REPORTAJ Cum au petrecut elevii prima zi din săptămâna „Şcoala Altfel”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii au avut parte de exerciţii de prim-ajutor, expoziţii de talente în şcoli, vizite la muzee, la Jandarmerie, la Palatul Parlamentului, iar unii chiar au avut şansa de a face schimb de locuri cu dascălii lor, toate organizate cu ocazia programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, cunoscut din 2012 ca „Şcoala Altfel”, iniţiat şi anul acesta de Ministerul Educaţiei.

Elevii din România au parte de o altfel de săptămâna de şcoală, în care participă la activităţi în afara şcolii, însă primesc absenţe dacă chiulesc.

De exemplu, la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Capitală, elevii au făcut schimb de roluri cu profesorii, ba chiar şi cu cei din conducere.

Totul a fost organizat de o echipă restrânsă de 19 elevi, colegi ai aceleiaşi clase (11 F) sub atenta supraveghere a dirigintei lor, Dana Moraru. Elevii-profesori au avut la dispoziţie cataloage speciale pentru ziua de luni, 1 aprilie, în care au putut trece note şi pune absenţe, rămânând ca, la sfârsitul zilei, atunci când profesorul şi-a reluat locul la catedră, să decidă dacă le va trece sau nu în catalogul real.

Diana Crăciun, de la clasa a XI-a F, a fost, pentru o zi, directoarea liceului şi a luat decizii, care erau aprobate desigur de adevărata directoare. "A fost foarte frumos, am luat o grămadă de decizii, spre exemplu, a venit în şcoală o persoană de la medicina muncii şi mi-a cerut permisiunea să facă un test medical cadrelor didactice. Împreună cu directoarea am solicitat şi un test psihologic", a povestit pentru adevărul.ro amuzată Diana Crăciun.

Absenţe în condică pentru profesorii întârziaţi

Eleva a mai revizuit şi bursele pentru anul viitor şi le-a pus absenţe în condică profesorilor care au întârziat la prima oră de dimineaţă. "Am semnat şi eu şi directoarea, ca să aibă validitate semnătura. Pe tot parcursul zilei, teoretic, eu luam deciziile şi dânsa le aproba", a explicat eleva.

Săptămâna ”Şcoala Altfel”, aşa cum a fost denumit programul anul trecut, la demararea lui, denumit acum ”Să fii mai bun, să ştii mai multe”, abia a început, iar elevii şi profesorii din toate şcolile pun la cale mai multe activităţi deosebite care să le ofere copiilor o altfel de experienţă la şcoală.

”Primăvara talentelor” la Liceul Cervantes din Capitală

"La noi, la Liceul Cervantes, am iniţiat 'Primăvara talentelor'. Avem atâţia copii talentaţi şi tocmai cu această ocazie am aflat de talentele ascunse ale unora dintre ei. Avem fotografi şi pictori în devenire în şcoală", povesteşte cu mândrie profesoara Eugenia Hila, arătând spre două picturi, una, cu un buchet de flori, rezemată de catedră şi alta cu o dansatoare de flamenco în rochie roşie de spectacol care este aşezată în colţul clasei, lângă uşă.

Pe catedră, profesoara are o mapă cu picturi făcute de o fată de clasa a VII-a cu un talent deosebit, iar lângă se află un teanc de fotografii făcute de un alt elev al Liceului Cervantes. 

image

Fotografiile elevilor de la Cervantes

Toate acestea urmează să fie expuse în cadrul unui vernisaj al liceului în perioada 15-19 aprilie. Ideea a venit chiar de la un elev, Dragoş, care a povestit pentru adevărul.ro că s-a gândit la asta fiindcă în şcoală ”sunt colegi talentaţi” şi au zis că ”ar fi frumos să facă asta”. Elevii spun că ar fi încântaţi dacă s-ar ţine activităţi extraşcolare câte o zi pe lună, nu doar o săptămână pe an.

Exerciţii de prim ajutor şi vizite la Jandarmerie, şi la Medicină

La clasa alăturată învaţă copii mai mici care fac exerciţii de prim ajutor. Un băiat stă culcat pe jos în timp ce un coleg încearcă să-l trateze presupunând că a suferit răni externe. "Au!, mă gâdili!" râde victima, "Stai locului, că trebuie să văd ce ai păţit", îi răspunde colegul său care îl întoarce pe o parte să vadă dacă este rănit la braţul stâng.

Între timp, la sediul Jandarmeriei Capitalei, 200 de elevi de la şapte şcoli din Bucureşti au venit, între orele 10:00-13:00, să vadă câinii jandarmilor şi celebra cavalerie care ia parte la parada de 1 decembrie.

"Copiilor li s-au prezentat materiale din dotare, exerciţii demonstrative cu câinii jandarmeriei care au demonstrat disciplină, cum merg în formaţie, cum detectează explozibil sau cum apără o persoană care este atacată de un agresor. De asemenea, au asitat şi la o demonstraţie a detaşamentului de cavalerie al jandarmeriei. Au fost încântaţi, desigur, întotdeauna le-au plăcut demonstraţiile cu animale", a explicat locotenentul Georgian Enache.

Elevii care sunt tentaţi să descopere de pe acum misterele meseriei de medic pot vizita, în perioada perioada 1-5 aprilie 2013 , Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Capitală. În fiecare zi a săptămânii în care se desfăşoară acest program, peste 1.000 de elevi  de la cincisprezece licee din Bucureşti dar şi din oraşele limitrofe, sunt invitaţi de universitate să facă un tur al Facultăţii de Medicină, dar şi al altor săli şi amfiteatre ale instituţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite