Finala „MasterChef“: Jesica Zamfir, câştigătoarea sezonului 4: „Am scăpat de sărăcie. Mi se schimbă viaţa“
0Georgeta Jesica Zamfir este marea câştigătoare a show-ului „MasterChef“. Cea mai emotivă dintre concurenţii de anul acesta a reuşit să-i impresioneze pe cei trei chefi cu preparate inedite şi să obţină mult râvnitul şorţ de chef de bucătar profesionist, precum şi marele premiu.
Rareş Calotă, Adriana Obrocaru, Anni „Raj Kapoor“, Irina Bucşa şi Jesica Zamfir au fost concurenţii care au luptat în marea finală pentru premiul în valoare de 50.000 de euro.
În ultima etapă a competiţiei de la Pro TV, concurenţii au avut două probe prin care să-şi demonstreze talentul culinar şi abilităţile dobândite de-a lungul concursului.
La finalul emisiunii, Jesica a fost desemnată câştigătoarea celui de-al patrulea sezon „MasterChef“.
Cine este Jesica, marea câştigătoare din sezonul patru
Tânăra de 28 de ani din Ploieşti este mama a unui băieţel de doi ani şi, după mai mulţi ani petrecuţi în Spania a reuşit să înveţe bucătăria suficient de bine încât să-i impresioneze pe Florin Dumitrescu, Sorin Bontea şi Cătălin Scărlătescu.
Georgeta Jesica Zamfir provine dintr-o familie modestă, iar după cum a povestit chiar ea găteşte încă de la vârsta de 10 ani, atunci când pregătea mâncare pentru fratele şi sora sa. În urmă cu şapte ani a plecat în Spania, la muncă, deoarece se descurca foarte greu cu banii. Acolo a muncit ca menajeră, dar a învăţat şi să gătească aşa cum fac spaniolii.
Pasiunea pentru gătit a început la zece ani, atunci când, din cauza condiţiilor grele de trai, Jesica pregătea deja mesele familiei. Atunci când şi-a sărbătorit majoratul, câştigătoarea „MasterChef“ şi-a organizat singură petrecerea şi a gătit fără ajutor pentru că nu avea destui bani.
Jesica ştie să gătească diversificat, de la caracatiţă în stil gallego şi peşte în crustă de sare, până la pâinici cu stafide şi paella sau alte preparate. Pe lângă bucătăria din zona sudului Spaniei, Jesicăi îi place să combine gusturi din bucătăria arabă, indiană şi braziliană.
Întoarsă în ţară, s-a înscris la Facultatea de Litere, Secţia Engleză - Franceză, şi apoi la concursul Masterchef, unde a reuşit să impresioneze cu preparatele ei.
Cele mai importante momente şi declaraţii:
În marea finală, nuanţele au făcut diferenţa. Doi mari chefi, Henry şi Samy, au dat lecţii concurenţilor şi au pregătit două meniuri diferite, pe care concurenţii au trebuit nu numai să le reproducă, aplicând aceleaşi tehnice folosite de bucătarii profesionişti.
„E o tensiune între noi, de-asta am venit aici, să ne testăm limitele“, a spus Rareş. „Şorţul e foarte important pentru mine. Nu credeam că o sa ajung atât de departe şi vreau să ajung şi mai departe. S-au adunat cunoştinţe“, a declarat şi Jesica.
Chefii au cerut inventivitate, însă concurenţii au reprodus farfuriile bucătarilor profesionişti, tocmai din acest motiv proba nu a avut eliminări.
Pentru următoarea probă, concurenţii au gătit pentru familiile celorlalţi prieteni din competiţie. „E momentul meu, e trenul meu, acum să vedem unde mă lasă“, s-a încurajat singur Rareş. „Rareş are atitudine, deşi uneori comentează mult, dar îi lipseşte gustul, mă văd pe mine la tinereţe“, a declarat chef Florin. „Până acum naşul nu m-a prins în tren, dar se strânge cureaua“, a completat şi Adriana. Spre surprinderea chefilor şi a soţului concurentei, acesta a ajuns până în finală.
„Pe mine nu m-a luat nimeni în seamă, Rareş se vede câştigător, dar eu nu mă las“, a spus şi Jesica. Servirea primului fel s-a realizat contracronometru, fiecare dintre cei cinci concurenţi încercând să realizeze farfurii cu bun gust, simple, dar consistente.
Adriana Obrocaru, prima eliminată
„Mă, voi vreţi să câştigaţi «MasterChef»?“, „Ţi-am zis să nu mai pui mâinile în farfurie? Băi, Anni, băi!“, „Şterge-ţi rânjetul de pe faţă şi dă-le copiilor ceva de mâncare“, au fost doar o parte dintre reproşurile chefilor.
La jurizarea preparatelor, Jesica a fost lăudată pentru farfuriile realizate. Adriana, în schimb, după un sfat primit de la Anni, a fost întrebată de caută printre primii cinci bucătari amatori ai României dacă nu ştie să dea gust mâncării. Chef Florin s-a arătat deranjat de lipsa de creativitate a concurentei. „Vrem farfurii de «MasterChef», ceea ce la tine lipseşte. Mi-e greu să accept să în faza asta poţi să faci aşa ceva. Sunt pur şi simplu trist“, i-a reproşat Chef Sorin. Platingul, gustul şi nivelul la are s-a ajuns au fost factorii care au dus la eliminarea Adrianei. „M-a prins naşul fără bilet. Nu regret o fracţiune de secundă că am venit aici“, a spus ea.
Anni „Raj Kapoor“ a fost al doilea eliminat
Anni „Raj Kapoor“ a fost atenţionat pentru lipsa de gust a preparatelor, pentru lipsa gustului indian, dar şi pentru neglijarea regulilor de igienă în pregătirea alimentelor. Combinaţia dintre orez şi banană nu a fost una fericită. Irinei i s-a spus că putea să realizeze ceva mult mai bun, graba şi dezorganizarea fiind dezavantajele sale.
Platingul lui Rareş a fost apreciat de chef Florin. În urma acestei probe, Anni „Raj Kapoor“ a fost eliminat, iar pe podium au rămas Rareş Calotă, Jesica Zamfir şi Irina Bucsa.
Anni „Raj Kapoor“ FOTO Pro TV
Pentru ultima probă din acest sezon, fiecare concurent a putut să gătească liber un preparat care să poarte semnătura proprie, demnă de un bucătar profesionist. Meniurile au fost alese de participanţi în funcţie de trăiri, de inspiraţie sau de potenţialul succes. „Sufletul meu e în farfuriile astea“, a declarat Irina.
Jesica a reinventat preparate şi a uimit chefii
„Supa cu ruccola este cu adevărat inedită, este ceea ce aşteptam de la voi, felicitări“, i-a spus chef Florin Irinei. „Nu întotdeauna când experimentezi trebuie să îţi iasă bine“, i-a spus Scrărlătescu lui Rareş despre platingul cu kiwi şi portocale. În schimb, chef Bontea a apreciat combinaţia.
Sufleul din ţăiţei de casă preparat de Jesica i-a surprins pe cei trei chef, din moment ce ea a reuşit să schimbe faţa unei lasagna perfecte.
„O farfurie simplă, dar arătoasă şi gustoasă“, a apreciat chef Scărlătescu despre combinaţia dintre piept de raţă şi piure de dovleac. Rareş a venit în faţa chefilor cu o farfurie inedită, în care a pus homar şi vită. „Este cea mai curajoasă farfurie pe care am văzut-o la «MasterChef», i-a zis Scărlătescu.
Cotletele de miel cu piure de linte au fost pe placul lui Florin Dumitrescu. „Farfuria asta are c**ie“, a declarat bucătarul despre preparatul Jesicăi.
La capitolul desert, tarta Tatin realizată fără greşeală de Irina a completat meniul gustat de chef Florin. Combinaţia de mango şi ciocolată a lui Rareş s-a dovedit „fatală“, după cum a apreciat chef Scărlătescu. Pe de altă parte, desertul Jesicăi a fost aplaudat de chef Florin, alăturarea perei congelate cu vanilie şi ciocolată fiind pe deplin apreciat.
După jurizarea preparatelor, pe locul al treilea s-a clasat Rareş.
Pe locul secund s-a plasat Irina.
Pe primul loc, şi câştigătoarea „MasterChef“ sezonul patru, a fost desemnată Jesica. Ea a primit 50.000 de euro. „Am scăpat de sărăcie. Mi se schimbă viaţa. M-am născut din nou. Am visat şi am fost rebelă până când s-a născut Jesica asta cu trofeul în mână“, a fost prima ei reacţie.
Rareş Calotă, Jesica Zamfir, Irina Bucsa, Adriana Obrocaru şi Anni „Raj Kapoor“ au fost cei cinci finalişti FOTO Pro TV