VIDEO Un film pornit de la un articol din „Adevărul“ are premiera la TIFF. „Bondoc“ - un documentar despre eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O poveste publicată în „Weekend Adevărul“ s-a transformat într-un documentar observaţional care a fost selectat la Festivalul Internaţional de Film „Transilvania“ (TIFF). „Bondoc“ are premiera vineri, 5 iunie, de la ora 15.00.

Printre cele opt filme româneşti de lungmetraj selectate anul acesta în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film „Transilvania“ se numără şi „Bondoc“, un documentar observaţional construit în jurul unui personaj memorabil. Filmul urmăreşte povestea lui Dan Vladimir Bondoc, un şahist de 78 de ani copleşit de neajunsurile bătrâneţii  şi de conştiinţa apăsătoare a unei vieţi marcate de o succesiune de eşecuri. Singura lui evadare din rutina chinuitoare a fiecărei zile sunt competiţiile de şah la care participă de câteva ori pe an. În documentar, Bondoc încearcă să câştige un turneu memorial organizat în amintirea celui mai bun prieten al său. Este, de fapt, o poveste despre stările amestecate prin care trece bătrânul şahist de-a lungul celor 86 de minute: deznădejde, speranţă, singurătate, frică de moarte. 

Scenariul şi regia sunt semnate de Mihai Mincan, Mihai Voinea şi Cristian Delcea, toţi trei reporteri ai ziarului „Adevărul“ şi toţi trei debutanţi la capitolul filme de lung-metraj. Producţia aparţine casei de producţie „deFilm“.

„Bondoc“ a fost, mai întâi, un articol publicat în „Weekend Adevărul“, în noiembrie 2012, sub titlul „Omul care a

pierdut partida“. Autorii s-au hotărât să ducă povestea mai departe şi l-au transformat pe Dan Vladimir Bondoc în eroul unui film documentar. „În ciuda succesului pe care l-a avut articolul, după publicarea lui am rămas cu senzaţia că adevăratul potenţial al personajului pe care îl întâlnisem ne scăpase, cumva, printre degete.

Ne-am dat seama că nu-l poţi cunoaşte cu adevărat pe Bondoc dacă nu-l vezi cum se comportă şi cum vorbeşte. Şi atunci am decis să-l filmăm. Dar trebuie spus că, la fel ca şi în cazul articolului, nu ne-a fost foarte clar ce vom face. Singura certitudine pe care o aveam era fascinaţia pe care ne-o trezea acest om“, spune Mihai Voinea, unul dintre cei trei autori ai documentarului.

bondoc

Articolul de la care a pornit ideea documentarului
 

Suntem foarte entuziasmaţi de selecţia în competiţia ZFR (n.r. – zilele filmului românesc) de la TIFF şi avem mare încredere în viitoarele reuşite festivaliere ale filmului! Radu Stancu, producătorul filmului

NIMĂNUI NU I-A PĂSAT CĂ SE FACE UN FILM

Până în faza de post-producţie, „Bondoc“ a fost un film făcut cu buget zero. O idee născută într-un grup de prieteni, care i-au convins şi pe alţi prieteni să li se alăture. Printre cei atraşi de proiect a fost şi Luchian Ciobanu, director de imagine cu experienţă în cinematografie. Mihai Mincan povesteşte: „Ne-am întâlnit cu Luchian la o bere şi i-am povestit ce vrem să facem, am încercat să-l convingem ce personaj interesant este Bondoc. I-a plăcut ideea şi a fost de acord să filmeze. Apoi am făcut rost de cameră şi de lavalieră şi ne-am apucat. N-a existat niciun fel de pregătire, am luat totul aşa cum a fost. Spre exemplu, maşina mea apare într-un cadru din film cu oglinzile lipsă. Mi le furaseră din faţa blocului cu câteva zile înainte“.

Bondoc e despre un om învins, e despre realitatea greu de urmărit, e anti-spectacolul a cărui alegere devine în sine un semn de curaj, din partea unor debutanţi care vor să fie luaţi în serios şi vor să facă asta alegând calea dificilă. Ion Indolean, critic de film

Filmările s-au concentrat pe participarea lui Dan Vladimir Bondoc la turneul memorial de şah „Victor Ciocâltea“. Bondoc şi-a dat cu nonşalanţă acordul pentru a fi urmărit de cameră, dar nu i-a păsat prea tare că urmează să devină subiect de film. Marea sa bucurie a fost faptul că nişte tineri i-au alungat pentru câteva zile singurătatea şi l-au însoţit la turneu.

„Bondoc a ignorat pur şi simplu camera de filmat, din prima zi până în ultima. Din când în când mai vorbea cu Luchian: «lasă aia că îţi amorţeşte mâna, mă!». Dar o spunea sincer îngrijorat de mâna lui Luchian, nu de altceva. Nepăsarea cu care a tratat tot demersul nostru a fost molipsitoare: şi ceilalţi participanţi la turneul de şah au ignorat cu totul prezenţa camerei de filmat. E un fenomen aproape inexplicabil în lumea de azi, în care toţi oamenii vor să dea bine. În filmul ăsta nimeni nu vrea să dea bine. Oamenii vorbesc în legea lor, tuşesc, sughiţă, se insultă sau tac îngânduraţi, privind pe geam. Imaginile pe care le veţi vedea şi sunetele pe care le veţi auzi în «Bondoc» sunt aşa cum au fost. Filmul nu are coloană sonoră, pentru că, asta e, în viaţă nu încep să cânte viorile atunci când ratezi“, spune Cristian Delcea.

Bondoc este un documentar absolut minunat despre un bătrân care intră într-o competiţie de şah, un documentar observaţional amuzant şi emoţionant în acelaşi timp. Mihai Chirilov, director artistic al Transilvania Film Festival

CINE E BONDOC

Dan Vladimir Bondoc a făcut parte din generaţia celor mai mari şahişti români din perioada comunistă, alături de Victor Ciocâltea şi Florin Gheorghiu, iar în anii ’50 era considerat una dintre speranţele şahului românesc, după ce se clasase pe podium la campionatele naţionale. Înainte de 1989 a participat la câteva turnee internaţionale, dar n-a reuşit nicio performanţă notabilă şi a rămas un veşnic talent irosit. Trăieşte în Bucureşti şi este catalogat de Federaţia Internaţională de Şah ca maestru FIDE (treapta a treia după „mare maestru internaţional“ şi „maestru internaţional“).

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite