Filmul „Ziua Independenţei: Renaşterea“, primul în box office-ul românesc, în ciuda recenziilor negative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Ziua Independenţei: Renaşterea“, care marchează o revenire a francizei după 20 de ani, a primit foarte multe recenzii negative, în ciuda unui val de entuziasm din partea fanilor. Cu toate acestea, producţia a debutat pe  primul loc în box office-ul românesc.

Filmul, regizat de Roland Emmerich, a debutat pe primul loc în box office-ul românesc, cu încasări de 775.430 de lei, fiind  vizionat de 31.789 de spectatori, arată News.ro. Succesul producţiei vine după ce a fost intens criticat atât de presa străină, cât şi de criticii români anterior lansării sale în cinematografe.

Acţiunea din „Ziua Independenţei: Renaşterea“ are loc la 20 de ani de la evenimentele precedente, umanitatea aflându-se din nou în pericol din cauza unei rase extraterestre care vrea să cucerească Pământul. După evenimentele din primul film, omenirea şi-a întărit apărarea în eventualitatea unui atac extraterestru, folosindu-se tocmai de tehnologia invadatorilor pentru a preveni un alt atac. Cu toate acestea, noi forme extraterestre pun în pericol viaţa a milioane de oameni, motiv pentru care întreaga rasă umană luptă pentru supravieţuire. Filmul se axează pe o nouă generaţie de eroi, dintre care se evidenţiază fiul vitreg al căpitanului Steven Hiller (Will Smith).

Will Smith, prea mare pentru „Ziua Independenţei: Renaşterea“ 

Jeff Goldblum, Bill Pullman şi Vivica Fox şi-au reluat rolurile binecunoscute, în timp ce Liam Hemsworth şi Jessie Usher apar în noi roluri. Marele absent este Will Smith, regizorul Ronald Emmerich declarând încă din 2013 că actorul american este „mult prea scump“, iar numele său ar fi prea „mare“ având în vedere distribuţia filmului şi bugetul acestuia.

Criticii spun că filmul este „o insultă pentru genul blockbuster“ 

Noul film, continuare a peliculei din 1996 în care apărea şi Will Smith, arată o altă invalize extraterestră asupra Pământului şi ridică întrebări cu privire la cât de pregătită este omenirea pentru încă un atac. Dar, criticii au atacat felul în care evenimentele sunt prezentate: „Este un non-film, o insultă pentru genul blockbuster şi ar trebui să stea ca exemplu pentru unele deficienţe ale industriei de la Hollywood“, comentează Daid Sims, de la „The Atlantic“, citat de „Daily Mail“. Aceeaşi părere a fost împărţită şi de cei mai mulţi dintre spectatorii de peste Ocean, care s-au arătat dezamăgiţi şi de reprezentaţia lui Liam Hemsworth, care îl joacă pe pilotul Jake Morrison, numind rolul ca fiind „fără gust“. În ochii criticilor, nici Hemsworth şi nici bugetul de 165 de milioane de dolari nu au fost suficiente pentru a reînvia celebra franciză. 

Relevanţa evenimentelor 

Nici măcar conceptul filmului nu a fost pe placul criticilor, acesta fiind descris de către Associated Press drept „prost“: „Ce s-ar întâmpla 20 de ani mai târziu dacă extratereştri ar reveni cu o navă şi mai mare? Lumea s-a schimbat în aceste două decenii de când Casa Albă şi unele dintre cele mai importante oraşe din lumea au fost distruse, iar acum apărarea contra unor eventuale atacuri a devenit parte a unui concept mai larg, nu se mai pune problema unei operaţiuni din umbră, într-o bază secretă din mijlocul deşertului“, notează Lindsey Bahr, pentru Associated Press.

Filmul se concentrează pe mai multe poveşti, are multă vorbăraie despre ştiinţă şi o mulţime de referiri la pelicula anterioară. „Nimic nu mai crează emoţie: nicio mamă cu copil nu mai aleargă printr-un tunel în Los Angeles, nu mai există niciun Will Smith care să care un extraterestru prin deşert şi nu mai există premise pentru încă o continuare“, spune acelaşi critic. 

Liam Hemsworth nu a făcut impresie bună

Pe de altă parte, Scott Mendelson, de la „Forbes“ a descris filmul ca fiind „plictistor“: „Lungmetrajul nu este «prost», ci pur şi simplu este acolo. Pulsul nu se înteţeşte niciodată, iar toate personajele aleg calea cea mai simplă de a rezolva lucrurile. Cu toţii par plictisiţi sau doar obosiţi, iar sentimentul e contagios. Şi, fără a intra în detalii, e puţin jenant modul în care filmul încearcă să reafirme normele convenţionale într-un fel în care nu se prezintă niciun progres adevărat în ultimii 20 de ani“, arată Mendelson, care mai spune că Liam Hemsworth a jucat „bine“, fiind constrâns de faptul că trebuie să interpreteze „un tip de erou“. „Entertainment Weekly“ nu a fost de acord cu interpretarea actorului, scriind că Hemsworth este „un pilot încrezut“ care „vrea să arate precum Tom Cruise în «Top Gun»“. 

Recenzii negative şi din parea criticilor români

Nici criticii români nu s-au arătat impresionaţi de peliculă. Gloria Sauciuc, de la cinemagia.ro, punctează mai multe aspecte mai puţin favorabile ale lungmetrajului. „Anvergura distrugerii este din nou la scară impresionantă, chiar dacă scenele de gen ar fi putut ocupa şi mai mult spaţiu pe ecran. Singurele scene de gen din «Ziua Independenţei: Renaşterea» sunt distrugerea Londrei, a unui oraş asiatic anonim (probabil Hong Kong-ul) şi a coastei de Est a Statelor Unite (simbolic, Casa Albă rămâne intactă), relativ limitate în contextul global al filmului“, arată ea. „ Acţiunea din «Ziua Independenţei: Renaşterea» trebuia să fie mai credibilă din punct de vedere strategic. Nu ştim dacă a fost o idee inspirată premisa de acum a filmului că, în anul 2016, forţele aeriene zboară folosind tehnologie extraterestră recuperată: luptele aeriene din original, făcute cu avioane contemporane momentului respectiv, ni s-au părut mult mai dramatice“, continuă acelaşi critic. 

image

Invazia extraterestră FOTO cinemagia.ro 

„Acţiunea din noul «Independence Day» urmăreşte pas cu pas derularea din primul film - cu excepţia unui singur element surpriză dar care, deşi ar trebui să fie decisiv, joacă un rol relativ redus în economia filmului. Exact aceiaşi paşi ai acţiunii: un atac extraterestru, o primă ripostă a forţelor umane (reprezentate, previzibil, doar de forţele aeriene americane) sortită eşecului, un element cheie care răstoarnă raportul de forţe, o confruntare finală. Extratereştrii, ca eroi negativi, îi copiază pe cei din primul film, plus ceva din zona Alien/Predator, deşi era de aşteptat măcar o minimă evoluţie a lor dincolo de dezgustătoarele creaturi tentaculare ce populează coşmarurile cinematografice“, punctează acelaşi critic de la cinemagia.ro.

Filmul „Independence Day: Resurgence“ este primul dintre două continuări ale peliculei originale din 1996 şi, potrivit lui Roland Emmerich, va fi primul dintr-o nouă franciză cinematografică. Pelicula originală „Ziua Independenţei/ Independence Day“, o producţie SF de proporţii, cu efecte speciale consistente şi poveşti dramatice, din distribuţia căreia au făcut parte Will Smith, Bill Pullman şi Jeff Goldblum, a avut un buget estimat la 75 de milioane de dolari, în 1996, şi încasări de peste 817 milioane de dolari în cinematografe la nivel mondial. Mai mult, a câştigat premiul Oscar la categoria „cele mai bune efecte vizuale“. Într-una dintre cele mai renumite scene ale filmului, o navă extraterestră atacă şi distruge Casa Albă.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite