Andronescu preferă descentralizarea finanţării cercetării. Raportul final legat de posibila desfiinţare a UEFISCDI, amânat în Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor a amânat pentru miercuri şedinţa de marţi, în care urma să dea raportul final pentru ordonanţa de urgenţă prin care s-a înfiinţat în 2010 UEFISCDI. Dacă actul normativ va fi respins în Parlament, UEFISCDI ar putea fi desfiinţat, revenindu-se la o formulă descentralizată, în care alocarea finanţărilor în cercetare va fi coordonată de mai multe agenţii.

De altfel, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senat şi fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că, personal, ar prefera o formulă descentralizată, cum a fost cea de dinaintea înfiinţării Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

"Personal, sunt adepta descentralizării. Iniţial, în anii '90, toată structura de cercetare a fost centralizată la Ministerul Educaţiei, după aceea a fost descentralizată în trei structuri care finanţau cercetarea şi în 2010 a fost din nou centralizată, de data aceasta într-o agenţie separată (UEFISCDI). Cât timp au funcţionat cele trei structuri, nu am auzit nicio nemulţumire. În schimb, de când există UEFISCDI am auzit nemulţumiri din partea cercetătorilor şi a institutelor de cercetare; se întâmplă când puterea de decizie aparţine unei singure instituţii", a  declarat Andronescu pentrru adevărul.ro.

Restructurarea, făcută întâi de Parlament, apoi de Guvern

Ea a mai spus că dacă ordonanţa de urgenţă (OUG) 74/2010 va fi respinsă în Parlament, atunci "ministerul Educaţiei va propune Guvernului o nouă formulă a finanţării cercetării care să funcţioneze", lucru de care ea nu este responsabilă fiindcă nu mai face parte din Guvern.

În 2010, au fost comasate în formula UEFISCDI, trei mari agenţii care evaluau proiectele de cercetare: Agenţia Managerială de Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic – Politehnica (AMCSIT– Politehnica), care administra programul Inovare PN II, Centrul Naţional de Management Programe (CNMP), care administra programul Parteneriate, şi  Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare (UEFISCSU), care administra programele Idei şi Resurse Umane

Andronescu: Nu urmăresc ca Politehnica să primească mai multe proiecte

Reprezentanţii Opoziţiei şi cei din societatea civilă au atras atenţia că miza desfiinţării UEFISCDI este „feudalizarea banilor din cercetare“ într-un an electoral şi de a reda Politehnicii din Bucureşti, condusă pe rând de miniştrii PSD Ecaterina Andronescu şi Mihnea Costoiu, primul loc în topul beneficiarilor de fonduri.

Societatea Academică din România (SAR) arată într-o analiză că nemulţumirea principală faţă de comasare s-ar fi manifestat la Universitatea Politehnica Bucureşti, care „nu a mai avut după 2010 partea leului din programul INOVARE, pe care îl administra tot ea“.

Informaţiile sunt susţinute şi de actualul şef al UEFISCDI, Adrian Curaj. „Potrivit cifrelor pe care le avem în raportări, în perioada 2007-2010, din totalul de 298 de proiecte de inovare, Politehnica din Bucureşti a fost coordonator sau partener în 186 de proiecte. Următoarea instituţie ca prezenţă, o companie, avea 21 de proiecte şi apoi venea Politehnica din Iaşi, cu 19 proiecte. În perioada 2011-2014, din 277 de proiecte, Politehnica din Bucureşti a avut doar 23“, a explicat Adrian Curaj motivele pentru care conducătorii Politehnicii Bucureştene – Ecateria Andronescu şi Mihnea Costoiu – au fost afectaţi de comasarea din 2010.

Pe de altă parte, Preşedintele Comisiei pentru Învăţământ  din Senat, Ecaterina Andronescu, a negat că Politehnica ar avea o legătură cu demersurile din Parlament. "Este o minciună ce s-a zis că am fi urmărit ca Politehnica să primească cele mai multe proiecte. Să vă spun ceva, în 2013, din 2.100 de proiecte de cercetare atât fundamentală cât şi de cercetare aplicată, Universitatea Politehnică a scris 670. Şi înainte de UEFISCDI, proiectele Poliehnicii intrau în evaluare la cele trei structuri şi cele care câştigau, o făceau prin competiţie", a subliniat fostul ministru al educaţiei.

Traseul ordonanţei 74/2010

  •     Ordonanţa de Urgenţă 74/2010 a fost adoptată de Guvernul Boc la finele lunii iunie 2010 şi a intrat în vigoare de la 1 iulie.
  •     Proiectul de lege pentru aprobarea ei a fost trimis în Camera Deputaţilor, unde a fost adoptată tacit în noiembrie.
  •     În Senat, proiectul a primit aviz negativ de la Comisia Juridică, dar în aprilie 2011 a avut raport pozitiv de la Comisia de Învăţământ.
  •     În intervalul mai 2011- iunie 2012 a fost înscris pe ordinea de zi a Senatului de 23 de ori.
  •     Pe 21 iunie 2012, plenul Senatului a aprobat retransmiterea lui la comisii, pentru raport suplimentar de la Comisia de Învăţământ
  •     Raportul nu a mai fost însă formulat decât abia doi ani mai târziu, pe 17 februarie 2014, când comisia condusă de Ecaterina Andronescu a decis respingerea ordonanţei de urgenţă
  •     Pe 18 februarie 2014, proiectul de lege privind respingerea OUG 74/2010 a fost votat de plenul Senatului cu 109 voturi pentru, 5 contra şi 19 abţineri
  •     Pe 18 martie, preşedintele întoarce legea şi cere reexaminarea
  •     pe 26 martie, Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor a votat respingerea cererii de reexaminare
  •     miercuri, 2 aprilie, Comisia pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor va da un raport final în ceea ce priveşte Ordonanţa 74, urmând ca aceasta să treacă mai departe la Senat, camera decizională.

Scandal politic pe banii din cercetare

Ministrul Costoiu, la Adevărul Live: „Există o rată mai mare de abandon în primii ani. Mulţi dintre tineri aleg facultăţi în mod greşit”

Ecaterina Andronescu a câştigat bătălia cu Agenţia de Integritate şi poate candida la alegerile europarlamentare

DOCUMENT Ecaterina Andronescu a impus monopol privat pe toate diplomele

Rectorii, mai degrabă manageri decât cercetători reputaţi

Cercetarea românească sub lupa revistei „Nature“. Radu Marinescu: „S-a extirpat chirurgical tot ceea ce înseamnă evaluare calitativă“

UPDATE Demisie în bloc a membrilor Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice. Motivul: reducerea drastică a finanţării proiectelor de cercetare

Legea Educaţiei Naţionale, modificată pe furiş în ultima şedinţă a Guvernului Ponta 1 în favoarea rectozaurilor

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite