Filme de Dan Chişu, Alexander Nanau, Radu Ciorniciuc şi Ivana Mladenović, în selecţia Anonimul 2020. „Malmkrog“ al lui Cristi Puiu, proiectat în închidere
0Cele mai noi filme realizate de Dan Chişu, Alexander Nanau, Radu Ciorniciuc şi Ivana Mladenović vor fi proiectate în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care va debuta pe 12 august şi se va încheia pe 15 august cu proiecţia lungmetrajului „Malmkrog“ al lui Cristi Puiu, potrivit news.ro.
Documentarul „Acasă“, regizat de Radu Ciorniciuc, care a fost premiat între altele la Sundance, DOK.fest Munchen şi Cracovia FF, va fi prezentat în prima seară a festivalului.
Timp de patru ani, regizorul a documentat aventura prin care a trecut familia Enache: de la o viaţă în completă armonie cu natura, în Delta Văcăreşti, până când acest spaţiu a devenit Parcul Natural Văcăreşti - primul parc natural urban din România - la traiul plin de provocări din Capitală. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizaţiei, încercând să păstreze în acelaşi timp legătura cu natura şi armonia dintre ei, apar întrebări despre locul lor în lume şi felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare.
Filmul va fi proiectat pe 12 august, imediat după miezul nopţii.
Documentarul „Colectiv“, regizat de Alexander Nanau, a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia 2019, în afara competiţiei. Ulterior, a fost prezentat la Toronto IFF şi la Zurich, iar în ianuarie, la Sundance.
Este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate.
Filmul va fi proiectat în noaptea de 13 august, de la ora 01.00.
„5 minute“, scris şi regizat de Dan Chişu, a avut premiera mondială în octombrie 2019, în competiţia oficială a celei de-a 35-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia. Lungmetrajul urma să ruleze în cinematografele româneşti din luna martie, însă lansarea a fost amânată.
Drama îi are în distribuţie pe Mihai Călin, Diana Cavallioti, Emanuel Pârvu, Ana Radu, Elvira Deatcu, Adrian Titieni, Gabi Huian şi Aida Economu.
Lungmetrajul de ficţiune al lui Dan Chişu este inspirat din fapte reale. Într-un cinematograf din Bucureşti rulează un film controversat, despre un cuplu format din două femei. La scurt timp după începerea filmului, câţiva spectatori se ridică şi protestează faţă de comunitatea LGBT, membri ai acesteia fiind prezenţi în sală. Presa a acuzat Jandarmeria că nu a intervenit pentru a pune capăt conflictului în urma căruia un tânăr a fost rănit şi a ajuns la spital. Filmul se concentrează pe povestea omului care a condus echipa de jandarmi în acţiunea de la cinematograf, printr-o investigaţie făcută de o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobişnuit de îndrăzneţe.
Filmul va fi proiectat pe 14 august, de la ora 21.15.
„Ivana cea Groaznică”, o poveste neconvenţională despre oameni şi locuri spusă de Ivana Mladenović, a fost premiat anul trecut de juriul secţiunii Cineasti del Presente la Locarno şi anul acesta a fost desemnat la cel mai bun film la Belgrad-Fest.
Actriţa sârbă Ivana lucrează şi trăieşte în România, dar după mai multe probleme de sănătate decide să îşi petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, oraşul natal, înconjurată de familie. Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local - festivalul de muzică Podul Prieteniei - şi, deşi nu foarte convinsă, Ivana acceptă. Odată cu sosirea excentricilor săi prieteni de la Bucureşti şi pe măsură ce bârfele legate de povestea ei de dragoste cu un bărbat mult mai tânăr se împrăştie în oraş, Ivana ajunge în pragul unei căderi nervoase. Familia şi prietenii sunt invitaţi să aducă pe ecran propriile emoţii şi să se interpreteze pe ei înşişi într-o poveste cinematografică despre o femeie care nu îşi poate găsi locul pe niciunul dintre cele două maluri ale Dunării.
Rolul principal e interpretat de Ivana Mladenović, iar din distribuţie fac parte Luka Gramić, părinţii Ivanei: Gordana Mladenović şi Miodrag Mladenović, fratele Kosta Mladenović, bunica Zivka Sorejević, Andrei Dinescu şi regretata artistă Anca Pop.
Filmul va fi proiectat în noaptea de 14 august, de la ora 01.00.
„Malmkrog” i-a adus lui Cristi Puiu, la începutul acestui an, premiul pentru regie al secţiunii Encounters din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
Cel de-al şaselea lungmetraj al lui este bazat pe „Trois entretiens”, un text al filozofului rus Vladimir Soloviov. Din distribuţie fac parte Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot şi István Téglás.
Acţiunea se petrece la conacul lui Nikolai (Frédéric Schulz-Richard), în preajma Crăciunului, unde sunt invitaţi, între alţii, un politician, o tânără contesă şi un general de armată. Iau cina şi conversează, se implică în jocuri de societate. Pe măsură ce petrecerea avansează, discuţia este tot mai aprinsă, diferenţele culturale încep să se evidenţieze şi atmosfera devine una tensionată. În final, fiecare este victima propriului discurs.
Filmul va fi proiectat pe 15 august, de la ora 23.50, după gala de închidere a festivalului.
Anonimul 2020 va debuta cu proiecţia lungmetrajului „The Father”, regizat de Florian Zeller, cu Anthony Hopkins şi Olivia Colman în distribuţie.
Cea de-a 17-a ediţie a festivalului se va desfăşura exclusiv în aer liber, cu maxim 400 de participanţi la fiecare proiecţie. Accesul la proiecţii este gratuit şi va fi posibil doar în baza rezervărilor (bilete cu valoare 0) făcute pe eventbook.ro, începând cu 11 august.
Programul cuprinde şi două competiţii de scurtmetraje, româneşti şi internaţionale, precum şi întâlniri şi dialoguri între cineaşti şi public.