Dragoş Pătraru, mesaj tranşant pentru poliţiştii care nu vor să semnaleze public „mizeria“ din sistem: „Vă acoperiţi unii pe alţii până când unii dintre noi mor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Pătraru FOTO Prima TV
Dragoş Pătraru FOTO Prima TV

Realizatorul „Starea Naţiei“ Dragoş Pătraru a dezvăluit că primeşte foarte multe mărturii de la poliţişti revoltaţi de „mafia din sistem“, după cazul Caracal, însă niciunul dintre aceştia nu vrea să-şi asume public mărturiile, acesta fiind, în viziunea lui, motivul pentru care „mizeria va rămâne tot timpul sub preş“.

Dragoş Pătraru a scris, într-un mesaj pe Facebook, că foarte mulţi poliţişti „supăraţi“ pe mafia din sistem, nepotisme şi pe condiţiile de muncă proaste au ajuns să-i trimită mesaje, după cazul Caracal, însă niciunul dintre aceştia nu este dispus să facă aceste declaraţii în mod public, cu probe, „pentru că nu vor să aibă probleme“. 

Cu o asemenea atitudine, spune realizatorul emisiunii „Starea Naţiei“, poliţiştii care aleg să tacă se fac vinovaţi, la rândul lor, de toate neregulile.  

„Primesc de câteva zile tot felul de mesaje de la poliţişti supăraţi (voi citi câteva diseară, în emisiune, la Prima TV, de la ora 22.30) care au multe explicaţii pentru ceea ce se întâmplă: ore suplimentare neplătite, şefi idioţi, mafia din sistem, nepotismele, condiţii de muncă proaste, lipsă de dotări, echipamente vechi şi aşa mai departe. Doar că nu văd, nici după Caracal, oameni dispuşi să spună aceste lucruri public, asumându-şi ceea ce susţin şi aducând şi probe, mai ales pentru partea cu mafia din sistem. Dacă există astfel de oameni îi aştept la «Starea naţiei». Că aşa, să trimitem mesaje în care spunem la final: «vezi, nu-mi zice numele, îţi zic pentru tine, să ştii», n-am făcut nimic. Adică, nu ne spuneţi nimic, fete şi băieţi! Ştim şi noi lucrurile astea, scriem despre ele de ani întregi, vorbim, cetăţenii se lovesc de ele zilnic. Aaa, vreţi să nu vă mai luăm la refec pe toţi, să nu vă mai punem pe toţi în aceeaşi oală? Mda, nu prea se poate“, a scris Pătraru. 

„Ideea e să nu mai acceptăm, nicăieri, în nicio instituţie, ca aceste lucruri să se întâmple. Să semnalaţi, voi, din interior, tot ce nu e în regulă. Că asta nu înţelegeţi: cine tace consimte, fraţilor! Cei din interior care ştiu ce se întâmplă şi tac pentru că nu vor să aibă probleme trebuie să ştie că sunt la fel de vinovaţi“, a continuat realizatorul. 

Dragoş Pătraru subliniază faptul că, până în momentul în care fiecare dintre noi nu va avea curajul să semnaleze „o mizerie“ atunci când vede una, „mizeria va prinde rădăcini“ până când va ajunge „să ne explodeze în faţă, omorând oameni“. 

„Mizeria pe care o tot ascundem sub preş sau pe care ne prefacem că nu o vedem va dispărea atunci când fiecare dintre noi, când vede o mizerie, iese şi spune tare, să-l audă toată ţara: hei, acolo, iată, se întâmplă o mizerie! Că dacă zici «nu e treaba mea, eu îmi văd de ale mele, nu mă bag, nu mi se bagă», atunci mizeria prinde rădăcini şi ne explodează în faţă, omorând oameni. Că uite, aici se ajunge. Vă acoperiţi unii pe alţii - pentru că aşa e construit un sistem care nu are drept criteriu principal de selecţie competenţa - până când unii dintre noi mor. Şi chiar şi atunci, grija voastră nu e cum să faceţi lucrurile să meargă, ci cum să găsiţi scuze şi explicaţii despre care nu aţi ieşit să vorbiţi înainte, girând aceste instituţii care ajung să ne ucidă“, a continuat jurnalistul.

Dragoş Pătraru a transmis şi un mesaj părinţilor, pe care îi îndeamnă să nu lase şcoala să le distrugă educaţia copiilor lor, învăţându-i să fie demni şi să aibă curajul de a cere socoteală, educaţia fiind singura soluţie a unui viitor fără corupţie. 

„Sigur, e un proces ăsta, durează. De-aia cred că mesajul cel mai important e ăsta: părinţi, nu vă creşteţi copiii aşa cum îi vrea sistemul: cuminţi, docili, standardizaţi, cocoşaţi şi cu ochii în pământ. Nu lăsaţi şcoala să distrugă educaţia copiilor voştri. Învăţaţi-i să stea drepţi şi cu pieptul în faţă, să se uite în ochii celor cu care stau de vorbă, să fie demni, să aibă curaj, să întrebe, să ceară socoteală, să conteste permanent autoritatea şi să-şi conteste propriile opinii, să spună NU, să fie critici şi creativi. Doar aşa putem reuşi“, a încheiat realizatorul „Starea Naţiei“. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite