ANOSR: Recunoaşterea diplomelor pentru studii neacreditate, justă doar pentru promoţiile mai vechi de 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) salută decizia Ministerului Educaţiei de a recunoaşte diplomele absolvenţilor de studii neacreditate, însă adaugă că măsura este justă doar pentru studenţii care s-au înmatriculat cel târziu în anul universitar 2010/2011, deoarece Legea Educaţiei nr 1/2011 introduce deja conceptul de nerecunoaştere a diplomei pentru studiile neacreaditate.

Având în vedere proiectul de Ordonanţă de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), federaţia naţională care reprezintă drepturile şi interesele studenţilor din România, consideră oportună decizia de a reglementa situaţia incertă a absolvenţilor unor anumite programe de studii neacreditate/neautorizate înmatriculaţi în sistemul de învăţământ superior înainte de emiterea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

„Dreptul de a beneficia de acte de studii, recunoscute de către stat, care atestă finalizarea acestora şi care au fost înmatriculaţi la programe de studii organizate la forme de învăţământ/locaţii/într-o limbă de predare neacreditată/neautorizată trebuie acordat doar studenţilor care au început studiile cel târziu în anul universitar 2010- 2011. Începând cu anul 2011, odată cu emiterea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, în astfel de situaţii art. 138 alin. (2) reglementează sacţiuni şi modalităţi de soluţionare”, avertizează studenţii. 

„Un program de studii universitare funcţionează legal dacă este autorizat provizoriu sau acreditat şi funcţionează în condiţiile stabilite prin actul de autorizare, respectiv acreditare. Organizarea şi desfăşurarea de programe de studii universitare care nu funcţionează legal se sancţionează cu nerecunoaşterea studiilor pentru beneficiari, precum şi cu amendă pentru organizatori, potrivit legii penale, şi cu retragerea imediată, de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a autorizaţiei de funcţionare provizorie, respectiv a acreditării pentru instituţia în cauză”, se arată în Legea Educaţiei.

Aşadar, extinderea aplicabilităţii Ordonanţei de Guvern inclusiv pentru studenţii înmatriculaţi până în anul universitar 2014-2015 (aşa cum este prevăzut în art. 3 din proiectul ordonanţei) ar intra în contradicţie cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, susţin studenţii.

„Aplicarea Ordonanţei de Guvern inclusiv pentru studenţii înmatriculaţi până în anul universitar 2014-2015 poate fi extinsă doar pentru situaţiile în care actele de studii conţin neconcordanţe cu unele dintre elementele Nomenclatorului domeniilor şi al programelor de studii universitare, ce se aprobă, anual, prin hotărâre a Guvernului”, se arată într-un comunicat ANOSR.

Transparenţă maximă

Studenţii mai solicită stabilirea unor termene clare şi rezonabile (minim 6 luni) în care absolvenţii aflaţi în situaţiile prevăzute de prezenta ordonanţă pot solicita eliberarea de acte de studii şi a unei proceduri transparente pentru efectuarea acestui demers.

Conform art. 17 alin. (2) din Codul Civil, doar o instanţă judecătorească poate stabili o situaţie în care o persoană se află în „eroare comună şi invincibilă” (Error communis facit ius). Astfel, Ministerul Educaţiei nu poate stabili când o persoană se află într-o astfel de situaţie fără decizia unei instanţe judecătoreşti, iar art. 4 din proiectul de ordonanţă trebuie ori eliminat, ori completat cu acest lucru.

„Astfel de situaţii care încalcă flagrant prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, nu trebuie tolerate sub nicio formă de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi trebuie sancţionate foarte strict. Prevederile art. 5 alin. (1) din proiectul de ordonanţă sunt mult prea permisive şi nu au rolul de a descuraja astfel de practici în rândul universităţilor”, consideră studenţii.

Studenţii, mai exigenţi ca ministerul

În schimb, ei propun retragerea autorizaţiei/acreditării pentru instituţia de învăţământ în cauză, cu acordarea posibilităţii studenţilor deja înmatriculaţi de a-şi continua studiile la altă instituţie de învăţământ şi recunoaşterea creditelor dobândite la programele de studii autorizate provizoriu/acreditate.

De asemenea, Ministerul Educaţiei ar trebui să sesizeze organele de cercetare penală cu privire la activitatea de abuz în serviciu a celor responsabili de încălcarea legislaţiei în vigoare (rector, decani, membri ai Senatului universitar şi alte persoane cu funcţie de conducere, dacă e cazul).

Studenţii sunt de acord cu amenda aplicată instituţiei de învăţământ echivalentă cu de zece ori taxa de încasată, după caz, de la studenţii înmatriculaţi la programe de studii autorizate provizoriu/acreditate peste capacitatea de şcolarizare aprobată, în cazul depăşirii acesteia sau de la toţi studenţii înmatriculaţi la programe de studii organizate la forme de învăţământ/locaţii/într-o limbă de predare neacreditată/neautorizată.

ANOSR consideră că această Ordonanţă de Guvern trebuie să reglementeze dreptul studenţilor de a beneficia de acte de studii, recunoscute de către stat, care atestă finalizarea acestora, deşi au fost şcolarizaţi la programe de studii care încalcă prevederile legislative doar pentru acei studenţi care au fost înmatriculaţi în sistemul naţional de învăţământ superior cel târziu în anul universitar 2010-2011, care se află în prezent într-o situaţie de vid legislativ.

„Dacă există astfel de situaţii întâlnite şi la studenţi înmatriculaţi începând cu anul universitar 2011-2012, universităţile care au permis încălcarea legislaţiei în vigoare în acest fel trebuie aspru sancţionate, iar pentru acei studenţi trebuie stabilite măsuri tranzitorii prin care să aibă dreptul să îşi continue şi/sau echivaleze studiile în cadrul unor programe care respectă normele legale în vigoare, cu verificarea nivelului de competenţe dobândit de aceştia. De asemenea, solicităm Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice să aplice sancţiunile prevăzute prin Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, privind astfel de încălcări şi să sporească nivelul acestora prin prezenta ordonanţă, precum şi să monitorizeze constant respectarea legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte funcţionarea programelor de studii, înmatricularea studenţilor şi respectarea capacităţii de şcolarizare maxime aprobate, astfel încât în viitor să nu mai fie întâlnite astfel de cazuri care să necesite reglementări speciale”, se mai arată în comunicat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite