ANALIZĂ Declinul Universităţilor britanice pune sub semnul întrebării în ce măsură îşi mai justifică taxele piperate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
56% din studenţii care au absolvit în acest an în Marea Britanie nu cred că diploma şi-a meritat banii investiţi în studii
56% din studenţii care au absolvit în acest an în Marea Britanie nu cred că diploma şi-a meritat banii investiţi în studii

Marea Britanie este cea mai populară destinaţie pentru tinerii români care doresc să studieze în străinătate, universităţile din această ţară atrăgând anual sute de studenţi din ţara noastră. Cu toate acestea, învăţământul superior din Regat, odată renumit pentru caracterul său exclusivist, capătă tot mai mult consistenţa unui învăţământ de masă cu număr record de studenţi, care nu prea îşi face banii.

Peste 409.000 de studenţi din toată lumea au fost acceptaţi în acest an la una dintre universităţile din Marea Britanie, cu 3% mai mult decât anul trecut - un record pentru această ţară. Totuşi, numărul candidaţilor care au obţinut medii de „A” sau peste a scăzut pentru cel de-al patrulea an consecutiv, la 25,9%, fală de 27% în 2011, arată o analiză a publicaţiei Times Higher Education.

Este primul an în care plafonul maxim ce priveşte numărul de studenţi admişi a fost ridicat, în încercarea de a creşte populaţia şcolară şi profitul instituţiilor de învăţământ superior, doar că nimeni nu ştie cu exactitate unde va duce această măsură. În orice caz, analiştii prevăd că, într-o piaţă în care populaţia şcolară scade de la an la an, universităţile care vor să se extinde, vor sfârşi prin a-şi relaxa condiţiile de admitere.

Ştiinţele exacte câştigă popularitate

Chiar şi aşa, Jo Johnson, ministrul britanic al învăţământului superior, a salutat rezultatele admiterii din acest an, în cadrul căreia un număr record de candidaţi au aplicat pentru cursuri bazate pe ştiinţe exacte, precum Inginerie.

„Sunt veşti minunate şi arată că ridicarea plafonului înseamnă să oferim mai multor tineri oportunitatea de a beneficia de educaţie înaltă, în urma căreia vor deprinde competenţele necesare pentru a contribui la creşterea economică”, a spus Johnson.

De asemenea, şi numărul studenţilor străini din Uniunea Europeană a crescut cu 11% în acest an, la 24.000, iar numărul studenţilor de pe alte continente, cu 6%, la 29.000.

Diploma nu-şi merită banii

Pe de altă parte, un studiu realizat de Uniunea Naţională a Studenţilor arată că peste jumătate din absolvenţii de studii în Marea Britanie consideră că diploma nu şi-a meritat banii investiţi în anii de studiu.

Mai exact, 56% dintre studenţii care au absolvit în această vară, prima generaţie care a plătit taxe anuale de până la 9.000 de lire, consideră că diploma pe care au oblinut-o n-a meritat eforturile financiare pe care le-au făcut. Dintre aceştia, 17% cred că valoarea diplomei este considerabil mai mică decât sumele investite.

În schimb, 41% din absolvenţi simt că valoarea diplomei echivalează costurile. Pe de altă parte, unul din 20 de respondenţi susţine că dacă ar putea da timpul înapoi, n-ar mai face deloc facultate.

Cei mai mulţi dintre cei 664 de respondenţi susţin că principalul motiv de nemulţumire este reprezentat de costurile foarte mari, nu neapărat de o lipsă a calităţii învăţământului. Cei mai nemulţumiţi, în procent de 70%, sunt studenţii la arte.

„Absolvenţii sunt pe bună dreptate îngrijoraţi de perspectivele pe care le au, nu doar în privinţa angajarăă, dar şi în privinţa rambursării împrumuturilor de studii”, a spus românca Sorana Vieru, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Studenţilor din Marea Britanie, citată de Times Higher Education.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite