Marioara Murărescu a murit la 66 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărioara Murărescu suferea de cancer mamar FOTO Mediafax
Mărioara Murărescu suferea de cancer mamar FOTO Mediafax

Realizatoarea de emisiuni TV Marioara Murărescu a murit, în noaptea dinspre joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani. Informaţia a fost confirmată de către fiul ei.

Marioara Murărescu, realizatoare şi prezentatoare a emisiunii de televiziune „Tezaur folcloric“, a fost internată, în vara anului trecut, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj, unde i se extirpase o tumoră din zona coloanei vertebrale. La momentul internării, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias a precizat că Marioara Murărescu a cerut să nu fie date informaţii în legătură cu starea sănătăţii sale.

A fost diagnosticată în 2008 cu cancer de sân, fiind supusă la două intervenţii chirugicale. Însă boala a recidivat după o vreme la tiroidă, ceea ce a făcut necesară o altă intervenţie chirurgicală. În noiembrie 2012, Marioara Murărescu declara că nu mai are motivaţia să se lupte cu boala, fiind hotărâtă să se bucure de familia ei. Din cauza bolii a trebuit să se pensioneze.

Cântăreaţa de muzică populară Maria Cârneci a declarat, vineri, pentru Mediafax, după ce a aflat că Marioara Murărescu a murit, că sunt „cuvinte prea sărace şi puţine“ pentru a descrie un „om atât de valoros şi important“ precum realizatoarea TV.

O persoană „pretenţioasă privind tradiţiile folclorului românesc

„Oricărui român care are noţiunea ce înseamnă folclor românesc, tradiţie pură, îi vine în gând un singur nume: Marioara Murărescu“, a declarat Maria Cârneci pentru Mediafax.

Cântăreaţa de muzică populară a spus că Marioara Murărescu a fost un „om atât de valoros şi important vizavi de ce a însemnat pentru folclorul românesc“. De asemenea, Maria Cârneci a precizat că Marioara Murărescu era o persoană „pretenţioasă“, care ţinea cont de portul popular şi de tot ceea ce înseamnă tradiţiile folclorului românesc, de aceea „foarte greu un solist putea să pătrundă în emisiunea sa“. „Îmi pare rău de familia sa, de fiul şi de nepoţelul său şi de toţi cei care au îndrăgit-o“, a completat Maria Cârneci.

Preşedintele României Traian Băsescu a transmis, la rândul lui, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a realizatoarei de televiziune Marioara Murărescu, în care precizează că a admirat-o pentru capacitatea extraordinară de a crea evenimente care au pus în lumină tradiţiile româneşti.

„Marioarei Murărescu îi datorăm recunoştinţa noastră pentru întreaga activitate“

„Am aflat, cu adâncă tristeţe, vestea morţii Mărioarei Murărescu, realizatoare atât de îndrăgită a emisiunilor de folclor de la Televiziunea Română, căreia îi datorăm recunoştinţa noastră pentru întreaga sa activitate de-a lungul căreia a dăruit publicului larg, din ţară şi de peste hotare, tezaurul muzici populare româneşti“, se arată în mesajul de condoleanţe transmis de preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului mai transmite că a admirat-o întotdeauna pe Murărescu pentru capacitatea „extraordinară de a crea evenimente care au pus în lumină tradiţiile româneşti şi bogăţia spiritualităţii populare şi de a încuraja tinerii să cunoască şi să îndrăgească folclorul ca parte a identităţii noastre naţionale“.

„Doresc să adresez sincere condoleanţe familiei şi celor apropiaţi. Dumnezeu s-o odihnească!“, se arată în mesajul şefului statului.

Despre Marioara Murărescu

Născută pe 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel, Mărioara Murărescu, care a murit la 66 de ani, a fost o realizatoare consacrată de programe folclorice, fiind cunoscută în special ca realizatoare a emisiunii TV „Tezaur folcloric“.

Marioara Murărescu a urmat Conservatorul din Bucureşti, fiind o studentă eminentă, însă a trebuit să renunţe la planul de a deveni soprană, după o operaţie de amigdalită care i-a schimbat vocea. În al patrulea an de studii a fost marcată de profesorii Emilia Comişel şi Gheorghe Oprea, care i-au îndreptat paşii spre muzica populară. De la ei a învăţat să privească „folclorul ca pe ceva viu, care ne reprezintă, şi prin care putem să cunoaştem neamul acesta”. 

De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova la Bucureşti şi Chişinău, călătorind în toată ţara pentru a aduna piese originale de folclor, pe care să le adune într-o colecţie remarcabilă. De asemenea, a realizat primul disc de aur „Tezaur folcloric“ (1992), prima casetă video „Tezaur folcloric“ (2000), lucrarea „Cu ochii lumii“ (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea „Tezaur folcloric“).

În calitate de realizatoare de televiziune, numele se confundă adesea cu emisiunea „Tezaur folcloric“, pe care a realizat-o aproape trei decenii pe postul TVR. În timpul comunismului a fost constrânsă să facă anumite compromisuri doar pentru a-şi vedea visul îndeplinit. „Dacă aş fi cedat intenţiei cenzurii de a-mi politiza emisiunea mi-aş fi pierdut publicul; dacă nu cedam deloc, mi se suspenda emisiunea“, spunea prezentatoarea.

Decorată cu „Ordinul Steaua României“

Marioara Murărescu a fost decorată la 14 aprilie 2009 cu „Ordinul Steaua României“, în grad de Cavaler. „Este pentru mine o decorare uşoară pentru că nu trebuie să explic. O ştiu toţi românii, ştiu toţi cât vă datorăm pentru răbdarea, tenacitatea cu care aţi căutat în tezaurul folclorului românesc. Ştim toţi câtă bucurie ne-aţi adus prin promovarea tradiţiilor populare şi mai ales prin promovarea unor artişti populari, capabili să pună în valoare piesele din tezaurul folcloric românesc. Permiteţi-mi să vă mulţumesc în numele românilor şi al meu personal“, spunea, în cadrul ceremoniei, preşedintele Traian Băsescu.

Citeşte şi:

Marioara Murărescu, „un pui de ţăran din Muscel“ care privea folclorul ca pe ceva viu Marioara Murărescu, realizatoare şi prezentatoare a emisiunii de televiziune „Tezaur folcloric“, a murit în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani. Născută în sânul unei familii de preoţi şi caracterizată de un stil patriarhal de viaţă, Mărioara Murărescu a lăsat în urmă „tezaurul“ unei emisiuni îndrăgite de mii de români.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite