Venituri majorate şi mai puţini ani de muncă pentru profesorii cu gradul I didactic şi cu 25 de ani de vechime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii au protestat în repetate rânduri cerând 6% din PIB pentru educaţie şi salarii decente
Profesorii au protestat în repetate rânduri cerând 6% din PIB pentru educaţie şi salarii decente

Guvernul va reduce norma de ore pentru profesorii cu grad didactic I şi vechime în muncă de peste 25 de ani, ceea ce ar duce la majorarea veniturilor acestora din ore suplimentare. În plus, oficialii pregătesc şi reducerea vârstei de pensionare pentru aceşti dascăli, potrivit Mediafax.

Aceste măsuri au fost discutate deja în Executiv şi există un acord la nivelul Guvernului pentru aplicarea acestora, au precizat, miercuri, sursele guvernamentale citate de Mediafax. 

Potrivit surselor, norma de ore pentru profesorii cu grad I didactic şi vechime în muncă de peste 25 de ani va fi redusă prin ordonanţă de urgenţă, deja agreată la nivelul Guvernului.

"În acelaşi timp, a existat în Guvern o primă discuţie pentru reducerea vârstei de pensionare în cazul profesorilor cu gradul I. Rămâne ca Ministerul Educaţiei şi Ministerul Justiţiei să ajungă la un acord privind procedurile legale de aplicare", au mai precizat sursele citate de Mediafax.

Venituri majorate în sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanţa de Urgenţă prin care militarii, poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor putea fi plătiţi pentru munca prestată în zilele de weekend şi de sărbători. Astfel, pentru acele zile oamenii legii vor primi 75% din salariul de bază.

Măsura a fost adoptată la propunerea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Potrivit Ordonanţei, militarii, poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor putea fi plătiţi, de la 1 iulie 2014, „pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi de sărbătorile legale, cu 75% din salariul de bază, proporţional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective, în cazul neacordării de timp liber corespunzător”.

Până în prezent, legea prevedea recuperarea muncii prestate în zilele nelucrătoare şi sărbătorile legale doar prin timp liber, însă din cauza numărului mic al angajaţilor acestor instituţii raportat la numărul misiunilor, acordarea de timp liber în aceste condiţii putea afecta funcţionarea normală a sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, susţin oficialii de la Guvern.


Pe aceeaşi temă:

Militarii, jandarmii şi poliţiştii vor fi plătiţi pentru orele muncite în weekenduri sau în zilele de sărbătoare

Sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu greva generală dacă salariile din sistem nu vor fi mărite cu 30%

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite