Soluţie legislativă antiplagiat: Crearea unui registru electronic naţional, în care să fie verificate toate lucrările ştiinţifice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect legislativ iniţiat de deputatul PSD Mihai Sturzu ar putea să ofere în cele din urmă o soluţie la criza plagiatului cu care se confruntă de câţiva ani mediul universitar din România. Este vorba despre crearea unui Registru Electronic Naţional al Lucrărilor Ştiinţifice, administrat de Biblioteca Naţională. Mediul universitar salută iniţiativa, dar are câteva sugestii pentru asigurarea succesului unui astfel de demers.

Proiectul a fost depus joi la Parlament şi va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, care este prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for legislativ decizional. Mai exact, iniţiativa prevede înfiinţarea unui Registru Electronic Naţional al Lucrărilor Ştiinţifice, care să fie depozitarul în format electronic al lucrărilor ştiinţifice, adică teze de doctorat, de masterat, de licenţă, analize cu caracter ştiinţific, realizate în unităţile de învăţământ superior, institutele şi centrele de cercetare finanţate din fonduri publice, precum şi cele realizate în cadrul proiectelor de cercetare finanţate parţial sau în întregime din fonduri publice.

Acest registru ar urma să funcţioneze în cadrul Bibliotecii Naţionale a României, care nu poate solicita niciun fel de taxe pentru depozitarea sau procesarea lucrărilor ştiinţifice. Biblioteca Naţională realizează şi administrează platforma electronică online a Registrului, oferind acces liber şi gratuit la lucrările pentru care nu există restricţii de acces.

Obligaţia de transmitere şi depozitare în Registru, în format electronic, aparţine unităţilor de învăţământ superior la care respectivele lucrări au fost susţinute.

Biblioteca poate dezvolta un program informatic pentru descoperirea cazurilor potenţiale de fraudă academică sau plagiat.

Suport de toate culorile politice

Proiectul a fost semnat de 65 de parlamentari din toate partidele, iar Mihai Sturzu speră că adoptarea unei astfel de legi va duce la depistarea potenţialelor cazuri de plagiat şi va pune bazele unui sistem electronic transparent, care să ofere tinerilor oportunitatea de a studia.

De asemenea, deputatul neafiliat Cornel Comşa a arătat că sunt multe cazuri de plagiat care pot fi rezolvate prin adoptarea acestei legi, dând exemplul unui tânăr care şi-a văzut lucrarea de diplomă plagiată.

„Nu văd nicio diferenţă între a fura o salată din piaţă de la tarabă şi a fura o idee bună", a spus Comşa, citat de Mediafax.

Mediul universitar are câteva sugestii

Reprezentanţii mediului academic salută demersul parlamentarilor, care ar putea desăvârşi eforturile depuse până acum de universităţi, consideră Răzvan Teodorescu, preşedinte al Consiliului Rectorilor din România şi rector al Universităţii de Agronomie din Bucureşti. 

„O parte din universităţi au reuşit deja să-şi facă propria bază de date pentru a descuraja orice tentativă de fraudă. Este o iniţiativă binevenită, cu menţiunea că acest registru trebuie să se bazeze pe un sistem informatic foarte performant”, a spus Teodorescu.

De asemenea, Vlad Cherecheş, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), atrage atenţia că iniţiativa poate avea succes doar dacă implică şi un soft antiplagiat.

„Ar fi ideal, noi milităm de ceva timp pentru o platformă unde să fie indexate toate lucrările şi comparate automat la introducere. În plus, trebuie corelat cadrul legislativ cu Legea Educaţiei, astfel încât să nu se poată elibera titlul de diplomă fără introducerea şi verificarea lucrării în platformă”, este de părere Vlad Cherecheş. Totuşi, preşedintele ANOSR este rezervat în ceea ce priveşte posibilitatea verificării lucrărilor depuse înainte de implementarea unui astfel de sistem, cât despre depozitarea lor, Cherecheş a spus că „Va fi foarte mult de muncă”.

În plus, expertul în Educaţie Marian Staş consideră că demersul ar trebui dublat de o înăsprire a pedepselor pentru plagiat.

„Acest proiect este relevant în primul rând pentru mesajul pe care îl transmite, că nu se mai poate aşa. Eu aş supune acestui proces doar documente mai relevante ca tezele de doctorat şi masterat. Oricum, plagiatul nu se prescrie şi ar trebui să existe consecinţe penale drastice, în fond vorbim de furt”, susţine Marian Staş.

Mediul academic reacţionează fără entuziasm la protestul propus de Andrei Pleşu faţă de plagiat

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite