Noul an şcolar, povară financiară pentru părinţi. Cât costă un ghiozdan cu de toate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi învăţământul obligatoriu ar trebui să fie gratuit, părinţii cheltuiesc sute de lei la fiecare început de an şcolar pe rechizite, ghiozdane şi haine noi pentru copii.

Părinţii cheltuiesc în medie cam 500 de lei pentru a-şi pune la punct copiii în noul an şcolar, adică un ghiozdan echipat cum trebuie, sumă ce se poate dubla dacă adăugăm şi un nou set de haine.

Cel mai mult îi costă însă manualele auxiliare, care le înlocuiesc practic pe cele gratuite oferite de şcoli, fiindcă părinţii sunt atenţionaţi de profesori că acestea sunt de proastă calitate. „Pe manuale cheltuim între 200-300 de lei, la care adaugi costul caietelor, în jur de 120 – 150 de lei, costul ghiozdanului, care e cel puţin 100 de lei dacă vrei ceva de calitate şi costul pixurilor, creioanelor, care e undeva la 50 de lei“, apreciază Manuela, mama unei eleve care trece în clasa a VII-a la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Capitală.

În cazul celor care au doi copii de dus la şcoală, costurile se dublează. Andreea, mama unui elev care începe clasa a III-a anul acesta şi a unei fete care intră la gimnaziu, tot din Bucureşti, spune că pentru un ghiozdan de calitate va plăti între 200 – 650 de lei, iar manualele o costă în jur de 150 - 200 de lei.

Costuri dublate pentru familiile mai mari

„Cumpărăm manuale alternative fiindcă manualele gratuite au un conţinut de proastă calitate, asta spun toţi profesorii şi învăţătorii. Dacă iei în calcul ghiozdanul, manualele, papetăria (trusă geometrie, creioane colorate, carioci, foarfecă, penar, pixuri, stilou etc.) şi hăinuţele noi (pantofi, cămăşi, rochiţe), atunci poţi ajunge la o cheltuială şi de 1.100 de lei la început de an şcolar“,
explică Andreea.

Rechizitele şi cărţile, cumpărate treptat

O soluţie, spune mama, este evitarea achiziţionării tuturor acestor lucruri de la începutul anului şcolar, fiindcă profesorii cer de obicei lucruri specifice. „Cel mai bine este ca părinţii să aştepte prima şedinţă, unde află exact care sunt cerinţele dascălilor şi evită, astfel, să cheltuiască în plus pe rechizite de care elevii nu vor avea nevoie“, a adăugat Andreea. La şcolile cu profil vocaţional, pregătirea pentru şcoală este şi mai costisitoare. Alin Vasilache, tatăl unei eleve care trece în clasa a X-a la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“, a explicat că numai pentru echipamentul de balet, adică două perechi de poante, o pereche de flexibili şi ciorapi, a cheltuit 800 de lei, pe lângă rechizitele normale.

Rabla pentru ghiozdane

Ioan Căvăşan, administratorul unei firme de papetărie din Baia Mare, a găsit la rândul său o soluţie care vine în ajutorul părinţilor: programul „Rabla pentru ghiozdane“.

Pentru fiecare rucsac de şcoală adus în magazin, indiferent de starea în care se află acesta, se face o reducere de 20 de lei la cumpărarea unuia nou. Programul Rabla pentru ghiozdane funcţionează doar în timpul lunii septembrie.

„Ideea a plecat de la programul Rabla pentru maşini. Este al doilea an când punem în practică Rabla pentru ghiozdane. Programul merge şi mai bine după ce s-a mediatizat. Am pregătit şi pliante care sunt distribuite în oraş“, spune Ioan Căvăşan.
Toate ghiozdanele vechi aduse sunt verificate, curăţate şi se dau la copii din familii defavorizate. Iar acest program va continua şi în anii următori, a adăugat omul de afaceri băimărean. ;

Părinţii trebuie să-şi ajute copilul să nu perceapă şcoala ca pe o corvoadă

Începutul de an şcolar se poate transforma cu uşurinţă într-o experienţă stresantă când părinţii lasă pregătirile până în ultimul moment. Trezirea de dimineaţă şi familiarizarea cu şcoala se fac cu cel puţin o săptămână înainte de a intra în clasă, atrag atenţia psihologii.

Copiii care se duc pentru prima dată la şcoală şi cei care schimbă şcoala vor avea cele mai mari emoţii pe 15 septembrie. Dar şi ceilalţi elevi trebuie ajutaţi să se readapteze la programul de şcoală, iar părinţii au un rol foarte important în acest proces. Adaptarea sau readaptarea se face treptat, astfel încât copiii să nu fie stresaţi de schimbare şi să nu perceapă şcoala ca pe o corvoadă, explică psihologul Ionuţ Ghiugan.

Pentru că părinţii sunt un reper pentru copii, dacă adulţii sunt calmi, liniştiţi, optimişti şi încrezători, cei mici se vor simţi capabili şi stăpâni pe ei. „Prin urmare, cumpărăturile nu trebuie făcute în ultima clipă, pentru că lucrul acesta va deveni încă o sursă de stres, deopotrivă pentru părinţi şi copii“, subliniază şi dr. Gail Gross, specialist în psihologie comportamentală şi educaţională, citat de publicaţia americană „Huffington Post“.

Teama de separare

De asemenea, psihologii recomandă părinţilor să acorde o atenţie deosebită copiilor care merg pentru prima dată la şcoală, pentru că aceştia trec printr-o anxietate de separare pe care, de altfel, o trăiesc şi părinţii. De aceea este important ca părinţii să le explice în detaliu schimbările pe care le vor experimenta pentru a le îndepărata temerile: activităţile şcolare, programul, interacţiunea cu ceilalţi copii. O altă soluţie pentru ca cei mici să se acomodeze mai uşor cu noul statut este ca părinţii să se intereseze dacă printre noii colegi de şcoală ai copilului se numără prieteni de joacă sau copiii rudelor şi vecinilor. Cu un copil cunoscut alături, cei mici vor trece mai uşor peste emoţia începerii vieţii de elev.

Cumpărăturile nu trebuie făcute în ultima clipă, pentru că lucrul acesta va deveni încă o sursă de stres, deopotrivă pentru părinţi şi copii. Gail Gross specialist în psihologie comportamentală şi educaţională

Criză acută de medici şcolari în România

Începutul de an şcolar aduce în atenţie o altă problemă cu care se confruntă sistemul de educaţie – lipsa medicilor şcolari şi a asistenţilor medicali. Cei aproape 800 de medici şcolari susţin că nu au cum să facă faţă numărului mare de elevi pe care îi au în grijă. Astfel, sunt judeţe în care mii de elevi nu vor beneficia deloc de asistenţă medicală în şcoală şi care vor ajunge direct la urgenţe în cazul unui accident petrecut în incinta şcolii. 

„Spre exemplu, la Sibiu a fost acoperită doar o treime din populaţia şcolară. Acolo este un medic la 6.000 de copii. Practic, este imposibil să îi consulţi pe toţi. Sunt doctori care lucrează la trei – patru şcoli, ceea ce nu e normal”, atrage atenţia doctorul Kristina Moldovan, secretarul general al Societăţii Medicilor din Colectivităţile
de Copii şi Tineri (SMCCT).

Risc de infecţii în şcoli

Consecinţele sunt numeroase, subliniază medicul. În primul rând, infecţiile se pot răspândi în şcoli atât timp cât specialiştii nu fac un triaj corect la început de an şcolar.

„Dacă nu ai personal sunt fel de fel de riscuri. În cazul unui accident, cei mici ajung direct la urgenţe şi nu este întotdeauna necesar. De asemenea, tot noi supraveghem blocul alimentar şi meniurile pentru copii. În plus, nimeni nu suflă o vorbă legată de faptul că medicii şcolari vaccinează copiii în clasa I. Dacă nu îi vaccinezi în şcoală, rişti să îi pierzi, puţini ajung la medicul de familie pentru a fi imunizaţi”, a completat doctorul.

Pentru a resuscita reţeaua de medicină şcolară, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a constituit un grup de lucru care încearcă să facă o radiografie a personalului din sistem. Însă, pe lânga lipsa acută de personal, cabinetele şcolare nu au dotări corespunzătoare şi nici medicamentele necesare, completează specialiştii. ;

Abandon în creştere

În fiecare an, peste 170.000 de tineri abandonează liceul, potrivit unui studiu UNICEF lansat ieri. Aceste cifre reprezintă 19% din populaţia de 15-18 ani, tineri care ar trebui să meargă la liceu. Romii, dar şi copiii din mediul rural sunt în cel mai mare risc de a abandona şcoala, cu 30% mai mult decât cei din mediul urban, majoritatea băieţi. Experţii au avertizat că în 10 ani ar putea abandona liceul 500.000 de elevi.

Structura anului şcolar 2014-2015

Semestrul I

  • Cursuri: 15 septembrie – 19 decembrie 2014. În perioada 1 - 9 noiembrie,  clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
  • Vacanţă de iarnă: 20 decembrie 2014 - 4 ianuarie 2015
  • Cursuri: 5 ianuarie - 30 ianuarie 2015
  • Vacanţă intersemestrială: 31 ianuarie – 8 februarie

Semestrul al II-lea

  • Cursuri: 9 februarie – 10 aprilie
  • Săptămâna 6–10 aprilie 2015 este săptămână dedicată programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”
  • Vacanţă de primăvară:11 aprilie – 19 aprilie
  • Cursuri: 20 aprilie – 19 iunie
  • Vacanţă de vară: 20 iunie – 13 septembrie
  • Cursurile claselor terminale din liceu se încheie în data de 29 mai 2015
  • Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015

Examene

  • Capacitate: 22-24 iunie
  • Bacalaureat: 8 iunie - 2 iulie/ 17-28 august  
Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite