Cerinţa finală a unui examen care testează cât de egoist eşti. Tu ce variantă ai alege?
0
Un profesor universitar din Maryland, SUA, le-a oferit studenţilor săi şansa să aleagă câte puncte în plus doresc să primească la examenul de psihologie socială, însă condiţia impusă i-a pus în dificultate pe studenţi.
Mai exact, cerinţa inserată de Dr. Dylan Selterman la finalul testului spunea aşa: „Alege dacă vrei 2 sau 6 puncte adăugate la lucrarea ta finală. Dar există şi un mic truc: dacă peste 10% din studenţii clasei aleg 6 puncte, atunci nimeni nu primeşte niciun punct”, citează publicaţia Abc7News.
Modalitatea de a obţine puncte nemuncite pare foarte facilă, însă statistica contrazice această ipoteză. În ultimii opt ani, de când profesorul a introdus această cerinţă în conţinutul examenelor sale, doar o generaţie a reuşit să obţină punctele bonus. Totuşi, profesorul recunoaşte că ideea nu îi aparţine şi că a preluat-o din anii săi de studenţie, când a trebuit să facă aceeaşi alegere.
„Când am dat şi eu examenul, am ales varianta de două puncte şi am fost foarte supărat pe colegii mei care au ales lozul cel mare, doarece am suferit toţi consecinţele”, a explicat profesorul.
De data aceasta însă, cerinţa inedită a ajuns virală şi mii de internauţi şi-au dat cu părerea pe reţelele de socializare despre micul experiment.

Exerciţiul are scopul de a-i învăţa pe studenţi, într-un mod aplicat, cum sunt afectaţi indivizii de deciziile de grup, demonstrând o serie de concepte din psihologia socială precum „tragedia resurselor comune”, care explică cum sunt distruse resursele atunci când accesul este neîngrădit.
Unii elevi i-au cerut profesorului să modifice cerinţa astfel încât să fie penalizaţi doar cei care aleg şase puncte în cazul în care depăşesc procentul maxim, dar profesorul a refuzat cu fermitate.
„Realitatea este că atunci când prea mulţi indivizi abuzează de o resursă, suferă tot grupul, nu doar egoiştii şi exact asta trebuie studenţii să înveţe din acest exerciţiu. Acţiunile lor îi afectează pe ceilalţi şi invers”, a explicat Dr. Dylan Selterman.