INTERVIU Michael Pascale, câştigătorul „Hell's Kitchen“: „Am gătit pentru Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi şi Ilie Năstase“
0Câştigătorul „Hell's Kitchen – Iadul bucătarilor“ Michael Pascale, în vârstă de 27 de ani, a vorbit într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“ despre ce a însemnat show-ul de la Antena 1, ce a învăţat de la cei trei chefi din juriu şi a dezvăluit ce va face cu premiul de 50.000 de euro.
Să-i impresionezi pe Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu, cei trei chefi din juriul „Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor“, nu este un lucru deloc uşor. Însă Michael Pascale a demonstrat, în marea finală a competiţiei culinare, ce înseamnă un service perfect şi a ieşit victorios din restaurantul show-ului.
Câştigătorul „Hell's Kitchen - Iadul bucătarilor“, specializat în gastronomie franţuzească
Michael a început să gătească din copilărie împreună cu mama sa şi a urmat cursuri de specializare în gastronomie franţuzească atunci când s-a stabilit în Franţa, în 1994. Tătăl este rugbyst şi mama gimnastă. Mama locuieşte în prezent în Normandia, unde predă gimnastică ritmică şi tatăl este în Alpi, unde lucrează ca inginer, în vreme de sora lui Michael este profesoară de înot în Franţa. Părinţii au divorţat la doi ani după ce au plecat din România, iar după divorţ Michael a rămas cu tatăl lui şi sora lui cu mama. La 15 ani, Michael a urmat o şcoală de contabilitate, dar a abandonat-o pentru că nu i se potrivea. A ajuns la Saint Tropez ca ajutor de bucătar, apoi a încercat să ajungă bucătar, însă şi-a dat seama că în Franţa fără studii nu va reuşi să facă nimic. Aşa că s-a întors în Normandia şi şi-a luat diploma de bucătar, a lucrat ca chef de partie timp de un an şi jumătate şi de trei ani şi jumătate lucrează ca chef. S-a hotărât să se întoarcă în România pentru a încerca şi aici o carieră în domeniu. Visul lui este să aibă restaurantul propriu, în care să servească mâncare sănătoasă.
Câştigătorul „Hell's Kitchen - Iadul bucătarilor“, recomandat de prestigiosul ziar american „New York Times“
Numele lui Michael Pascale şi al restaurantului din Franţa unde a lucrat ca chef se regăsesc pe o listă a celor mai interesante locuri din Europa întocmită de prestigiosul ziar american „New York Times“. Aşa se face că bucătarul de la „Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor“ apare în articolul intitulat „Comori ascunse ale Europei“, ca recomandare gastronomică. Articolul din „New York Times“ îi sfătuieşte pe cei care ajung la Paris să nu rateze o masă la bistro-ul Pouic Pouic, acolo unde se pot răsfăţa cu preparate precum terrine de foie gras, paste nero şi seppia cu scoici, omlete variate sau vită, toate semnate de chef Michael Pascale. Ziarul american mai precizează că oricine vine să mănânce acolo îl poate vedea pe tânărul chef de origine română în acţiune, pentru că bucătăria la vedere permite oricui sa vadă cum iau naştere cele mai rafinate gusturi.
Câştigătorul „Hell's Kitchen - Iadul bucătarilor“ Michael Pascale, alături de chefii Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu FOTO Mihai Stetcu/Antena 1
Interviu câştigătorul „Hell's Kitchen - Iadul bucătarilor“
Într-un interviu pentru ziarul „Adevărul“, Michael Pascale a dezvăluit că o parte din premiul în valoare de 50.000 de euro o va investi într-un restaurant cu produse cultivate în România, precizând că victoria de la „Hell's Kitchen - Iadul bucătarilor“ se datorează experienţei acumulate în Franţa, dar şi respectului faţă de bucătărie.
„Adevărul“: Cum a fost ultimul service de la „Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor“?
Michael Pascale: A fost service-ul în care din adversari, am devenit colegi. A fost prima oară când i-am simţit pe toţi cei din echipa mea alături de mine, implicaţi, prima oară în care am putut să îi dirijez în bucătărie.
Aşadar, consideri că foştii concurenţi, prezenţi în bucătărie la ultimul service, te-au ajutat mai mult decât te-au încurcat?
Am simţit că toţi erau alături de mine, mi-a plăcut că erau implicaţi 100%. Tot ce s-a întâmplat în ultimul service a fost o dovadă a faptului că o echipă este întotdeauna mai puternică decât un individ. Tot ce am făcut pe parcursul concursului, faptul că am încercat mereu să fiu alături de echipă, cred că s-a văzut la final. Când mi-am ales echipa aveam deja o strategie pentru fiecare dintre ei: ştiam care le este personalitatea, ştiam care le sunt atuurile şi la ce staţie ar trebui să lucreze, iar asta ne-a ajutat să avem un service perfect.
Te aşteptai să ajungi în finală şi să şi câştigi competiţia?
Am venit în acest concurs cu gândul şi cu dorinţa de a câştiga. Am încercat să dau tot ce am mai bun, de fiecare dată. Am făcut tot ce a ţinut de mine şi mă bucur enorm că în final am şi câştigat.
Cât de mari au fost emoţiile?
Emoţiile au fost foarte mari. E adevărat că mi-am accentuat starea de stres pentru că randamentul meu este mult mai bun atunci când lucrez sub presiune, reuşesc să fiu mult mai concentrat, iar asta mă ajută. Simţeam cum îmi pulsează tâmplele, mâinile, tot corpul, dar am folosit asta în avantajul meu.
Michael Pascale, câştigătorul „Hell's Kitchen - Iadul bucătarilor“ FOTO Mihai Stetcu/Antena 1
Câştigătorul „Hell's Kitchen - Iadul bucătarilor“: „M-a diferenţiat respectul pentru bucătărie şi pentru ceilalţi concurenţi“
Cum a fost experienţa din bucătăria „Hell’s Kitchen“?
„Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor“ nu este doar un concurs de gătit, este un concurs despre strategie, stres, rezistenţă psihică. Înainte să ajung aici mi se părea totul mult mai simplu. Oamenii se uită la televizor, văd nişte concurenţi care trebuie să gătească şi gata. În realitate e cu totul altfel. O lună stai departe de prieteni şi de familie, lucrezi la foc continuu în bucătărie fără ca a doua zi să spui că te odihneşti mai mult. Nu se ştie la ce oră te trezeşti, cum te trezeşti, cu zgomote de motociclete, cu căluşari, ce probe ai de făcut. Există o presiune fizică şi psihică constantă, iar în condiţiile acestea trebuie să găteşti perfect şi să îţi ajuţi echipa. Este un exerciţiu extraordinar din care ai multe de învăţat.
Cum ţi s-au părut cei trei chefi şi ce ai învăţat de la fiecare?
Cel mai important lucru pe care l-am învăţat a fost cum să-mi construiesc strategia faţă de ceilalţi concurenţi. M-am înţeles foarte bine cu toţi cei trei chefi. Săptămâna trecută am gătit alături de chef Cătălin Scărlătescu şi de Ciprian, prietenul meu de la „Hell's Kitchen“, la BRD NăstaseŢiriac Trophy, şi mă bucur să spun că am gătit pentru nişte nume cu adevărat mari: Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi şi Ilie Năstase. Weekendul cu 1 Mai l-am petrecut tot alături de chef Scărlătescu, de data aceasta la mare.
Michael Pascale, câştigătorul „Hell's Kitchen - Iadul bucătarilor“ FOTO Mihai Stetcu/Antena 1
Câştigătorul „Hell's Kitchen - Iadul bucătarilor“ vrea să-şi deschidă restaurant cu produse cultivate în România
Cum ţi s-a părut adversarul tău din finală şi ce crezi că te-a diferenţiat şi te-a ajutat să câştigi?
Ce cred eu că m-a diferenţiat a fost experienţa acumulată în Franţă şi respectul pe care l-am avut în tot concursul pentru bucătărie şi pentru oamenii pe care i-am întâlnit. Maria a fost un adversar pe care l-am respectat, îi respect pasiunea şi implicarea de care dă dovadă în bucătărie. Stilul nostru de gătit e foarte diferit, iar asta s-a putut observa pe parcursul întregului concurs.
Ce vei face cu cei 50.000 de euro câştigaţi la „Hell’s Kitchen –Iadul bucătarilor“ şi care sunt planurile tale în domeniul gastronomiei?
Sunt pregătit pentru a deschide un restaurant cu produse cultivate în România, produse crescute într-un mediu natural. În ţara noastră sunt foarte mulţi oameni care respectă natura şi sunt pasionaţi de agricultură, iar acestea sunt produsele pe care eu îmi doresc să le promovez şi să le servesc clienţilor mei. De asemenea, am lansat şi un alt business, „La FABLE Divine“. Divine este unul din prenumele iubitei mele, iar fable înseamnă poezie, o descriere perfectă a relaţiei noastre: o poezie divină. Este o firmă de consultanţă, prin care îmi doresc să îi ajut pe toţi cei care vor să înveţe tehnici de gătit, cum să facă un plating, cum să aleagă şi să cumpere produse, cum să pregăteasca un meniu. Toate aceste informaţii se află pe site-ul meu, www.michaelpascale.ro.