Un român, cel mai bun la Olimpiada Internaţională de Chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Călugăru, un elev gorjean de 18 ani, s-a clasat primulîntr-una dintre cele mai dificile competiţii internaţionale. El a luat medalia de aurcu punctaj absolut la Olimpiada Internaţională de Chimie. Alături de Dumitru,alţi cinci elevi români s-au întors acasă cu medalii.

Un elev din Târgu-Jiu a obţinut medalia de aur cu punctaj absolut la Olimpiada Internaţională de Chimie „D. Mendeleev”, organizată de ţările din fostul URSS, în Armenia. Din cele nouă medalii de aur acordate tinerilor, a gorjeanului a strălucit cel mai tare, fiind primul clasat în concursul la care au participat 95 de elevi din 15 ţări. Mai mult, în acelaşi concurs, alţi cinci elevi români au cules laurii muncii lor, aducând acasă încă o medalie de aur, trei de argint şi una de bronz.

Dumitru Călugăru, câştigătorul medaliei de aur cu punctaj absolut, este supranumit de profesorii cu care a lucrat „elevul de aur”, tânărul având în palmares câteva zeci de premii şi distincţii de la diferite concursuri la care a participat. „Este extrem de calm şi de organizat, ştie să-şi dozeze efortul, pentru că nu e uşor să te concentrezi timp de şase ore pe nişte probleme cu dificultate ieşită din comun”, a povestit profesorul coordonator al lotului naţional de chimie, academicianul Marius Andruh. Profesorul a subliniat că nivelul de dificultate al competiţiei este extrem de ridicat, poate chiar peste cel al Olimpiadei Internaţionale de Chimie care se ţine în luna iulie a fiecărui an.

Dumitru Călugăru a primit premiu un laptop

Nu mai departe de anul trecut, Dumitru Călugăru a primit tot medalia de aur la acest concurs, dar, în plus, în acest an a avut cel mai bun punctaj din concurs. Tânărul spune că nu a fost surprins de subiectele pregătite de profesorii universitari ruşi de la universitatea de stat din Moscova: „Am participat şi în anul 2014 când am obţinut medalie de aur. Au fost aproape 100 de participanţi, în general din fostul URSS, dar şi Europa Centrală şi de Est. La «Mendeleev», subiectele sunt împărţite în trei probe, probă practică şi două probe teoretice. Prima probă teoretică presupune rezolvarea a opt subiecte obligatorii, iar cea de-a două probă teoretică este organizată în cinci secţiuni: chimie organică, chimie anorganică, chimie analitică, chimie fizică, polimeri şi ştiinţele vieţii.

Fiecare secţiune cuprinde câte trei probleme mai complicate, mai mult de specialitate, numai că fiecare candidat este liber să-şi aleagă oricare dintre cele trei probleme, dar cu condiţia să fie din secţiuni diferite. Subiectele sunt făcute de către profesorii universitari de la Lomonosov, Universitatea de Stat din Moscova, sunt, de fiecare dată, diferite şi inedite. Nu pot să spun că au fost mai dificile faţă de anul trecut, dar depinde de cum priveşti, pentru că anul trecut eram în clasa a XI-a şi nu aveam atât de multe cunoştinţe şi poate că priveam diferit subiectele“, a povestit pentru „Adevărul” elevul de aur imediat după decernarea premiilor.

Pentru că a fost declarat cel mai bun dintre toţi candidaţii, Dumitru a fost răsplătit cu un laptop de organizatorii concursului: „A fost un concurs individiual. Alături de mine a mai câştigat medalia de aur şi Andrei Iliescu, din Bucureşti. Pentru că am avut cel mai bun punctaj dintre toţi candidaţii, am primit un laptop“.

Se pregăteşte deja pentru alt concurs

Dumitru face parte din lotul lărgit al României  pentru Olimpiada Internaţională de Chimie, în care s-a calificat de pe primul loc şi cu cea mai bună notă. El se pregăteşte acum pentru selecţia la olimpiada internaţională, la care este ca şi calificat: „Mai trebuie să aibă loc o selecţie pentru Olimpiada Internaţională de Chimie, care va fi la Bucureşti. Vor fi trei probe de baraj şi apoi se va stabili cine va merge la concursul care se va desfăşura în Baku, Azerbaidjan. România va fi reprezentată la olimpiada de la Baku de patru elevi“.

„Este o confirmare a valorii sale“

Pentru conducerea Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“, unde învaţă tânărul, rezultatul obţinut nu reprezintă o surpriză.

„În cazul lui Dumitru Călugăru nu mai este o surpriză. Este o confirmare a valorii lui şi o continuitate. Este o bucurie foarte mare. Noi suntem obişnuiţi cu rezultate excepţionale din partea lui. Are medalia de aur şi punctajul absolut, ceea ce este foarte important. Îl aşteptăm cu acelaşi rezultat şi de la Olimpiada Internaţională. Dumitru este în lotul naţional de chimie, pentru că a câştigat cu prima notă. Mai mult ca sigur va fi în lotul care va participa la olimpiada, care se va desfăşura în vară“, a precizat Dorin Taşcău, directorul liceului.

Acesta a precizat că este primul elev care reuşeşte să obţină performanţe aşa de mari la chimie: „Au mai fost elevi în urmă cu mai mulţi ani care au obţinut medalii din aur, dar niciunul la chimie.  Este un eveniment la nivel judeţean şi naţional să ai trei ani consecutiv performanţe aşa de mari“.

Toţi românii au adus acasă medalii

Pe lângă medalia de aur cu punctaj absolut pe care a câştigat-o Dumitru Călugăru, şi ceilalţi cinci colegi din lotul olimpic au plecat acasă cu medalii.

Mai exact, Andrei Iliescu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti a obţinut, de asemenea, o medalie de aur.

O performanţă remarcabilă este şi cea a constănţeanului Paul Haidu-Gerea care a obţinut argint, deşi este elev abia în clasa a X-a şi a participat la primul său concurs de o asemenea importanţă. Cristian Robert Râclea, elev în clasa a XI-a în Galaţi, şi Silvestru-Alexandru Big, elev în clasa a XII-a în Gura Humorului, au obţinut de asemenea medalii de argint, iar Alexandru Pană, elev în clasa a XII-a în Ploieşti, a venit acasă cu o medalie de bronz.

Competiţia presupune parcurgerea a trei probe, timp de  cinci ore, dintre care două probe teoretice şi una experimentală, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins opt probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare dintre cele cinci secţiuni incluse: chimie fizică, ştiinţele vieţii, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică. Roxana Garaiman

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite