru de aplicare, nu modificarea articolului 85.

„Radiodifuzorii locali pot difuza imagini imediat după încheierea meciului, însă în cazul meciurilor de la ora 22.00, reportajele/extrasele nu pot fi difuzate decât abia după 6 ore“, a explicat un reprezentant al RCS & RDS. Potrivit reprezentanţilor companiei, ar fi fost de preferat ca extrasul de 90 de secunde să se refere la selecţia imaginilor din fiecare meci. „Ar trebui să existe posibilitatea actualizării informaţiei în decurs de 24 de ore.“

La ultima discuţie pe această temă, membrii consiliului au decis că un extras de 90 de secunde poate fi difuzat o dată pe zi, pentru un meci. „Nu se respectă legea - evenimentul, în totalitate, trebuie difuzat de un post cu acces liber. Noi, CNA, asistăm la cea mai flagrantă încălcare a legii audiovizualului din ultimiii ani. Pe lângă faptul că stăm şi ne uităm la aceatsă încălcare a legii, nu facem nimic, interzicem oamenilor să vadă măcar acele extrase de 90 de secunde, pe zi. Interesul public este ca acest eveniment să fie urmărit liber de toţi românii. Măcar 90 de secunde pe zi să vadă. Sunt puţini abonaţi la Dolce. Pro TV dă un singur meci pe zi, iar toate meciurile sunt de interes. Erau interese financiare şi cred că s-a făcut acest lucru cu complicitatea TVR-ului“, a declarat Lorand Turos, membru al consiliului.

Marţi, în unanimitate, consiliul a decis menţinerea deciziei.

Răsvan Popescu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, a precizat că „atât cât am putut face în limitele legii, am făcut.“

În asentiment a fost şi Gabriel Tufeanu: „Trebuie să ne raportăm la ce e scris în lege. Din punctul meu de vedere, un eveniment cum este CE este unul singur. Un meci, de sine stătător, nu poate fi un eveniment. Dacă România ar fi jucat în afara acestui cadru, ar fi fost un amical sau altceva. Meciul nu poate fi un eveniment diferit. Reluarea extrasului de vineri nu poate fi difuzată miercuri, iar miercuri, când e un alt meci, să fie difuzat şi extrasul de miercuri. Extrasul se difuzează o dată pe zi, după 24 de ore de la eveniment.“

În aceeaşi şedinţă, condusă de Monica Gubernat, membrul CNA Valentin Jucan a ridicat un semn de întrebare privind preluarea de RCS & RDS a unui interviu cu portarul Ciprian Tătăruşanu, fără a specifica sursa.

În replică, aceştia au spus că imaginile au fost oferite de UEFA. „Noi am făcut solicitare pe site-ul UEFA şi am primit acces. Este pentru prima data când UEFA face asta.“

Sergiu Panait, redactor şef al Dolce Sport, prezent la şedinţa CNA, a spus că DIGI nu a preluat nimic oficial, ci de pe internet: „Am făcut două sesizări către CNA - pentru că materialul a fost difuzat online şi la TV.“

Dolce nu deţine exclusivitate pe întreg evenimentul, ci pe majoritatea meciurilor. Potrivit lui Radu Herjeu, membru CNA, dacă ar fi avut exclusivitate, trebuia ca postul TV să poate fi accesibil tuturor.

Potrivit articolului 85 din Legea Audiovizualului, extrasul reprezintă o scurtă succesiune de imagini şi sunete cu privire la un eveniment de interes public, în scopul informării publicului asupra aspectelor esenţiale ale evenimentului respectiv.

Dacă un eveniment de interes general este alcătuit din mai multe elemente autonome din punct de vedere organizatoric, fiecare element va fi considerat un eveniment de interes public, mai arată articolul din lege.

Dacă un eveniment de interes general se derulează pe parcursul mai multor zile, radiodifuzorii secundari au dreptul la difuzarea unui singur extras pentru fiecare zi.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite