Eurovision 2014: Bulgaria şi Serbia s-au retras din competiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celor două ţări ce renunţă la Eurovision li se adaugă Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Slovacia, Luxemburg şi Andorra
Celor două ţări ce renunţă la Eurovision li se adaugă Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Slovacia, Luxemburg şi Andorra

Bulgaria şi Serbia au anunţat că nu vor participa la ediţia de anul viitor a concursului Eurovision, invocând motivul constrângerilor financiare.

Cele două ţări s-au alăturat astfel unei liste tot mai mari de state care au anunţat că nu vor participa la concursul găzduit anul viitor de Copenhaga, din cauza dificultăţilor financiare, potrivit news.sky.com.

Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Slovacia, Luxemburg şi Andorra anunţaseră deja că nu vor participa la Eurovision 2014.

Potrivit reprezentanţilor Televiziunii Naţionale Bulgare (BNT), costurile participării la acest concurs (inclusiv taxa de participare şi efectele speciale) au crescut considerabil din 2005.

"Ţinând cont de costul acestui proiect şi de tăierile bugetare pe care le aşteptăm anul viitor, BNT a decis să se retragă de la concursul Eurovision - un prim pas în direcţia constrângerilor financiare pe care postul nostru de televiziune va trebui să le facă", scrie în comunicatul de presă emis de BNT.

Presa din Serbia a citat la rândul ei un comunicat emis de Serbian Broadcasting Corporation, ce a anunţat retragerea din acest concurs.

"Continuitatea participării Serbiei la concursul Eurovision a luat sfârşit din cauza unor motive financiare", se afirmă în acel comunicat.

Deşi Bulgaria participă cu regularitate la acest concurs, reprezentanţii săi au ajuns rareori în etapa finală.

Cea mai bună clasare a Bulgariei a fost în 2007, când Elitsa Tododorva şi Stoian Iankulov au terminat concursul pe locul al cincilea, cu melodia "Voda".

Serbia a câştigat concursul Eurovision în 2007 chiar la prima participare, cu balada "Molitva", interpretată de Marija Šerifović. Serbia nu s-a calificat pentru concursul Eurovision din 2013.

Câştigătoarea din 2013 a fost reprezentanta Danemarcei, Emmelie de Forest, cu piesa "Teardrops". Evoluţia ei a fost urmărită de 125 milioane de telespectatori.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) s-a înscris la concursul Eurovision 2014, însă membrii Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române sunt cei care vor decide, pe 12 decembrie, dacă România va participa sau nu la această competiţie.

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc, în luna mai, la Malmö Arena (Suedia). Cezar a participat la Eurovision 2013 cu piesa "It's My Life" (muzică şi versuri Cristian Faur).

Televiziunea Română, membră a European Broadcasting Union (EBU), este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

De când există sistemul de votare cu semifinale (anul 2004) în Concursul Cântecului European - Eurovision, doar patru ţări s-au calificat în mod constant, în fiecare an în finală, iar România este printre ele, celelalte trei fiind Grecia, Rusia şi Ucraina.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite