VIDEO INTERVIU FreeStay: „La Eurovision se pune accentul pe circ şi pe scamatorii ieftine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la Stânga la dreapta, FreeStay înseamnă Mihai Togănel (bas), Alin Teodorescu (clape), Florin Ristei (voce), Şerban Niculae (clape), Valdimir Grafu (tobe) şi Alin Ilieş (chitară). FOTO Facebook
De la Stânga la dreapta, FreeStay înseamnă Mihai Togănel (bas), Alin Teodorescu (clape), Florin Ristei (voce), Şerban Niculae (clape), Valdimir Grafu (tobe) şi Alin Ilieş (chitară). FOTO Facebook

Cu umor şi argumente, băieţii de la FreeStay pun la colţ Eurovisionul, analizând minusurile concursului ce-şi va alege câştigătorul sâmbătă, pe 9 martie. Deşi critici, interpreţii piesei „Criminal Mind“ au şi câţiva favoriţi care i-au convins că-şi merită locul pe scenă.

Anul acesta, la Eurovision, s-au iscat câteva conflicte.
Şerban Niculae:
Pe forumul Eurovision România, am fost întrebaţi ce anume ne face pe noi să merităm să reprezentăm România la Malmo. O chestie pe care am observat-o la colegii noştri din concurs este faptul că toţi se bazează pe alte lucruri decât muzica, se bazează pe imagine, pe cât de des apar la televizor sau în presa de scandal, cine îi susţine ş.a.m.d. Contează foarte mult să aduci la Eurovision un nume deja cunoscut, eventual şi de afară, că nimeni nu-i profet în ţara lui. Noi, spre deosebire de restul, ne bazăm pe ceea ce ştim să facem. Îmi îngădui să zic, chiar cu o uşoară notă de aroganţă, că ştim să facem bine ceea ce ştim să facem, adică să cântăm. Nouă, pe scenă, ne place. Toată lumea zice: „Mamă, ce presiune, ce emoţie, cât de greu e să fii pe scenă!“. Nu e greu. Atâta timp cât îţi place, nu ţi se pare o corvoadă sau ceva foarte greu, pentru că-ţi face plăcere să le transmiţi oamenilor o emoţie. 

Florin: Şi concursul se numeşte Eurovision Song Contest, nu Eurovision Bârfe Contest sau Cel mai Cunoscut Contest, ceea ce mi se pare foarte corect. Muzica trebuie să fie cea care atrage atenţia celui care o ascultă sau o votează de acasă.

Şerban: Ce am observat eu este că se pune foarte mult accent pe circ, pe notorietate şi pe scamatorii ieftine. Dacă eu, de exemplu, pot să cânt ca o femeie şi vin în faţa voastră şi cânt ca o femeie este ceva senzaţional şi place la lume.

Florin: Dacă mai scoţi şi un iepure din joben...

Şerban: Deja e mai mult decât spectaculos, dar este praf în ochi şi oamenii, de fapt, nu mai văd ce e în spatele acelei scamatorii. Nu e neapărat o scamatorie, dar e o fiţă şi oamenii nu mai sunt atenţi la muzica în sine, la ceea ce spune piesa, dacă e un mesaj acolo, dacă muzica este valoroasă şi are ceva de spus. Asta mă duce cu gândul că, de fapt, nu se promovează strict valoarea muzicală, ci se promovează alte chestii.

Formaţia Casa Presei şi-a lansat deja clip pentru promovarea piesei din finala Eurovision. Voi când aveţi de gând să lansaţi un videoclip pentru „Criminal Mind“?

Florin: Noi facem un clip când ne întoarcem de la Malmo, că până în Suedia trebuie să pregătim spectacolul cum trebuie. O să facem clip la piesa asta, dacă tot a apucat să se promoveze un pic cu Eurovisionul. O să profităm de moment.

Trupa FreeStay, vrute şi nevrute la Eurovisionul din 2013

Este Eurovisionul un concurs corect?
Florin
: Nu. Mi se pare că Eurovisionul nu este un concurs care atestă valoarea unui artist, ci doar un concurs care atestă gustul de moment sau norocul unuia dintre participanţi sau gustul de moment al celor care votează de acasă sau părerea juriului, în acel moment. Dacă a avut un moment prost acasă, poate că o să voteze o piesă tristă, dar nu mi se pare că dacă n-ai câştigat Eurovisionul nu eşti un artist bun sau dacă ai câştigat, eşti unul şmecher.

Până la urmă, de ce participaţi dacă nu este atât de onest concursul?

Florin: E o provocare, mie îmi plac provocările.

Provocare în ce sens?
Florin:
În orice sens. Provoacă-mă la ceva! E o provocare să demonstrez unora că pot să trec şi pe barba mea în concursul ăsta, fără să am vreo cunoştinţă. Cunoaştem foarte mulţi oameni, dar n-aş îndrăzni vreodată să apelez la aşa ceva pentru a câştiga vreun concurs. Apelez la ce ştiu eu să fac mai bine: să cânt. Şi consider că ştiu să o fac destul de bine încât să câştig ceva în viaţa asta.

Eurovisionul nu este un concurs care atestă valoarea unui artist, ci doar gustul de moment sau norocul unuia dintre participanţi. Nu mi se pare că dacă n-ai câştigat Eurovisionul nu eşti un artist bun, iar dacă ai câştigat, eşti unul şmecher.  Florin

Şerban: Cu toţii am făcut parte din alte proiecte înainte de a fi în FreeStay, copilul nostru. Copilul ăsta începe să crească încet-încet şi abia are jumătate de an. Suntem foarte mândri şi de aia ne plac provocările pentru că atunci când cineva ne zice: „Ia urcaţi-vă, mă, pe scenă“, suntem suficient de siguri pe noi încât orice ni s-ar ivi, am putea să facem faţă fără niciun fel de problemă.

freestay facebook

Anul trecut aţi vrut să participaţi la Eurovision, dar nu era piesa gata. În 2013 aţi avut ceva mai mult noroc şi nu aţi adus una, ci două piese.

Florin Ristea: Anul trecut am ratat participarea de la Eurovision, eram cu Alexandru Matei, clăparul trupei Jukebox, şi am zis că a ieşit o piesă frumoasă pe care merită să o înscriem la Eurovision. Când am intrat pe site, ne-am dat seama că s-a terminat perioada de înscriere la Eurovision. Dar anul ăsta am fost prompţi, am fost printre primii cinci care şi-au înscris piesele. Am trecut de preselecţii, cu voia Domnului, şi aşa a ajuns „Criminal Mind“, compusă de acelaşi Alexandru Matei, la Eurovision Contest  2013.

Unii dintre finalişti au pregătit un show diferit, de la haine la dans. Voi ce pregătiţi?
Florin:
În finală, o să ne îmbrăcăm şi noi un pic altfel. Irina Voinea o să ne ajute cu îmbrăcatul la finală. În afară de aceleaşi lucruri cu care i-am obişnuit şi până acum: energia, dezinvoltura, entuziasmul, cântatul perfect şi un pic de culoare, încercăm o chestie nouă, cu nişte lumini. Azi nu prea ne-a ieşit la repetiţii, dar poate că mâine iese (râde). O să fie ceva frumos. Sâmbătă seară sper să iasă perfect.

 Suntem suficient de siguri pe noi încât orice ni s-ar ivi, am putea să facem faţă fără niciun fel de problemă.  Şerban

Unii finalişti au dansatori sau dansatoare sexy. Voi aveţi animatoare?
Florin:
O să avem un moment când se stinge lumina la dubstep şi o să apară Mitză (Togănel Mihai – n. r.) gol (râde). N-avem nevoie şi n-avem voie cu animatoare pentru că suntem şase pe scenă şi ăsta e numărul maxim. Noi avem şi o proiecţie în spate, în care apar două prezenţe feminine, deci suntem opt membri pe scenă şi nu ne descalifică nimeni. Alea sunt animatoarele noastre.

Văd piesa „Seven“ a lui Iustin Ianău pe coloana sonoră a unui film erotic. Florin

Şi mai spuneaţi că nu sunteţi favoriţi.

Florin: Da, cum să nu?

Şerban: Sunt tot felul de clasamente în care iniţial oamenii au votat cum au simţit, dar cum s-a dus vorba că există un clasament, oamenii şi-au mobilizat fanii şi unii au votat de nenumărate ori. Probabil că aşa se va întâmpla şi în finală, dar eu cred că juriul va face diferenţa. 

Florin: Şi are obligaţia de a fi obiectiv, pentru că-şi va susţine fiecare notele şi va zice: „Am acordat 10 puncte, 12 puncte ş.a.m.d.“.

Mihai: Pe Facebook, lumea deja a început să miroasă că merită promovaţi oamenii care chiar fac muzică şi sunt dezinvolţi pe scenă.

Şerban: Eu mai cred o altă chestie: întotdeauna publicul simte când un artist este sincer şi am văzut asta din concertele şi din experienţa pe care o avem de mulţi ani pe scenă. În momentul în care nu eşti convins şi nu eşti sincer, iar ceea ce vrei să spui nu este mesajul tău, publicul simte şi atunci, de cele mai multe ori, se întâmplă să te taxeze. Iar noi facem ceea ce facem cu toată convingerea pentru că noi din asta trăim.

Mi-aţi spus că vă bazaţi pe mesaj şi mai puţin pe consumerism. Care este mesajul piesei „Criminal Mind“?

Florin: Este o piesă oarecum comercială, o să intre şi pe radio. Mesajul piesei a fost făcut într-un moment de cumpănă al vieţii mele (râde).

Şerban: E de menţionat că în toatele piesele pe care le-a făcut, Florin a pus un strop de adevăr şi toate piesele reprezintă un strop din viaţa lui şi din vieţile tuturor. Noi suntem prieteni, iar vieţile ni se încârligă.
Florin: Piesa are un mesaj nu neapărat clasic, dar foarte simplu, de dragoste. Este o poveste oarecum trist spusă, pentru că se cheamă „Criminal Mind“. Nu o luaţi mot-à-mot, dar este undeva pe acolo. La muzică ziceau unii că seamănă piesa cu nu ştiu ce, dar niciodată nu o să se găsească unul care să zică „Da, piesa asta este originală, este extraordinară“. Şi mi-a zis unul „Beatul ăsta s-a mai auzit pe undeva“, la care eu am comentat: „Da, probabil că la alte 1000 de piese“. 

Şerban: E o vorbă că dacă mai trăia Mozart 20 de ani, nu s-ar mai fi scris muzică după el. Sunt 12 note care s-au combinat în toate felurile posibile.

freestay facebook

Florin: Faţă de alţi concurenţi, vocile noastre au sunat disc, au sunat extraordinar de bine şi sunetul a fost foarte bun şi, spre deosebire de alţi concurenţi, s-a văzut că suntem cântaţi în Bucureşti şi în toată ţara. România te iubim!

Şerban: România, trezeşte-te, votează-ţi piesa la Eurovision, cea cu numărul 03!

La cine vă referiţi?

Florin: De exemplu, cred că am avea un atu în faţa trupelor precum Casa Presei. Ce trupă mai e? Electric Fence. Ei au o piesă care-mi place. Asta nu înseamnă că am ceva cu vreun artist sau cu trupa Casa Presei. Doar îmi exprim părerea ca de la artist la jurnalist. Mi se pare că e foarte frumos să faci muzică ca hobby, dar e altceva să o aduci la nivel profesional şi să participi la un concurs bazat pe muzică, show, imagine şi interpretare.

Imediat după ce se termină finala Eurovision, plecăm direct în club, ca să petrecem. Avem două motive de petrecere: ori de supărare, ori de fericire. Florin

Din finală, care sunt piesele pe care le apreciaţi?

Alin Teodorescu: Mie îmi place piesa „Emilia“ de la Electric Fence, chiar şi să o ascult cu spatele, fără să ştiu cine o interpretează.

Florin: Mie îmi place şi piesa Luminiţei Anghel, „Unique“. Este o piesă foarte, foarte bună. Nu este o piesă de Eurovision, dar o văd lejer pe coloana sonoră a unui film.

Şerban: Ei fac mişto de mine, dar mie îmi place şi piesa lui Ianău. Pe acelaşi filon cu Cezar Ouatu, amândoi cântă cu voce de contratenor, amândoi cântă aceeaşi fiţă, să o numim aşa , însă piesa lui Ianău este mai mult decât „Hai să arăt ce voce am eu şi cât de sus pot să cânt“, este o piesă care spune mai şi spune ceva mult decât vocea aia piţigăiată.

Florin: Văd piesa aia pe coloana sonoră a unui film erotic.

Şerban: Mie nu-mi inspiră erotism, ci îmi inspiră ceva psihedelic. 

Alin Ilieş: Şi mie tot piesa de la Electric Fence îmi place.

Şi cei de la Electric Fence v-au lăudat melodia „Criminal Mind“. E simpatie reciprocă.

Florin: Elena are o voce extraordinară, i-am urmărit şi anul trecut. Păcat că nu au ieşit. Anul trecut au ieşit primii la voturile juriului, dar lumea i-a votat pe locul 4.
Mihai Togănel: Şi piesa Luminiţei Anghel îmi place.
Florin: Şi îmi mai place piesa lui Andrei Leonte, „Paralyzed“, dar nu cred că are suficientă experienţă pentru Eurovision.
Şerban: Şi mai mult îmi place de el, de caracterul lui, decât piesa. Mi se pare un tip mişto.

freestay eurovision

Care sunt atuurile pe care ar trebui să le aibă un artist sau o formaţie pentru a reprezenta o ţară la Eurovision?
Florin:
Îmi primul rând, să fii total dezinvolt, pentru că asta se vede pe scenă. Am văzut asta la câţiva concurenţi din semifinală. Am mai văzut o piesă care-mi plăcea, Tami, „Firebird“. A cântat-o foarte bine la repetiţii, dar nu a cântat-o atât de bine în semifinală, am auzit-o zilele trecute la radio. Apropo, radiouri, difuzaţi-ne!

Voi nu sunteţi prea difuzaţi la radio.
Florin:
Nu, nu suntem. Radiouri, treziţi-vă! Sunt atâtea de făcut şi de difuzat la radio!

Ce mesaj aveţi pentru fanii, dar şi invidioşii de la Eurovision?
Şerban:
Să citească cărţi, să nu se mai uite în fundurile tabloidelor.
Florin: Îi salutăm pe toţi şi le mulţumim, inclusiv pentru critici, bazate pe ceva, nu să zici că piesa e plagiată şi că beat-ul este ca la alte 800 de piese. Le mulţumim că ne-au votat, că am ieşit pe un loc bun în semifinală. Sperăm să o facă şi pe 9 martie. Dacă vreţi să vă convingeţi că suntem buni, veniţi la noi la o cântare şi promit că o să plecaţi convinşi de acolo. Pe Facebook găsiţi tot programul cântărilor noastre. Imediat după ce se termină finala Eurovision, plecăm direct în club, ca să petrecem. Avem două motive de petrecere: ori de supărare, ori de fericire. Orice s-ar întâmpla, noi ne simţim bine.    

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite