REZULTATE ADMITERE 2013 Săptămâna de foc a admiterii la facultate. Care au fost cele mai mici medii de intrare la universităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea universităţilor au susţinut examenele de admitere săptămâna trecută    FOTO: Eduard Enea/Adevărul
Majoritatea universităţilor au susţinut examenele de admitere săptămâna trecută    FOTO: Eduard Enea/Adevărul

Cele mai multe universităţi au încheiat deja examenele de săptămâna trecută şi au afişat listele cu candidaţii admişi, care au intrat şi cu medii de 5 la buget, la ASE, în timp ce la Geografie, la Universitatea din Bucureşti, niciun candidat admis nu a avut sub 9.

Medii mici de admitere pe locurile fără taxă s-au înregistrat la mai toate facultăţile, însă în special acolo unde concurenţa a fost mică şi s-a putut intra la buget şi cu 5,00, cum e cazul Facultăţii de Management de la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. Reprezentanţii universităţii spun că „întotdeauna au fost facultăţi în cadrul ASE unde s-a intrat cu medii de 5-6“, deci nu ar fi nimic deosebit anul acesta, cu excepţia faptului că, faţă de ultimii doi ani, candidaţii au intrat şi pe bază de examen de admitere, nu numai cu media de la Bac.

Totuşi, se observă un contrast evident faţă de mediile de admitere din anii când concursul a fost numai pe bază de dosar şi mediile de anul acesta. Anul trecut, la Facultatea de Management de la ASE s-a intrat cu 8,75 pe bază de dosar.

În 2010, ultimul an în care s-a dat examen de admitere la ASE, la aceeaşi facultate s-a intrat cu 6,11. Contrastul este şi mai evident la Administraţie şi Management, unde s-a intrat cu 5,02 anul acesta şi cu 7,69 în 2010. Totuşi, reprezentanţii universităţii sunt optimişti şi spun că „partea pozitivă este că mediile arată mult mai bine nivelul candidaţilor ca potenţiali studenţi la ASE“.

Medii de Admitere de peste 9 la Geografie

Dacă la ASE, ultimele medii de admitere au fost între 5 şi 6, la cea mai râvnită facultate a Universităţii din Bucureşti (13 candidaţi/loc), lucrurile au stat cu totul altfel.

Ultima medie de admitere la Facultatea de Geografie a fost 9,09, la specializarea Geografia Mediului, iar la mai căutat domeniu, Meteorologie şi Hidrologie, cu 18 candidaţi pe loc, ultima medie a fost 9,37. De asemenea, trei olimpici au ocupat primele locuri de la specializările Geografie, Geografia Turismului şi Planificare Teritorială, urmaţi de candidaţii cu mediile de 10. La Geografia Turismului, unde au fost cei mai mulţi înscrişi, ultima medie de admitere a fost 9,67.

Decanul Facultăţii de Geografie, Conf. Univ. Dr. Laura Comănescu, spune că „nu se observă nicio schimbare în ultimii doi ani la mediile de intrare“. Totuşi, acum patru-cinci ani, mediile de admitere erau şi mai mari fiindcă examenul era un test-grilă simplu.

„Din 2011, testele sunt mai complicate, iar notele nu au mai fost atât de bune“, a explicat decanul Facultăţii de Geografie pentru „Adevărul“. În schimb, dacă notele celor care au candidat la sediul din Bucureşti al Faculăţii de Geografie au fost mari, ultimele medii de admitere din filiale au fost mult mai mici, ultima fiind 5,35 la Geografia Turismului, la sediul din Drobeta-Turnu Severin.

Controversa de la Medicină

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila“ a redevenit un magnet pentru candidaţi, care speră să se angajeze în străinătate pe salarii mari cu o diplomă din România.

Concurenţa a fost acerbă anul acesta, depăşind cinci candidaţi pe loc, iar la Medicină Dentară, au fost aproape 10 candidaţi pe loc, cea mai mică medie de intrare la buget fiind 9,00. De asemenea, 28 de candidaţi olimpici, cu performanţe recunoscute la concursuri naţionale şi internaţionale, au fost admişi fără susţinerea testului grilă.

Pentru locurile bugetate, ultima nota la Facultatea de Medicină a fost 7,00, însă, peste 100 de candidaţi de la Medicină generală s-au declarat nemulţumiţi de rezultatele de la admitere şi au protestat, vineri, la sediul UMF „Carol Davila”, susţinând că o parte din exerciţiile din testul-grilă ar fi fost greşite.

Atât ministrul pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, cât şi rectorul universităţii, academicianul Ioanel Sinescu, au declarat că procedura de admitere a fost respectată şi au existat probleme „de tehnoredactare“ doar la două întrebări, însă universitatea a anunţat de joi că nu vor fi depunctaţi candidaţii.

Totuşi, între 100 şi 150 de lucrări vor fi reverificate, pentru a se vedea dacă punctajul de pe testele lor grilă a fost acordat corect, după ce, în prima etapă, s-au depus 65 de contestaţii, a declarat vineri ministrul delegat Mihnea Costoiu pentru „Adevărul“, ceea ce înseamnă că afişarea rezultatelor finale ar putea fi amânată. ;

Radiografia admiterii

Printre cele mai disputate specializări de anul acesta se numără Geografia, la Universitatea din Bucureşti, Inginerie Medicală la Politehnică, Management la SNSPA, dar şi facultăţile de medicină au fost la mare căutare în toată ţara.

Peste 3.000 de candidaţi s-au înscris la admiterea la studiile universitare de licenţă din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Capitală, unde concurenţa a fost de 5 candidaţi/loc la buget, cea mai mare înregistrându-se la Facultatea de Management, cu 12 candidaţi pe loc.

La Politehnică s-au înscris aproape 8.000 de candidaţi şi au fost disponibile 4.770 de locuri la buget şi 1.150 de locuri cu taxă. Ultimele medii de admitere, pe locurile la buget, la specializările cu cea mai mare concurenţă au fost de 9,04 la Inginerie Medicală (peste 3 candidaţi/loc) şi 8,92 la Antreprenoriat (peste 2 candidaţi/loc), unde admiterea nu a presupus examen scris.

La Facultatea de Medicină din cadrul UMF Timişoara au fost înscrişi 2.415 candidaţi, care s-au luptat pe 958 de locuri, dintre care 415 la buget, iar la UMF Iaşi, a fost cea mai mare concurenţă din ultimii zece ani - cinci candidaţi/loc, la fel ca la UMF din Bucureşti.

La Academia de Studii Economice (ASE) s-a susţinut examen de admitere la matematică şi economie pentru majoritatea facultăţilor, testul-grilă având o pondere de 70% la media de admitere, ceea ce i-a descurajat pe mulţi absolvenţi de liceu să se înscrie la ASE. ASE va organiza a doua sesiune de admitere, fiindcă nu au fost ocupate toate locurile de la buget şi cu taxă.

Cele mai mici medii de intrare la universităţi

Cele mai mici medii de admitere la locurile bugetate au fost, mai la toate universităţile din ţară, între 5 - 6, cu excepţia universităţilor de medicină, unde mediile au fost destul de mari. La Universitatea de Medicină din Iaşi, spre exemplu, ultima medie de admitere a fost de 7,98, în timp ce la Universitatea de Vest din Timişoara şi la Academia de Studii Economice (ASE) din Capitală s-a intrat şi cu medii de 5,00.

  • Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Fizică - 5,95
  • Universitatea Politehnică din Bucureşti, Facultatea de Inginerie Energetică - 5,22
  • SNSPA, Facultatea de Ştiinţe Politice - 5,80
  • UMF „Carol Davila“, Facultatea de Medicină Generală - 7,00
  • UMF Iaşi, Facultatea de Asistenţi Medicali - 7,98
  • UMF Timişoara, Facultatea de Medicină Generală - 6,40
  • ASE, Facultatea de Management - 5,00
  • Universitatea „Babeş-Bolyai“ Cluj, Facultatea de Biologie şi Geologie - 5,53
  • Universitatea „I. Cuza“ din Iaşi, Facultatea de Teologie Romano-Catolică - 6,06
  • Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte şi Design - 5,00

ADMITERE FACULTATE 2013 S-a încheiat săptămâna admiterilor. Care au fost mediile de intrare la facultate

Cele mai multe universităţi din Capitală şi din ţară au încheiat deja examenele, desfăşurate săptămâna aceasta, şi au afişat listele cu candidaţii admişi, atât la buget, cât şi pe locurile cu taxă. Anul acesta, s-a intrat şi cu medii aproape de 5 la facultate, pe locurile fără taxă, având în vedere scăderea numărului de candidaţi.

ADMITERE FACULTATE 2013. Ca înainte de 1989. La Medicină 4.500 de tineri s-au bătut pe 850 de locuri

Absolvenţii de liceu au luat cu asalt miercuri sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ (UMF) din Bucureşti, care a înregistrat cea mai mare concurenţă din 1989 încoace.  Peste 4.500 de tineri s-au bătut pe cele 850 de locuri fără taxă scoase la concurs.

ADMITERE FACULTATE 2013 Meteomania: peste 18 tineri s-au bătut pe un loc la Meteorologie anul acesta

Aproape 13 absolvenţi s-au înghesuit anul acesta pentru un loc la Geografie, cea mai căutată facultate la Universitatea din Bucureşti, atraşi în special de Meteorologie şi Hidrologie.

ADMITERE FACULTATE 2013 Au început examenele la Politehnică şi SNSPA. Probele continuă la Universitatea din Bucureşti

Peste 26.000 de candidaţi s-au înscris pentru admiterea la facultăţile Universităţii din Bucureşti, unde examenele au început duminică şi continuă săptămâna aceasta. Luni a fost prima zi de probe la Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde s-au înscris aproape 8.000 de candidaţi anul acesta.  La SNSPA, concurenţa este de cinci candidaţi pe fiecare loc de la buget.

ADMITERE FACULTATE 2013 Candidaţii susţin, începând de luni, probele scrise de la Universitatea Politehnică din Bucureşti

Candidaţii care dau admiterea la Universitatea Politehnică din Bucureşti susţin, luni şi marţi, cele două probe scrise, care încep la ora 10:00 dimineaţa şi durează trei ore.  În toal, Universitatea Politehnică a scos la concurs, anul acesta, 4.750 de locuri la buget şi 1.150 de locuri la taxă.

ADMITERE FACULTATE 2013 Peste 4.500 de candidaţi vor da admitere la UMF Bucureşti. 9,7 candidaţi pe loc la Medicina Dentară

Peste 4.500 de absolvenţi de liceu vor susţine admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. De departe, cea mai mare concurenţă este la Facultatea de Medicină Dentară, unde sunt 9,7 candidaţi pe loc, urmată de Facultatea de Medicină pentru unul din cele 131 de locuri fără taxă, cu 5,2 candidaţi pe loc pentru unul din cele 432 de locuri.

ADMITERE FACULTATE 2013 Politehnica Bucureşti oferă 10% reducere din taxa de înscriere pentru cei care se înregistrează online, până joi la ora 24.00

Înscrierile oficiale la Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB) au loc în perioada 12-20 iulie, la secretariatele facultăţilor, însă cei care se preînscriu online, pe site-ul admiterii la UPB, până joi la ora 24.00, primesc o reducere de 10% din taxa de înscriere, susţin reprezentanţii instituţiei. Calendarul complet al admiterii la Politehnică.

ADMITERE FACULTATE 2013 S-a dat startul examenelor de admitere la facultăţile Universităţii din Bucureşti. Calendarul admiterii

Candidaţii de la admiterea la studiile de licenţă organizată de Universitatea din Bucureşti au intrat de vineri în examene, pe care le vor susţine până marţi, 23 iulie, se arată în calendarul admiterii la facultate.

ADMITERE FACULTATE 2013 Prima zi de înscriere la Universitatea din Bucureşti

Admitere Facultate 2013 / Înscrierile la Universitatea din Bucureşti au început miercuri, 10 iulie şi se vor termina pe 18 iulie, urmând ca examenele de admitere să fie susţinute în perioada 19-25 iulie, iar rezultatele să se afişeze pe 27 iulie.

ADMITERE FACULTATE 2013 Diplomele cu care te poţi angaja în statele Uniunii Europene

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, şansele absolvenţilor români de a se angaja în alte state membre au crescut considerabil pe hârtie, dar în practică doar câteva facultăţi din România pot deschide mai larg uşa, direct către joburile din Occident.

ADMITERE FACULTATE 2013 Locurile la buget, alocate în funcţie de numărul de studenţi

Ministerul Educaţiei a alocat, în total, 62.400 de locuri pentru studiile de licenţă din anul universitar 2013 - 2014. Astfel, fiecare universitate are alocat un număr de locuri dintre care circa două treimi sunt bugetate de la stat, studenţii nefiind nevoiţi să plătească taxe, în timp ce restul locurilor trebuie plătite integral la începutul anului, sau în rate.

ADMITERE FACULTATE 2013 Taxele universitare, între 1.600 şi 10.000 de lei

O facultate de actorie poate să perceapă şi 10.000 de lei pe an, în timp ce o facultate de fizică are taxe mai mici de 2.000 de lei, discrepanţe ce nu ţin de cererea de pe piaţa muncii, ci de costurile administrative pentru pregătirea acestor specialişti.

ADMITERE FACULTATE 2013 Topul celor mai căutate specializări

Geografia, Dreptul, Administrarea Afacerilor, Ştiinţele Politice şi cele ale Comunicării sunt printre cele mai râvnite de candidaţii care dau admiterea la universitate.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite