REPORTAJ World Education Fair. Unde pleacă românii la studii în străinătate. Pe urmele lui Tony Blair, la facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii sunt în căutare de studii de inginerie, robotică, dar şi de jurnalism, iar facultăţile venite la World Education Fair sunt dornice să-i atragă pe cei mai buni tineri români, la studii în străinătate. Unele universităţi prezente la târg au alumni celebri precum fostul premier britanic Tony Blair.

Aglomeraţia e mare la târgul de universităţi, în primele ore de la deschidere, sute de elevi de clasele a XI-a şi a XII-a s-au înghesuit la standurile universităţilor străine. Tinerii caută diverse domenii de studiu, însă domeniul cel mai popular este ştiinţă şi tehnologie.

La Institutul de Inginerie din Groningen, spre exemplu, o tânără venită tocmat din Buzău, Raluca Lăzărescu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "B. P. Haşdeu" se interesează de cursurile de robotică. "Mi se pare interesantă robotica şi aş vrea să studiez oriunde în lume, numai în România nu.  Sunt mult mai multe oportunităţi afară", spune visătoare eleva. De partea cealaltă a standului, o tânără care a terminat anul trei la Institut îi povesteşte cum stau lucrurile acolo.

"Ai un singur semestru în care studiezi robotica la licenţă şi trebuie să construieşti trei tipuri de roboţei, dintre care unul care să navigheze prin labirint şi altul care poate să se balanseze. Studiile costă 2.000 de lei pe an, nu avem burse la universitate, dar poţi aplica pentru împrumut din partea guvernului olandez. De asemenea, dacă lucrezi 56 de ore pe lună, primeşti o bursă de 250 de euro de la stat", îi povesteşte românca de la Institutul de Inginerie din Gronningen, Edith Stan.

Ea a spus că la început a fost un şoc contactul cu lumea lor, Olanda fiind o civilizaţie foarte diferită de a noastră şi că a decis să nu se mai întoarcă înapoi în România din lipsa de oportunităţi. "Am ales inginerie fiindcă mi-a plăcut foarte mult fizica în liceu, mama e profesoară de fizică, am urmat un profil real. Nu sunt multe fete în an, dar mă simt foarte bine acolo. Sfatul meu pentru cei care vin din urmă este să nu le fie frică să plece din ţară, se vor adapta", spune Edith Stan.

Nu numai ştiinţele sunt căutate de elevi, am întâlnit şi o tânără care vrea să devină jurnalist. Andra Ciupitu este elevă în clasa a XII-a la Şcoala Centrală din Bucureşti şi spune că visul ei este să devină jurnalist. "Îmi place să scriu, să interacţionez cu oamenii. Visez să lucrez într-un loc ca BBC, să fiu jurnalist în Anglia", spune tânăra.

world education fair

City University, locul unde a studiat Tony Blair

Printre universităţile prezente la târgul World Education sunt şi câteva care nu au mai venit până acum să îşi prezinte oferta aici, printre care şi o universitate londoneză celebră pentru alumni precum Tony Blair şi Margret Tatcher, care au studiat la The City Law School, instituţie preluată de City University în 2001. 

"Avem 13.000 de studenţi la universitate dintre care 60 sunt români. În general, studenţii români sunt foarte interesaţi de studiile de business şi finanţe, pe locul al doilea este computer science şi pe locul trei, studiile de economie. Majoritatea se angajează imediat după absolvire. City University este în top 10 în Marea Britanie în ceea ce priveşte gradul de angajabilitate şi nivelul salariilor. Cât despre studenţii români, sunt copii serioşi, hotărâţi să ia note bune. Avem şi burse de 1.000 de lire sterline pentru primii cei mai buni 50 de studenţi", a povestit Adrian Dutch, directorul departamentului de recrutare a studenţilor străini la City University. El spune că studenţii adesea lucrează pentru banii de buzunar.

world education fair

Profesorul român de la West London

La standul Universităţii West London, recrutorul este chiar un profesor român care predă turism acolo. Ilie Zubaşcu are 36 de ani şi a fost student la universitate acolo. Iniţial, după ce a terminat liceul, a lucrat aproape şapte ani în hoteluri după care a decis să şi facă studii în domeniu. A plecat în Marea Britanie, a făcut facultatea la Londra şi apoi s-a angajat La Hilton Hotel în centrul capitalei britanice.

"Am lucrat în aproape toate domeniile care ţin de hotel, am făpcut ture de noapte, am fost barman, am lucrat ca manager, peste tot în lume. După ce am făcut licenţa am început să urmez şi un masterat şi o fostă profesoară m-a invitat să predau la facultate. Aşa am ajuns în domeniul educaţiei", spune Zubaşcu. El îi sfătuieşte pe tineri să nu vâneze diplomele, ci să caute să-şi dezvolte gândirea, pentru că felul în care gândesc le schimbă viitorul.

O altă universitate care nu a mai venit până acum la târg este La Rochelle din Franţa, unde se studiază în principal management şi business. Au peste 600 de studenţi internaţionali, însă doar patru-cinci studenţi români. "Au potenţial mare elevii cu care am vorbit azi, ştiu foarte bine limba franceză. Cursurile la noi costă între 6.500 şi 9.000 de euro, dar se pot împrumuta de la guvernul francez", spune Francois Moneger, cel care îi recrutează pe elevii români la târgul universitar. Fracois are şi el o poveste interesantă. Este recrutor pentru LaRochelle în Kiev.

"Locuiesc în Ucraina de doi ani şi deşi m-au chemat înapoi în Franţa când a izbucnit Euromaidanul, am vrut să rămân. Cum să nu rămâi când vezi istoria cu ochii tăi. A început totul liniştit, primele nopţi de Euromaidan, apoi lucrurile s-au schimbat foarte repede, cum bine ştiţi. Am trecut de la proteste, la revoluţie şi apoi la război civil. Momentan e linişte la Kiev, nu sunt în pericol", a povestit tânărul francez.

Peste 40 de instituţii îşi prezintă oferta la târg

Târgul de universităţi străine „World Education” are loc sâmbătă şi duminică, pe 11 şi 12 octombrie, între orele 10:00 - 17:00, la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucureşti. Potrivit organizatorilor, statisticile britanice evidenţiază o creştere de 7% în rândul tinerilor români care aplică pentru studii la universităţile din Regatul Unit.

La târg vor fi prezente peste 40 de instituţii de învăţământ superior din ţări precum Marea Britanie, Olanda, Austria, Belgia, Italia, Spania şi Elveţia, dintre care şapte universităţi sunt pentru prima dată în Bucureşti.

Alături de noii participanţi, vor fi prezente în plus faţă de anul trecut două instituţii de top din Franţa şi Italia, se arată într-un comunicat de presă de la World Education.

Astfel, va veni pentru prima dată la Bucureşti ESC La Rochelle Business School din Franţa, specializată în programe de afaceri şi turism internaţional în limbile franceză şi engleză, care a fost aleasă de Financial Times drept una dintre cele mai bune şcoli de afaceri pentru studii de masterat în domeniul managementului.

Târgul prezintă cinci universitati cu sediul în Londra deoarece oraşul este preferat de către studentii români pentru uşurinţa de a găsi de lucru şi pentru apropierea de elita din domeniul afacerilor.

Universităţi britanice de top

Printre universităţile britanice invitate anul acesta este şi celebra universitate a politicienilor britanici, City University din Londra, care este a şaptea-a în top 10 din clasamentul britanic The Guardian pentru anul 2015. Universitatea este un lider în domeniile managementului afacerilor şi marketing – specializări pentru care au depus dosare anul trecut peste 35% dintre români care au plecat să studieze în străinătate.

City University din Londra a instruit doi dintre cei mai importanţi politicieni britanici, Margaret Thatcher şi Tony Blair, dar se mândreşte şi cu alţi absolventi străini, cum ar fi Mahatma Gandhi şi primul prim-ministru indian Nehru Dzhevaharlal.

Printre noii participanţi se numară şi Academia Italiană de Arte şi Design NABA, Vrije University Bruxelles, cu programe de studii postuniversitare în inima Europei, pentru care taxele încep de la 620 de euro pe an, şi universitatea austriacă de ştiinte aplicate Carinthia, cu un preţ de 363 de euro pe semestru pentru programele de licenţă.

Programe pentru candidaţii români va prezenta şi London School of Hospitality and Tourism, parte din University of West London, care sunt adaptate la cerinţele pieţei turismului românesc.


FOTOREPORTAJ Specializările cele mai căutate de români la RIUF: Medicină şi IT

INTERVIU Singurul român premiat de una dintre cele mai prestigioase şcoli de Drept din lume: „Prea mulţi studenţi au note de zece în România“

Reviro organizează primul eveniment de carieră pentru tinerii cu experienţă internaţională

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite