Iuliana Tudor, la Adevărul Live: „Am demonstrat în toţi anii ăştia că se poate face audienţă cu decenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2007 prezintă emisiunea „O dată-n viaţă“ la postul naţional de televiziune. Şi, deşi este una dintre vedetele de top ale TVR, discreţia este cuvântul de ordine care îi defineşte viaţa publică. Iuliana Tudor a venit în premieră în studioul Adevărul LIVE, cu poveşti din spatele camerelor de filmat, dar şi noutăţi despre noul sezon al emisiunii sale.

A devenit imaginea-simbol a postului naţional de televiziune, oferind substanţă termenului de „vedetă“. Iuliana Tudor este atât profesionistul de televiziune care ţine în mâini destinul unei mega-producţii, cât şi femeia distinsă care-şi cântăreşte bine fiecare apariţie în mass-media.

Povestea ei a început pe 16 iunie 1977, iar în toţi anii care au urmat, Iuliana a strâns amintiri pentru o viaţă, pilde care, în timp, au construit un om frumos, o personalitate fascinantă.

De la debutul din 1999, realizările Iulianei Tudor au depăşit graniţele ţării, notorietatea proiectelor pe care le-a coordonat recomandând-o pentru superproducţii: Teledonurile TVR, Festivalurile Cerbul de Aur, Mamaia - Folclor, Maria Tănase, precum şi Gala TVR 50, România din suflete, Premiile TVR Internaţional şi Gala Crucea Roşie fiind doar câteva dintre proiectele care au avut-o în prim-plan.

Premiile venite din partea presei pentru Festivalurile de Folclor Mamaia şi Cerbul de Aur au fost completate de premiul Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune pentru producţia de divertisment „O dată-n viaţă“. Distincţiile au continuat, culminând, în 1999, cu titlul de „Femeia anului în Televiziune“.

Cele mai importante declaraţii:

Cum s-a produs apropierea de folclor?

A fost ceva predestinat. Mi s-a impus să prezint un cântec din folclorul românesc, dar refuzasem. Dar după, întâlnind oameni, mi-am dat seama că am privit ignorant domeniul. E ceva esenţial să ştii care e muzica ta. Eu am trăit la ţară, în familie se ascultă asta, aşa că mi s-a părut o lume fascinantă, o lume despre creatori anonimi care fac istorie de secole bune.

„Succesul ţine de originalitate proiectului“

Începe al şaptelea an de „O dată-n viaţă“. Care este secretul emisiunii?

Succesul ţine de originalitate proiectului, nu am împrumutat nimic de la nimeni, autorul fiind regretatul Titus Munteanu. Atunci când mi s-a zis de acest program am intuit succesul, a fost ca o şcoală în primii ani, apoi m-am simţit ca peştele în apă. Nu există regie, oamenii adoră spectacolul. Andrei Gheorghe nu a crezut că poate să facă ceea ce a făcut pe scenă. Vin oameni care nu par degajaţi, dincolo de rigoarea meseriei.

Ce aduce nou viitorul sezon din „O dată-n viaţă“

Cum convingi vedetele să participe la show?

Nu mă las, sunt tenace, aduc orice vedetă în platou. După Mihaela Rădulescu am stat doi ani. Puterea de convingere contează şi ţine de forma în care o împachetezi. Hagi mi-a scăpat. Dar vorbim de un om extrem de ocupat. Nici ca disponibilitate nu e aproape de ideea emisiunii. Important e ca omul să vină să se simtă bine. Importantă e şi joaca asta la „O dată-n viaţă“. Eram criticată pentru mesajul pe care îl promovam. Pentru generaţia tânără trebuie să existe o împachetare accesibilă, divertisment cu folclor, mai ales pentru cei care habar nu au ce înseamnă muzica noastră.

Ce aduce nou viitorul sezon?

Pentru acest sezon ne-am gândit să transformăm telespectatorul în vedetă. Va exista un fan al vedetei populare care se va întâlni cu aceasta, va cânta şi va dansa în direct alături de idolii lor. E un risc, dar asta înseamnă „O dată-n viaţă“. Vrem să deschidem platoul telespectatorilor. Lumea nu are răbdare să vadă acelaşi lucru, noi ne mirăm că am atins anul al şaptelea.

image

Iuliana Tudor, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

A existat un conflict cu cei din conducerea TVR. Cum s-au întâmplat lucrurile, de fapt?

Pe mine, la TVR, m-a interesat să îmi fac treaba. Mi-am văzut de pătrăţica mea, e o foame de independenţă la care ţin, am în vedere produsul. Orice manager ar fi, pledez pentru acest produs. Orice producător îşi apără copilul.

„Emisiunea a fost o şansă să mă descopăr“

Emisiunea are şi o latură socială.

E un program popular accesibil oricui, e şi o platformă prin care vrem să ajutăm. Noi suntem intermediari între cei care apelează la redacţia noastră şi donatori, intermediem doar la nivel de comunicare. A adus multe lucruri bune, emisiunea a fost ultima şansă pentru unii oameni. Devii mult mai atent, sensibil la nevoile altora, mai puţin indiferent, eşti mult mai implicat fără să îţi propui, atunci când lucrezi la o astfel de emisiune. Pentru mine, personal, a fost o şansă să mă descopăr. Când o faci la nivel de ani devii mult mai uman, te apropii de valorile pe care le uităm zilnic. Până la urmă e o luptă pentru viaţa de zi cu zi, dar cred că e important ca zona publică să promoveze aceste valori. Foarte mulţi oameni au nevoie doar să fie ascultaţi. Unii încearcă doar dacă şi văd, puterea exemplului contează. Începe şi România să resimtă nevoia voluntariatului. Sunt foarte puţine lucruri care îi mai unesc pe români.

„Mai multă grijă în a judeca TVR“

Cum te-a afectat moartea lui Valentin Nicolau? Ştiu că te-a ajutat la un moment dat.

Nu am vorbit niciodată despre asta. A fost un moment prin care trece orice om, dar pe care l-am depăşit. Dispariţia lui e foarte proaspătă în minte, mi-e greu să vorbesc despre el acum. Ajuta, unde putea, cel puţin pe mine şi mai ales atunci când şi eu eram în dificultate (n.r. - lăcrimează). Nu contează ce s-a spus despre el. Pentru mine a contat acea clipă când m-a ajutat. La 27 ani, tot managementul a decis să-mi fie aproape, mă simţeam parte a acelui loc. Devine altceva locul ăla când simţi că există oameni cărora le pasă de tine.

Ar trebui mai multă grijă în a judeca TVR. Dincolo de orice percepţie rămâne postul public şi oamenii de acolo sunt oameni excepţionali. Televiziunea română rămâne singura şcoală de televiziune adevărată. Realizatorii TV actuali ar trebui să fie atenţi la această titulatură. Nu cred în vinovăţii asumate într-o direcţie sau alta. Recomandarea mea este ca atunci când se face o judecată de valoare să se facă o documentare.

image

Iuliana Tudor FOTO Eduard Enea

„Am demonstrat că în toţi anii ăştia se poate face audienţă cu decenţă“

În ce măsură te afectează felul în care divertismentul a ajuns într-o zonă derizorie?

N-am să mă plasez pe poziţia celui care judecă. Nu m-a afectat direct, ci ca telespectator, ca mamă a unui copil. Pentru fiecare produs există un public. Eu am demonstrat că în toţi anii ăştia se poate face audienţă cu decenţă. Dacă publicului îi dai poveşti reale, spectacole, repere făcute de profesionişti totul merge bine. Ştiinţa, chiar şi în materie de TV, nu mai este o chestiune obligatorie. Sunt şi genul care se adaptează, nu rămân înţepenită în ceva. E clar că publicul nu mai are răbdare. Aici este secretul programului „O dată-n viaţă“. Eu m-am schimbat foarte mult, dar nu poţi vorbi în 2015 ca din cărţi, trebuie să fii conştient de ce faci, divertisment. E o zonă facilă, dar trebuie făcută profesionist. Dincolo de asta, cred că piaţa e liberă, lupta vine de la oferta diversă. Concurenţa e importantă pentru mine. Mă uit pe audienţe a doua zi. La TVR trebuie să fie nu doar ratinguri, ci şi o oază de curăţenie a limbii române, a muzicii şi a manierei de la face televiziune. Eurovisionul e unul dintre marile proiecte ale TVR, e o miză importantă. Am mai mulţi favoriţi. Sunt mulţi prieteni de-ai mei.

Dacă nu ai mai face emisiunea asta, ce ar urma?

Nu m-am gândit, ştiu doar că mă voi adapta şi voi încerca să îmi fac meseria în continuare. Televiziune, da, ce va fi, nu ştiu. Am învăţat televiziune de la prima treaptă până la ultima, paşi făcuţi în ani de zile. Am făcut reportaje, gale, transmisiuni. Mă va ajuta când voi schimba genul. Totul se reînvaţă în funcţie de datele timpului în care faci proiectul.

Iuliana Tudor, sfaturi către cei care vor o carieră în TV

Ai putea da un sfat tinerilor legat de ce ar trebui să facă în meseria asta?

Să nu o facă dacă nu o simt, altfel devii un slujbaş şi nimic mai mult. Televiziunea în direct ţine de trup şi suflet. Răbdarea le lipseşte. Eu m-am pregătit cu cel mai bun specialist pe dicţie din ţară. E important să cauţi, să afli şi să te ridici la nivelul unui produs de emisiune.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite