Barack Obama şi un astronaut de la bordul ISS au adus omagii actorului Leonard Nimoy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leonard Nimoy (83 de ani), actorul devenit cunoscut pentru rolul lui Spock, din „Star Trek“, a fost comemorat, în diferite moduri, de preşedintele american Barack Obama, dar şi de un astronaut de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), care i-a împrumutat salutul specific. Nimoy suferea de boala pulmonară obstructivă cronică.

Astronautul american Terry Virts, aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a dus un omagiu inedit fostului actor Leonard Nimoy, care a murit la vârsta de 83 de ani. Virts a postat pe Tweeter o fotografie, realizată la bordul ISS, în care arată salutul făcut celebru de personajul comandantul Spock, din franciza „Star Trek“. În aceeaşi măsură, NASA a postat tot pe Tweeter o poză în care Nimoy se află alături de colegii de distribuţie în apropierea unei navete spaţiale. NASA a recunoscut că personajul Spock a fost destul de influent pentru generaţii la rând de astronauţi care au văzut în acesta un reper, scrie „Huffington Post“.

Barack Obama: „L-am iubit pe Spock“

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, i-a adus de asemenea un omagiu actorului Leonard Nimoy, mărturisind că a apreciat personajul portretizat de acesta, având şansa să îl cunoască şi să îl salute cu formula vulcaniană „Să trăiţi mult şi să prosperaţi“: „Cu mult înainte de a fi la modă să fii tocilar (n.r. - „nerdy“, în original în limba engleză), a fost Leonard Nimoy. Leonard a fost, de-a lungul întregii sale vieţi, un iubitor al artelor şi umanismului, un susţinător al ştiinţei, generos cu talentul şi cu timpul său. Şi, bineînţeles, Leonard a fost Spock. Calm, raţional, cu urechile mari şi cumpătat, a fost centrul viziunii optimiste din «Star Trek» despre viitorul omenirii. L-am iubit pe Spock. În 2007, am avut şansa să îl întâlnesc personal pe Leonard. A fost, bineînţeles, alegerea logică să îl salut cu formula vulcaniană, semnul universal pentru «Să trăiţi mult şi să prosperaţi». Iar după 83 de ani pe această planetă - şi în timpul vizitelor sale pe atât de multe altele - este clar că Leonard Nimoy a făcut exact acest lucru. Michelle şi cu mine ne alăturăm familiei, prietenilor şi nenumăraţilor fani care îi simt lipsa atât de mult astăzi“, a declarat Obama, într-un comunicat de presă transmis de Casa Albă.

Barack Obama şi astronautul Terry Virts s-au alăturat multor altor personalităţi care i-au adus un tribut actorului Leonard Nimoy, printre acestea numărându-se colegii din serialul „Star Trek“ George Takei şi William Shatner, actorul Zachary Quinto, care a interpretat personajul tânărului Spock în lungmetrajele „Star Trek“ şi „Star Trek În Întuneric/Star Trek Into Darkness“, Tom Hanks şi Jason Alexander, arată Mediafax.

Actorul american Leonard Nimoy a murit vineri, la vârsta de 83 de ani, în casa sa din Los Angeles. Nimoy a fost internat în spital, săptămâna trecută, după ce s-a plâns de „dureri severe în zona pieptului“. El suferea de boala pulmonară obstructivă cronică (care duce la insuficienţă respiratorie) şi a fost dus cu ambulanţa la spitalul UCLA Medical Center din Los Angeles, după ce s-a plâns de dureri în piept, pe 19 februarie. Actorul a fost internat de mai multe ori în ultimele luni, iar anul trecut a fost văzut în New York într-un scaun cu rotile şi folosind un aparat de asistenţă respiratorie. Boala pulmonară obstructivă cronică este un termen folosit pentru un număr de maladii care afectează plămânii, inclusiv emfizem şi bronşită cronică. Boala afectează milioane de oameni la nivel global.

A încurajat fanii să renunţe la fumat

Nimoy a anunţat, în februarie 2014, pe Twitter, că a fost diagnosticat cu boala pulmonară obstructivă cronică, în pofida faptului că a renunţat la fumat în urmă cu peste 30 de ani. El i-a încurajat pe fanii săi să îşi îngrijească sănătatea. „M-am lăsat de fumat în urmă cu 30 de ani. N-a fost destul de repede. Am boală pulmonară obstructivă cronică. Bunicul vă spune să renunţaţi la fumat acum. LLAP (n.r. - live long and prosper, salut al personajului Spock din „Star Trek“)“, a scris Nimoy pe Twitter, în urmă cu un an.

„Blestemul“ lui Spock

În 2010, Leonard Nimoy a anunţat că se pensionează, punând astfel capăt unei cariere în film şi televiziune de şase decenii. Atunci, actorul a declarat că a sosit momentul să se despartă de Mr. Spock, considerat unul dintre cei mai fascinanţi extratereştri din televiziune şi industria cinematografică. „De când a apărut «Star Trek», în 1966, nu a mai trebuit niciodată să mă întreb care va fi următorul meu rol. Îmi place ideea să pun capăt acestei colaborări pe un ton pozitiv. A fost o experienţă extraordinară“, declara atunci Leonard Nimoy pentru cotidianul „Toronto Sun“.

În 1975, Leonard Nimoy a scris autobiografia intitulată „I Am Not Spock“, într-o încercare disperată de a se desprinde de personajul pe care l-a interpretat. În cea de-a doua autobiografie, însă, publicată 20 de ani mai târziu, cu titlul „I Am Spock“, actorul american a mărturisit că a reuşit să se împace, în cele din urmă, cu celebritatea şi cu adulaţia fanilor.

Leonard Nimoy, născut în oraşul american Boston, a devenit celebru cu rolul personajului Spock, un ofiţer pe jumătate om pe jumătate vulcanian de pe nava spaţială Enterprise, devenit ulterior comandant al acesteia, în serialul de televiziune „Star Trek“ şi în lungmetrajele SF inspirate din acesta, arată Mediafax. Actorul american a apărut cel mai recent în această franciză anul trecut, în filmul „Star Trek Into Darkness“, regizat de J.J. Abrams.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite