Stela Popescu a murit. Poliţia Capitalei a deschis un dosar de moarte suspectă din cauze medicale. Actriţa a fost găsită în holul casei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stela Popescu a murit
Stela Popescu a murit

Actriţa Stela Popescu a murit, joi, cu o lună înainte să împlinească 82 de ani. La ora 15.00, un echipaj SMURD chemat la locuinţa ei din Bucureşti a constatat decesul. Artista a fost găsită fară suflare în holul propriei case de fiica adoptivă, Doina, care a sunat la 112.

La faţa locului s-au deplasat două autospeciale SMURD, însă nu s-au făcut manevre de resuscitare, Stela Popescu fiind decedată în momentul în care ajutoarele au ajuns la locuinţă. 

„Un echipaj de-al nostru a fost la domiciliul dumneaei, în jurul orei 15.50, şi a găsit-o fără semne vitale“, a declarat doctorul Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti. „În momentul în care am ajuns la locaţie, era decedată de mai multe ore“, a completat medicul urgentist.

Surse din Poliţia Capitalei au declarat pentru „Adevărul“ că Stela Popescu ar fi murit în urma unui stop cardiorespirator, un echipaj de poliţie fiind trimis la faţa locului. Poliţia Capitalei a deschis un dosar de moarte suspectă în acest caz. 

„Compartimentul Morţi Suspecte din Poliţia Capitalei a deschis un dosar de moarte suspectă, trebuie lămurite cauzele medicale care au dus la acest deces. Actriţa a fost ridicată şi dusă la Institutul Naţional de Medicină Legală, unde i se va face autopsie. Era moartă de câteva ore, sunt câteva semne care duc spre moarte suspectă, dar acest lucru va fi stabilit în urma necropsiei“, au declarat surse din Poliţia Capitalei pentru „Adevărul”.

image

Stela Popescu, înmormântată la Cernica

Trupul neînsufleţit al Stelei Popescu va fi depus, vineri, de la ora 11.00, la Teatrul „Constantin Tănase“, unde va rămâne până sâmbătă, când va fi dus la Mănăstirea Cernica. Duminică va avea loc înmormântarea marii actriţe la Mănăstirea Cernica. Stela Popescu va fi îngropată lângă soţul ei, Mihai Maximilian, care a murit în decembrie 1998. 

„A fost dorinţa ei să fie înmormântată lângă soţul ei, Puiu Maximilian, cum i se zicea acestuia în breaslă. La începutul carierei sale, Stela Popescu s-a îndrăgostit nebuneşte de scriitorul Mihai Maximilian, cu care s-a şi căsătorit în 1969. El îi compunea versurile la scheciurile pe care le interpreta. După moartea lui Puiu, Stela Popescu tot timpul spunea că doreşte să fie înmormântată lângă soţul ei“, a mărtursit Oana Georgescu de la Teatrul „Constantin Tănase“.

Stela Popescu şi soţul ei, Puiu Maximilian, nu au avut copii, iar cei doi au hotărât să o înfieze pe fiica fratelui lui Maximilian. Doina Maximilian este căsătorită cu actorul Radu Gheorghe.

Suferea de diabet

Actriţa Stela Popescu suferea de diabet zaharat. „Eu bănuiam că are diabet, dar nu a fost pacienta noastră niciodată. A fost întotdeauna supraponderală şi probabil că diabetul a debutat în jurul vârstei de 50-60 de ani. În cazul diabeticilor, oprirea cardiacă poate fi cauza secundară a decesului, pentru că aceştia pot deceda şi prin atac cerebral”, a declarat, pentru „Adevărul“, profesorul Constantin Ionescu Tîrgovişte, fostul director al Institutului de Diabet „Nicolae Paulescu“ din Capitală.

Într-un interviu acordat în urmă cu câţiva ani, actriţa a declarat că nu înţelege de ce suferă de diabet, în condiţiile în care nu a abuzat de dulciuri. „Apropo de dulce. Cum naiba oi fi având eu diabet, când n-am abuzat niciodată de dulce?”, a spus actriţa. 

Reacţia lui Alexandru Arşinel 

Actorul Alexandru Arşinel, partenerul de scenă al Stelei Popescu pentru o mare parte a carierei, s-a declarat şocat la aflarea veştii morţii acesteia, îndreptându-se în lacrimi spre locuinţa actriţei.

image

Într-un interviu acordat pentru Adevărul în 2012, întrebată dacă îi este teamă de moarte, Stela Popescu spunea: „Mama mea nu se văita niciodată, nici înainte să se ducă. Atât spunea: „Tare rău îmi pare!". Mie îmi vine să spun acelaşi lucru, că am atâtea de făcut. Mâine, dacă nu mai joc, mai am o mie de lucruri de făcut!“ În acelaşi interviu spunea că atunci când stă singură în casa mare şi cochetă, îi place să privească în jur, la zecile de poze, cadouri şi amintiri de la admiratori. 

Stela Popescu, momente vesele şi triste: „Mama m-a ţinut rasă în cap până la 12 ani pentru că, în Basarabia, m-a muşcat de creştet un păianjen otrăvitor“

Ultimul interviu al Stelei Popescu: „România e frumoasă, dar ne străduim din răsputeri s-o distrugem“. Ce planuri avea pentru luna decembrie

Ce spunea Stela Popescu despre teama de moarte, într-un interviu acordat pentru Adevărul în 2012

Stela Popescu, monolog de excepţie în serialul Las Fierbinţi despre situaţia învăţământului românesc, „o corabie care se scufundă“

Alexandru Arşinel, plângând în hohote la aflarea morţii Stelei Popescu: „Acum mă duc la ea acasă. Nu ştiu ce se întâmplă“


image

Stela Popescu

Data şi locul naşterii: 21 decembrie 1935, satul Slobozia Hodorogea, Basarabia. 

Starea civilă: Măritată cu Mihai Maximilian, decedat în 1998.

Studiile şi cariera: 

A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1960.

La sfârşitul facultăţii a fost repartizată la Teatrul din Braşov, unde avea să susţină 400 de spectacole pe an. 

Din 1963 până in 1969 joacă la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“. 

În 1969 se angajează la Teatrul de Comedie, continuând şi colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci, Radioteleviziunea) din 1963 până în prezent. 

La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul „Constantin Tănase“. 

Pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“ şi pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu joacă în piese precum „Omul care a văzut moartea“, „Mama Boema“, „Boema, slăbiciunea mea“.

Între 1971 şi 1979 face un cuplu antologic, pe scenă şi la televiziune, cu Ştefan Bănică. Din 1979, Ştefan Bănică este înlocuit de Alexandru Arşinel.

A jucat în peste 25 de filme, precum „Nea Mărin miliardar“ (1979), „Pe malul stâng al Dunării albastre“ (1983) şi „În fiecare zi mi-e dor de tine“ (1988).

Locuia în: Bucureşti

image

Stela Popescu, Doamna Teatrului de Revistă, a reuşit să se menţină în topul celor mai iubiţi actori ai scenei româneşti timp de bine de jumătate de veac.

Stela Popescu s-a născut într-o familie de învăţători modeşti, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei considerat intelectual, deci duşman de clasă, este deportat în Siberia, iar mama se refugiază, împreună cu fiica, în România, la Braşov.

În 1953, susţine examenul de admitere la facultate şi este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, la care renunţă după un an şi jumătate când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne.

În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel continuă să susţină spectacole de teatru. La sfârşitul facultăţii, este repartizată la Teatrul din Braşov, acolo unde ajunge să susţină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până în 1969 joacă la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“.

În 1969, Stela părăseste Revista şi se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o împiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în prezent.

image

În paralel, susţine si o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la puţin timp după divorţul de Dan Puican. Totodată, joacă în celebrul serial „Boema“ de la Grădina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare.

Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“, unde a lucrat până la sfârşitul vieţii.

Pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“ şi pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu străluceşte în piese precum „Omul care a văzut moartea“, „Mama Boema“, „Boema, slăbiciunea mea“ etc.

A jucat 18 ani în „Preşul“, 12 ani în „Peţitoarea“ şi 10 ani în „Plicul“. A avut şansa de a lucra cu mari regizori, precum Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu. În anii 1971-1979 face un cuplul memorabil, pe scenă şi la televiziune, cu Ştefan Bănică.

Cât despre longevivul cuplu umoristic Stela Popescu - Alexandru Arsinel, care s-a format în 1979, acesta a fost garanţia umorului de calitate şi în prezent, dar şi în trecut, când textele scenetelor erau semnate de Mihai Maximilian.

În 1958, debutează în cinematografie în pelicula „Alo? Aţi greşit numărul!“. A jucat în peste 25 de filme, printre care „Nea Mărin miliardar“ (1979), „Pe malul stâng al Dunării albastre“ (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine“ (1988), etc. Stela Popescu a făcut o carieră memorabilă şi în televiziune, unde a jucat de la înfiinţare până la finalul vieţii, în piese de teatru şi emisiuni de divertisment, reuşind să transmită ceva din spiritul satiric si contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava şi Dan Mihăescu. TVR a scos pe piaţă DVD-urile „O stea printre stele“ (2006) şi „Stela şi Arşinel“ (2005) care reunesc apariţiile memorabile ale Stelei Popescu.

Începând jumătatea anilor '90, Stela Popescu a fost moderatoare unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea şi Naţional TV şi a jucat în serialul TV „Cuscrele“ (2005-2006), precum şi în telenovelele „Războiul sexelor“ (2007-2008), „Regina“ (2008-2009) şi „Aniela“ (2009), unde face o creaţie memorabilă în rolul Coanei Chiva.

Filmografie

- Toată lumea din familia noastră (2012)

- Sexy Harem Ada-Kaleh (2001)

- A doua cădere a Constantinopolului (1994)

- Maria si Mirabela în Tranzistoria (1989)

- Figuranţii (1987)

- În fiecare zi mi-e dor de tine (1988)

- Secretul lui Nemesis (1985)

- Vara sentimentală (1985)

- Galax, omul păpusă (1984)

- Un petic de cer (1984)

- Zbor periculos (1984)

- Căruţa cu mere (1983)

- Pe malul stîng al Dunării albastre (1983)

- Am o idee (1981)

- Ana si hoţul (1981)

- Grăbeste-te încet (1981)

- Nea Mărin miliardar (1979)

- Drumuri în cumpănă (1978)

- Tufa de Veneţia (1977)

- Ultima noapte a singurătăţii (1976)

- Elixirul tinereţii (1975)

- Despre o anumită fericire (1973)

- Dimitrie Cantemir (1973)

- Astă-seară dansăm în familie (1972)

- Recomandări (1971) (TV)

- Pantoful Cenusăresei (1969)

- Vin ciclistii (1968)

- Faust XX (1966)

- Sărutul (1965)

- Omul de lângă tine (1961)

- Alo? Aţi gresit numărul (1958)

Teatru Teatrul de Revistă Constantin Tănase

- Aplauze, Aplauze (2010)

- Revista revistelor

- Omul care a văzut moartea

- Te astept diseară pe Lipscani

- Nevestele vesele..la Boema (1979)

- Boema, slăbiciunea mea (1980)

- În grădina bucuriilor (1975)

- Constelaţia Boema (1984)

- Boema, bucuria mea (1985)

- Stela, stelele si Boema (1987)

- Buna seara,Boema (1989)

  

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite