150 de ani de la naşterea lui Louis Lumière, părintele cinematografiei, „o industrie fără viitor“
0Louis Lumière, unul dintre pionerii cinematografiei, ar fi implinit astăzi 150 de ani. Alături de fratele său, Auguste, Louis Lumière a pus bazele primului aparat de filmat, dar şi ale primului aparat de proiecţie cinematografică.
În ciuda tuturor progreselor tehnologice, industria cinemtografică de astăzi datorează multe fraţilor Lumière, cei care au declarat că „cinematografia este o invenţie fără viitor“.
Pe 5 octombrie 1864, în oraşul Besançon, din partea de sud a Franţei, se năştea Louis Lumière, cel de-al doilea fiu al lui Antoine Lumière, proprietarul unei uzine de aparate de fotografiat. Alături de fratele său, Auguste, Louis Lumière a inventat, în 1985, primul aparat care era folosit atât la filmare, cât şi la proiecţia unui film, prin adaptarea unei surse de lumină. Aceştia au observat, din întâmplare, descompunerea imaginii, în momentul în care un aparat care fotografia un cocoş în zbor s-a stricat.
Înainte de a se angaja în laboratorul tatălui său, unde, în 1881, avea să inventeze o emulsie care permitea realizarea fotografiei instantanee, Louis Lumière s-a ocupat de reperajul acustic al avioanelor, în cel de-Al Doilea Război Mondial. De altfel, în aceeaşi perioadă, el a creat şi încălzitorul catalic pentru aeronautică.
La vârsta de 17 ani, Louis Lumière s-a angajat în laboratorul tatălui său din Lyon, unde, în 1881, a invenat o emulsie care permitea realizarea fotografiei instantanee. 14 mai târziu, în ziua de 13 februarie 1895, Louis şi Auguste Lumière înregistrau brevetul „Cinematograful Lumiere“, care, la data de 6 mai, avea să devină cunoscut publicului drept „Cinématographe“. În acelaşi an, pe 28 decembrie, a fost proiectat, contra cost, în cafeneaua LA Grand, din Paris, primul film al fraţilor Lumière: „Ieşirea muncitorilor din uzinele Lumière“.
În urma succesului înregistrat de proiectarea primului film contra cost, Louie Lumière stabileşte, împreună cu inginerul Ernest Carpentier, să contruieacă o serie de 200 de aparate de proiecţie.
Tot Louise Lumière a dat naştere primelor jurnale de ştiri, documentare şi reportaje. La începutul lunii iunie, anul 1895, acesta filma coborârea din vapor a participanţilor la Congresul de Fotografie, lucru ce a determinat Uzinele Lumière să formze „operatori de luat de vederi şi demonstratori“, care să filmeze aspectele din viaţa de zi cu zi a oamenilor.
A urmat apoi, în 1903, contruirea unui sistem de film color, pe care cei doi fraţi l-au folosit şi în fotografie, intitulat „Autochrome“. În 1933, fraţii Lumière realizaează primul film în relief.
Independent de fratele său, Louis Lumière a început să filmeze secvenţe cu ajutorul unui aparat, inventat de Thomas Edson, numit kinetoscop, realizând astfel „Sosirea unui tren în gară“, un scurtmetraj de numai 48 de secunde.
Printre peliculele realizate de Louis şi Auguste Lumière, primii promotori ai cinematografului, se numără „Fierarul“, „Tâmplarul“, „Dărâmarea unui zid“, „Ceartă între copii“, „Baia la mare“, „Partide de table“ şi „Partida de cărţi“. Toate aceste producţii au fost inspirate din activitatea fermierilor.
Louis Lumiere a murit pe 6 iunie, 1948, în oraşul Bandol, din Franţa.