Remus Pricopie: „O şcoală va fi atât de bună cât de buni sunt profesorii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dascălii buni pot modela elevii buni    FOTO Adevărul
Dascălii buni pot modela elevii buni    FOTO Adevărul

”Valoarea educaţiei este dată în primul rând de profesori, iar o şcoală va fi atât de bună cât de bune sunt cadrele didactice, de aceea vom căuta să creştem valoarea absolută a bugetului şi să găsim formula pentru ca dascălii să se simtă respectaţi”, a declarat joi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei Remus Pricopie a fost întrebat de profesori cât de importat este dascălul pentru un ministru.

"Eu la revoluţie aveam 19 ani, dar avem profesorii din anii '80 care pot vorbi mai bine despre atuurile şi nenorocirile din educaţie din anii '80. Cred că trebuie să păstrăm ceea ce a fost bun în anii '80 şi să investim în zona de modernitate, de diferenţiere, de cadre didactice. Valoarea educaţiei nu este dată, în primul rând, de elevi şi de studenţi, ci de profesori", a răspuns Pricopie

Ministrul a explicat că dacă într-o şcoală intră elevi slabi, dar sunt profesori buni, copiii mai au o şansă.

"O şcoală va fi atât de bună cât de buni sunt profesorii. Dacă îţi intră elevi buni pe mâna unor profesori slabi, şcoala va fi slabă. Dacă îţi intră elevi slabi pe mâna unor profesori buni, acei elevi au şansa să crească", a mai spus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a recunoscut că bugetul actual este mai mic decât în anii când era secretar de stat, dar a spus că şi-a asumat acest lucru şi va căuta formula pentru ca dascălii să se simtă respectaţi.

"Sunt de acord că salariile sunt mici şi chiar dacă, deocamdată, nu se vede, pentru că solicită mulţi bani, vom căuta soluţii. Am fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei în perioada 2007-2008 şi aveam un buget de 5,2 la sută din PIB. Acum am venit ministru cu un buget de 3,21 la sută din PIB. Când am spus da, vin ministru, am ştiut pe ce buget vin şi ştiu care sunt problemele. Prima problemă este să încercăm să creştem acest procent, dar şi valoarea absolută, dar să găsim formula prin care profesorul nu doar să fie respectat, ci să se simtă respectat. Asta înseamnă multe, inclusiv formare, salariu şi multe alte lucruri", le-a mai spus Pricopie celor prezenţi la dezbatere.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite