Cine sunt marii perdanţi de la nominalizările Oscar 2016 FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nominalizările Oscar 2016 au rezervat şi o serie de surprize în ceea ce priveşte lipsa unor actori la categoriile importante, precum şi a unor filme care, în opinia presei de peste Ocean şi a internauţilor, ar fi trebui să fie pe lista finală. Aici se înscriu nume precum Idris Elba, Michael B. Jordan, Quentin Tarantino, Steven Spielberg, „Star Wars: Trezirea Forţei“, „Carol“ şi „Straight Outta Compton“.

Nominalizările pentru premiile Oscar 2016 au fost dezvăluite recent, iar presa internaţională nu se arată suprinsă de producţiile şi de actorii care luptă pentru prestigiosa statuetă a Academiei americane de film. În schimb, se punctează lipsa unor filme considerate a fi de Oscar, dar şi a unor actori, care ar fi trebuit să apară pe listele finale ale Academiei, arată „Radio Times“.

Absenţa totală a producţiei Netflix „Beasts of No Nation“ a atras un val de uimire, mai ales pe reţele sociale, acolo unde s-a întărit ideea potrivit căreia Academia ignoră diversitatea şi acordă nominalizări în special actorilor albiă, ignorând actorii şi cineaştii de culoare. De altfel, internauţii denunţă acest trend cu hashtag-ul #OscarsSoWhite.

„Într-un an cu un număr extraordinar de mare de actori de culoare care au avut reprezentaţii de succes, care au fost apreciate atât de public, cât şi de critici, este tragic că sunt ignoraţi“, este de părere Reginald Hudlin, unul dintre producătorii galei Oscar pe de 28 februarie. Pe de altă parte, Sylvester Stallone, care se bucură de un nou val de popularitate, a prins o nominalizare la categoria „cel mai bun actor în rol secundar“ pentru reprezentaţia din „Creed“, în rolul celebrului boxer Rocky Balboa. „Nu mă aşteptam, mai ales în acest moment al vieţii mele“, a spus actorul în vârstă de 69 de ani.

Nominalizări Oscar 2016. Idris Elba, omis pentru rolul din „Beasts of No Nation“

Idris Elba, care joacă rolul comandantului în „Beasts of No Nation“, părea să se îndrepte spre o nominalizare la categoria „cel mai bun actor în rol secundar“, după toate predicţiile, iar producţia în sine avea o şansă la nominalizarea de la categoria „cel mai bun film“. Din păcate, pelicula Netflix nu a prins nicio nominalizare. Pe de altă parte, reţeaua Netflix a primit o nominalizare la categoria „cel mai bun documentar“ pentru „What happened, Miss Simone?“.

„Straight Outta Compton“ a fost, de asemenea, omis, subliind şi mai mult ideea lipsei de diversitate de la nominalizările Oscar 2016, chiar dacă a primit o menţiune la „cel mai bun scenariu adaptat“. „Straight Outta Compton“, în regia lui F. Gary Gray, cu Paul Giamatti, prezintă debutul din 1986 al grupului de rapperi N.W.A. din Compton, o periferie a oraşului Los Angeles. Înfiinţat de Eazy-E, acest grup de gangsta-rap i-a inclus pe Dr. Dre, DJ Yella şi, ceva mai târziu, pe Ice Cube.

Dacă diversitatea a lipsit cu desăvârşire în cursa pentru cele mai bune roluri, în schimb, filmele nominalizate reflectă o varietate de genuri. „Priveşte gama de filme despre care vorbim. O poveste de dragoste între două lesbiene, o poveste brutală a supravieţuirii şi restul este între cele două“, este de părere Leonard Maltin, critic de film.

Nominalizări Oscar 2016. „Carol“ nu a intrat în graţiile Academiei

O altă absenţă notabilă de la categoria „cel mai bun film“ este mult aclamatul lungmetraj „Carol“, regizat de Todd Haynes. Filmul a primit nominalizări la Oscar 2016 la categoriile „cea mai bună actriţă în rol principal“, „cea mai bună actriţă în rol secundar“, „cel mai bun scenariu adaptat“, „cea mai bună coloană sonoră“, „cea mai bună imagine“ şi „cele mai bune costume“. „Carol“, o dramă care prezintă povestea de iubire dintre două femei, interpretate de actriţele Cate Blanchett şi Rooney Mara, s-a impus în schimb la New York Film Critics Circle la categoriile „cel mai bun film“, „cel mai bun regizor“ (Todd Haynes), „cel mai bun scenariu“ (Phyllis Nagy) şi „cea mai bună imagine“ (Edward Lachman).

image

FOTO Arhivă

Nominalizări Oscar 2016. „Star Wars“ nu intră în categoria „cel mai bun film“

Fanii pot fi supăraţi şi de faptul că „Star Wars: Trezirea Forţei“ nu a prins o nominalizare la categoria „cel mai bun film“, dar trebuie luat în considerare faptul că niciun film al seriei nu a fost inclus în această categorie de la lansarea Episodului IV, din 1977. În orice caz, apetitul Academiei americane de film pentru producţiile „populiste“ a fost împlinit prin includerea la „cel mai bun film“ a producţiei „Mad Max: Fury Road“, scrie „Radio Times“.

La actorie, pe lângă Idris Elba, presa de peste Ocean arată că Michael B. Jordan şi Jacob Tremblay ar fi putut fi nominalizaţi pentru rolurile din „Creed“, respectiv „Room“. În ceea ce priveşte categoria „cel mai bun regizor“, nume precum Steven Spielberg, pentru „Bridge of Spies“, Todd Haynes, pentru „Carol“, şi Ridley Scott, pentru „The Martian“, nu au prins nominalizări, chiar dacă filmele lor sunt bine reprezentate la alte categorii.

În schimb, Alejandro G. Iñárrit a primit 12 nominalizări, printre care şi la „cel mai bun film“, „cel mai bun regizor“ şi „cel mai bun actor în rol principal“, pentru pelicula „The Revenant“. „Am dat totul pentru acest film, iar aprecierea din partea Academiei înseamnă mult pentru mine şi colegii mei care au făcut ca acest lucru să fie posibil“, a spus Alejandro Iñárritu.

Nominalizări Oscar 2016. Tarantino şi Sorkin nu au impresionat

La final, „Radio Times“ trage concluzia că acesta este anul în care regizorii cu talent pentru scris sunt ignoraţi, Quentin Tarantino şi Aaron Sorkin fiind excluşi din cursa pentru nominalizările Oscar 2016, la categoriile „cel mai bun scenariu original“ („The Hateful Eight“), repectiv „cel mai bun scenariu adaptat“ („Steve Jobs“).

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite