Preşedintele României, la deschiderea noului an şcolar: „Educaţia este calea spre succes, nu şmecheria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Nicoleta Onofrei
FOTO Nicoleta Onofrei

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă luni la festivitatea de deschidere a noului an şcolar la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Aici, preşedintele le-a spus copiilor că „educaţia este calea spre succes”, iar responsabilitatea fiecăruia este de a aşeza societatea pe valori.

„Educaţia este calea spre succes, nu şmecheria. Toţi avem responsabilitatea de a aşeza societatea pe valori. Asta mi-am propus ca preşedinte, o societate aşezată pe valori. De asta am pus bazele proiectului «România educată» şi am pornit dialogul de la părinţi, profesori”, a declarat preşedintele Iohannis.

De asemenea, acesta a mai precizat că notele tot mai mici luate la examenul de Bacalaureat sunt îngrijorătoare şi arată că mulţi tineri vor rămâne „pe drum”.

„Mulţi elevi nu obţin note de trecere la examenul de bacalaureat. România educată nu îşi permite să lase pe drum pe nimeni. Şcoala formează caractere, potenţează ce este mai bun în fiecare. Avem nevoie de pasiunea dascălilor care îi pregătesc pe elevi pentru viaţă”, a mai spus şeful statului.

„Suntem departe de şcoala pe care ne-o dorim”

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a spus că „suntem încă departe de şcoala pe care ne-o dorim şi pe care o merită copiii noştri”.

„În fiecare an pierdem mii de elevi care încheie studiile liceale fără să obţină o diplomă de bacalaureat, fără să aibă o calificare sigură care să-i permită să aibă o carieră şi să ducă o viaţă decentă. Dacă în acest dezastruos rezultat mai adăugăm procentele celor care abandonează şcoala înainte de a termina ciclul obligatoriu sau pe parcurs, se conturează un tablou al şcolii şi educaţiei în România”, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru la festivităţile deschiderii anului şcolar 2016-2017 de la Colegiul Mihai Eminescu din Capitală.

Dacian Cioloş la o şcoală din Feteşti

Şi premierul Dacian Cioloş participă la festivităţile de începere a noului an şcolar, el alegând să meargă la Liceul Teoretic Carol I din Feteşti.

„Vă îndemn să aveţi încredere în voi, în calea voastră, să vă ţineţi de ea, să nu căutaţi neapărat doar note bune, să căutaţi să asimilaţi şi să înţelegeţi ceea ce asimilaţi, să nu căutaţi titluri goale de conţinut, aşa cum fac unii, pentru că sunt obţinute fără ca ceva în voi să progreseze”, le-a spus premierul elevilor.

Aproape trei milioane de elevi încep luni şcoala. Pe aceştia îi aşteaptă 35 de săptămâni de cursuri şi o vacanţă de primăvară mai mare. Totodată, vacanţa de vară de anul viitor va veni mai devreme cu o săptămână, în 16 iunie. Pentru prima dată după Revoluţiei, elevii vor avea un statut al lor.

Calendarul anului şcolar

Anul şcolar 2016-2017 are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, şi se structurează în două semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 - 3 februarie 2017) şi semestrul al II-lea (13 februarie 2017 - 16 iunie 2017).

Vacanţele elevilor sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (24 decembrie 2016 - 8 ianuarie 2017), vacanţa intersemestrială (4 -12 februarie 2017), vacanţa de primăvară (19 - 30 aprilie 2017) şi vacanţa de vară (17 iunie - 10 septembrie 2017). 

De asemenea, în săptămâna 29 octombrie - 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 9 iunie 2017.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite