Zeci de părinţi au reclamat şcolile care au refuzat să le înscrie copiii cu dizabilităţi în clasa pregătitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul lunii aprilie, când s-a dat startul înscrierilor copiilor în clasa pregătitoare, zeci de părinţi au reclamat la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi mai multe şcoli care le-au refuzat copiii cu dizabilităţi. Ultimul caz este al unei fetiţe de 8 ani, care a fost acceptată luni la un colegiu din Bucureşti, după intervenţia inspectoratului şcolar.

Mădălina Turza, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD), a declarat pentru adevarul.ro că, de la începutul perioadei de înscrieri în şcoala primară, au avut de soluţionat zeci de cazuri de discriminare a copiilor cu dizabilităţi în acest proces. 

Am avut părinţi din Arad, Piatra Neamţ, Buzău, Bucureşti şi alte oraşe din ţară, zeci de cazuri de la începutul lui aprilie, care au venit la noi şi au reclamat refuzul autorităţilor de a-i înscrie pe copiii lor cu dizabilităţi la şcoală. Încă avem în lucru trei-patru astfel de cazuriPe cele mai multe reuşim să le soluţionăm în faza administrativă, adică trimitem noi scrisori instituţiilor şi se rezolvă, însă nu se întâmplă mereu aşa”, explică Turza.

Este şi cazul Alexiei, o fetiţă de opt ani, cu dizabilitate gravă, pe care trei şcoli din Capitală au refuzat să o înscrie la clasa pregătitoare, una invocând că ”politica” şcolii nu permite încadrarea unui astfel de copil, potrivit unui comunicat al ONG-ului remis luni. 

Cazul fetei refuzată de trei şcoli din Capitală

”Alexia are opt ani şi trei luni şi este diagnosticată cu tumoare hipotalamică cu metastaze spinale, operată în urmă cu patru ani, fiind încadrată în gradul grav de dizabilitate. În ciuda diagnosticului, şi prin eforturi uriaşe ale părinţilor, în prezent micuţa se află la un nivel de dezvoltare mentală în jurul vârstei de 6 - 7 ani, fiind verbală şi independentă în mare parte a activităţilor sociale”, arată cei de la CEDCD, care au sesizat ieri şi presa, după ce au prezentat cazul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) încă de vineri.

Mama fetiţei a iniţiat demersurile de înscriere a Alexiei în invăţământul primar şi, fiind vorba de un copil cu dizabilităţi, aceasta s-a adresat, conform legii, Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CMBRAE), ”care avea obligaţia de a emite o orientare şcolară a micuţei către şcoala de masă sau către şcoala specială”, au precizat reprezentanţii ONG-ului.

În loc de orientare şcolară, i s-a recomandat să-i găsească copilului o şcoală

Însă, susţine Turza, cei de la CMBRAE ”au evitat să realizeze orientarea, transferând responsabilitatea asupra mamei de a identifica o şcoală «dispusă» să o primească pe micuţa Alexia”. Motivul: după ce în cele mai multe cazuri câştigate de ONG, şcolile au reproşat Centrului că stabiliseră că acei copii cu dizabilităţi pot merge la o şcoală de masă, normală, specialiştii s-au ferit să mai acorde părinţilor hârtia oficială.

În aceste condiţii, mama Alexiei a făcut trei încercări succesive de a-şi înscrie fiica la şcoală, ultima fiind la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Bucureşti, unitate de care aceasta aparţine cu domiciliul, însă în toate cazurile a primit refuzuri categorice.

Caz soluţionat în 30 de minute, prin telefon

”Cazul acesta a fost rezolvat ieri foarte rapid, ca prin minune, în 30 de minute, prin câteva telefoane de la inpsectoratul şcolar. Cei de la Colegiul <<Mihai Eminescu>> au fost sunaţi de conducerea ISMB, iar apoi mama fetiţei a fost chemată chiar de directorul Colegiului pentru a-şi înscrie fetiţa, ceea ce s-a şi întâmplat”, a povestit şefa Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

”Nu am crezut vreodată că se poate întâmpla aşa ceva în învăţământul românesc”, a declarat fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, uimit de apariţia unui astfel de caz.

De altfel, conducerea ISMB a anunţat luni, după ce sesizarea Centrului a apărut public, că a demarat o anchetă în acest caz.

"Vom face o analiză privind acest caz. Vom analiza dacă directorul Colegiului Mihail Eminescu a spus că nu poate înscrie copilul pentru că are o problemă de sănătate. Un astfel de răspuns este incorect, înseamnă discriminare, ori în unităţle de învăţământ din Capitală sunt înscrişi în învăţământul de masă 1.000 de copii de dizabilităţi", a spus şeful ISMB, inspectorul general Constantin Trăistaru, potrivit Mediafax.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite