Admitere facultate 2017. Topul specializărilor căutate de viitorii studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de anul acesta ai clasei a XII-a au optat pentru domenii precum Informatica, Afaceri, Limbile Străine, Poliţie sau Medicină în vederea studierii în ciclul universitar. Specialiştii în recrutare spun că tinerii au devenit pragmatici şi au început să se îndrepte către specializări căutate pe piaţa muncii.

Viitorii boboci ai ciclului de studii superioare s-au orientat anul acesta fie către domenii care sunt bine plătite pe piaţa muncii, fie către cele care le asigură un loc de muncă stabil până la ieşirea la pensie, afirmă specialiştii în recrutare. Printre acestea se numără Informatica, Afacerile, Limbile Străine, Comunicarea, Marketingul, dar şi Medicina şi specializările din domeniul Securităţii sau Maritim. „Acestea sunt domenii în care se regăsesc cele mai multe profesii de pe piaţa muncii, prin urmare este previzibil ca acestea să fie şi cele mai căutate de tineri pentru a urma o facultate. Dacă am face o paralelă cu cererea de la târgurile de muncă, vom constata că există o mare compatibilitate între ceea ce aleg viitorii studenţi ca domeniu de studiu şi pretenţiile angajatorilor. În plus, aceste specializări te pot ajuta nu doar să obţii un job, ci să fie şi unul bine plătit. Cel mai bun exemplu este domeniul IT.  Pe de altă parte, locurile de muncă din Poliţie sau din Marină sunt şi ele renumerate frumuşel şi îţi oferă stabilitate“, a explicat pentru „Adevărul“, Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare.

Care sunt cele mai căutate domenii la universităţile din Capitală

La Universitatea Bucureşti printre cele mai căutate specializări au fost la Facultatea de Administraţie şi Afaceri: Administrarea Afacerilor (10,1 candidaţi/loc) şi Marketing (7,3 candidaţi/loc).

O altă facultate unde competiţia a fost mare este cea de Limbi şi Literaturi Străine, unde cea mai căutată specializare a fost Limbi Moderne Aplicate (71,7 candidaţi/loc). La Facultatea de Matematică şi Informatică, cele mai căutate specializări au fost: Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei (17,3 candidaţi/loc) şi Informatica (4,8 candidaţi/loc).

În cadrul Facultăţii de Geografie, cele mai vânate specializări au fost: Geografia Turismului şi Hidrologie-Meteorologie. La Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, cele mai căutate specializări au fost:  Publicitatea  şi Jurnalismul.

Şi anul acesta au fost la mare căutare specializările din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti. La Facultatea de Poliţie,  specializarea Ordine şi Siguranţă Publică, competiţia a fost de 6,35 de candidaţi/loc. Cât despre specializarea Penitenciare, 6,35 de candidaţi au concurat pe un loc. Pentru un loc la Facultatea de Poliţie de Frontieră au concurat 5,22 de absolvenţi de liceu, iar la Facultatea de Pompieri  au fost 8,15 de înscrişi/loc.

Concurenţă mare în acest an a fost şi la admiterea la Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Capitală, unde sunt 3.000 de candidaţi care se bat pe cele 1.000 de locuri disponibile la buget. „Sunt alte generaţii, tineri mult mai pragmatici. Cea mai solicitată este Medicina în Bucureşti, anul trecut a fost Stomatologia. Sunt variaţii în funcţie de cum se orientează fiecare absolvent. Cam o treime pleacă după terminarea facultăţii. Pentru sistemul sanitar românesc e un minus foarte mare. De obicei pleacă cei mai buni absolvenţi", a comentat rectorul Universităţii „Carol Davila“, Ioanel Sinescu.

REPORTAJ Emoţii pentru viitorii medici: în timp ce susţineau examenul, părinţii îi aşteptau în faţa facultăţii cu sufletul la gură 

În cadrul Universităţii Politehnica au fost puse la dispoziţie la Facultatea de Automatică şi Calculatoare  550 de locuri, concurând 2,25 de candidaţi/loc. La Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei au fost 2 înscrişi/loc, fiind puse la dispoziţie 600 de locuri.  Aceeaşi concurenţă a fost şi la Facultatea de Inginerie Medicală (unitate nouă) unde sunt 355 de locuri.

În cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), bătaia cea mai mare s-a dat la Facultatea de Management.

Cele mai căutate specializări din restul ţării

La Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, cele mai căutate domenii au fost Contabilitate şi Informatică de Gestiune (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor) unde au concurat 12 candidaţi/loc, şi Psihologia (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei). Alt domeniu vânat de absolvenţii de liceu a fost şi Informatica Economică (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor) unde 9.48 de candidaţi s-au bătut pe un loc.Un domeniu căutat rămâne şi cel în care sunt studiate limbile străine, iar competiţia cea mai mare a fost la Limba şi Literatura Japoneză (9,2/loc) şi Limba şi Literatura Norvegiană (8,5/loc).

Şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a fost o concurenţă mare pentru specializările Psihologie (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei), Ştiinţe ale Comunicării, cât şi Asistenţă  Socială  din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Sociale Politice.

La Universitatea Maritimă din Constanţa cea mai mare concurenţă a fost pentru specializarea Electromecanică Navală, din cadrul Facultăţii de Electromecanică Navală, unde au fost 6,1 candidaţi pe loc.

 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite