Noi condiţii pentru ocuparea posturilor de inspector şcolar. Cum arată fişa postului şi contractul de management
0Ministerul Educaţiei a modificat Metodologia de organizare a concursului pentru inspectori şcolari şi a relaxat condiţiile de participare. Asta chiar în ajunul lansării concursurilor pentru funcţia de inspector şcolar general.
Printre modificările publicate, vineri, în Monitorul Oficial, se numără renunţarea la condiţia ca vârsta candidaţilor să fie cu cel puţin patru ani mai mică decât vârsta legală de pensionare şi încetarea contractului de management odată cu cea a contractului individual de muncă a cadrului didactic titular în sistemul de învăţământ, deci odată cu pensionarea.
De asemenea, se modifică şi componenţa Comisiei de elaborare a subiectelor de concurs pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct şi de director al casei corpului didactic. Noua componenţă este următoarea: un director general/director din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, şapte inspectori/consilieri din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi/sau cadre didactice; cel puţin un membru al comisiei va avea competenţe de elaborare a subiectelor pentru urmatoarele limbi străine ce pot fi alese de candidaţi: engleză, franceză, italiană, spaniolă, germană, rusă. Secretarul este ales în persoana unui inspector/consilier din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
După vechea metodologie, Comisia de elaborare a subiectelor de concurs pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic avea următoarea componenţă: directorul general/director de la Direcţia generală management, resurse umane şi reţea şcolară din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi câte un inspector de specialitate din cadrul Direcţiei generale educaţie şi învăţare pe tot parcursul vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru fiecare limbă străină aleasă de candidaţi. Secretarul este ales în persoana unui inspector de specialitate/consilier de la Direcţia generală management, resurse umane şi reţea şcolară din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Au fost modificate şi probele de examen
O altă modificare a fost făcută la probele de examen şi la punctajul acestora. Înainte, concursul pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic presupunea susţinerea, în 30 de minute, a unui test-grilă, utilizând calculatorul. Această probă consta în rezolvarea a 10 itemi de management educaţional şi administrativ, dintre care 3 itemi vor fi formulaţi în limba străină aleasă de candidat; fiecare item este punctat, conform fişei de evaluare prevăzute în anexa nr. 5, cu 0,75 puncte; expedierea la o adresă de e-mail indicată de comisia de concurs a testului rezolvat, care este punctată, conform fişei de evaluare prevăzute în anexa nr. 5, cu 2,50 puncte.
Acum, doar doi itemi sunt formulaţi în limba straină şi fiecare item este punctat cu 0,85 de puncte, iar expedierea testului rezolvat este punctată cu 1,5 puncte.
De asemenea, se mai menţionează că punctajul maxim pentru fiecare probă de concurs este de 50 de puncte, iar cel minim, de 35 de puncte.
Potrivit declaratiilor ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, concursurile pentru funcţiile de inspector şcolar general se lansează în 9 februarie şi s-ar putea încheia în doua luni, cele pentru inspectorii şcolari generali adjuncţi şi pentru directorii de casa corpului didactic în 20 martie şi abia apoi pentru directorii de unităţi şcolare.