Care sunt facultăţile cele mai puţin căutate
0Istoria, Ştiinţele Sociale, Fizica şi Teologia. Acestea sunt printre cele mai puţin căutate domenii pentru studiile de licenţă de către tinerii absolvenţi de Bac. Cel puţin aşa rezultă din datele transmise de cele mai mari universităţi la solicitarea „Adevărul“. Expertul în recrutare, Gabriel Chicioreanu, spune că facultăţile rămân cu locuri neocupate la aceste domenii pentru că tinerii nu le consideră ofertante pentru piaţa muncii.
„De regulă, candidaţii se orientează către specializări care le oferă o paletă mai largă de oportunităţi pentru angajare. Or, la Facultatea de Istorie, Fizică sau Teologie se duc doar oamenii într-adevăr pasionaţi de domeniul respectiv, fiind conştienţi de faptul că posibilităţile de angajare ar putea să fie destul de limitate după terminarea studiilor“, explică specialistul în recrutare.
Concret, pentru cea de-a doua sesiune a admiterii de anul acesta, 15 facultăţi din cadrul Universităţii din Bucureşti au pus la dispoziţia candidaţilor un număr de 2.426 de locuri pentru studii universitare de licenţă, dintre care 367 la buget şi 2.059 la taxă. Printre facultăţile care au rămas cu locuri la buget, după prima sesiune de admitere, se numără se numără cea de Chimie - 35 de locuri rămase la buget şi Fizică - 58 de locuri, Teologie şi Filosofie.
De ce tinerii nu mai dau bani să studieze Dreptul
Totodată, la Facultatea de Drept, unde a fost una dintre cele mai mari competiţii, s-au ocupat toate locurile la buget, dar au rămas totuşi 120 de locuri libere la taxă. Acest lucru este cauzat de faptul că tinerii nu mai sunt atraşi de Facultatea de Drept, este de părere Gabriel Chicioreanu. „Taxele de şcolarizare sunt foarte mari (3.500 de lei - n.r). Plus că nu mai este un domeniu într-atât de căutat pe piaţa muncii. Iar tot mai multe facultăţi au inclus componenta de studii juridice, la un cost mai mic, având şi mai puţine exigenţe din partea cadrelor didactice“, subliniază expertul în recrutare.
Candidaţii se orientează către specializări care le oferă o paletă mai largă de oportunităţi pentru angajare.
Locuri libere au mai rămas şi la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti după prima sesiune de admiteri. Mai exact, 117 locuri care pot fi alocate numai pentru anumite categorii de candidaţi: 45 pentru elevi care au absolvit licee din mediul rural, 54 pentru românii de pretutindeni şi restul pentru candidaţi din afara Uniunii Europene sau alte categorii. Printre specializările care au rămas cu cele mai multe locuri după prima sesiune au fost Bussiness şi Turism, Management şi Finanţe. Pe de altă parte, din totalul de locuri puse la dispoziţie pentru prima sesiune de admiteri (6.810) au mai rămas 1.157 de locuri la taxă la toate cele 24 de specializări.
Şi la Universitatea Politehnica din Bucureşti au rămas vacante câteva sute de locuri la buget. Potrivit conducerii Universităţii, locuri libere au mai rămas la Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, Ingineria sistemelor Biotehnice, Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, respectiv Facultatea de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice.
Unde mai sunt locuri disponibile în restul ţării
În această sesiune de admitere, La Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, candidaţii au la dispoziţie un număr de 444 de locuri bugetate. Cele mai multe locuri sunt la Facultatea de Istorie şi Filosofie, Sociologie şi Asistenţă Socială, Ştiinţe Politice şi Administrative, Geografie şi Teologie. De asemenea, în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) au rămas neocupate aproximativ 150 de locuri la buget. Cele mai multe sunt la Litere, Istorie, Teologie, Fizică, Muzică şi Teatru, respectiv Chimie, Biologie şi Geografie. Şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi au rămas sute locuri libere, foarte multe la Geografie, Istorie, Litere şi Teologie.