UPDATE Cinci candidaţi pe loc la concursul de titularizare de miercuri. Subiectele primite de profesorii de Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examen de titularizare FOTO Adevărul
Examen de titularizare FOTO Adevărul

Un număr de 27.556 de candidaţi s-au înscris la concursul de titularizare, în creştere cu 970 comparativ cu anul trecut când au fost 26.586 de candidaţi. Proba scrisă de miercuri se desfăşoară în 88 de centre. La nivel naţional sunt disponibile 4.930 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (titularizabile), cu 508 mai multe decât anul trecut, când au fost 4.422, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale.

UPDATE Ce subiecte au primit profesorii de Limba Română

La primul subiect, candidaţii trebuiau să încadreze opera lui Caragiale într-un curent literar. La acelaşi subiect, evaluaţii au avut de scris despre construcţia personajelor, viziunea despre lume, dar şi de elaborat un comentariu critic pentru două texte scrise tot de Caragiale.

La al II-lea subiect, au fost cerinţe de gramatică, comunicare, morfologie şi sintaxă. De asemenea, dascălii au avut de dat şi câteva sinonime.

La ultimul subiect, cel didactic, profesorilor li s-a dat să scrie despre activităţile pe care le-ar desfăşura cu elevii din clasa a VII-a şi cei din liceu pentru a le dezvolta anumite competenţe educaţionale.

„Din punct de vedere al dificultăţii, a fost la fel ca anul trecut, doar că anul ăsta ne-a dat opera lui Caragiale, iar anul trecut ne-a dat opera lui Slavici. Totuşi, a fost cam obositor, având în vedere că examenul a durat patru ore“, a declarat profesorul Cristina Tunegaru, unul dintre candidaţii examenului.

Proba scrisă din cadrul concursului naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2017, se va desfăşura miercuri, începând cu ora 10:00, în 88 centre de examen.

Potrivit Ministerului Educaţiei, pentru susţinerea acestei probe s-au înscris 27.556 de candidaţi, în creştere comparativ cu anul trecut (26.586 de candidaţi). Dintre aceştia, 3.904 candidaţi sunt absolvenţi de învăţământ superior, şcoli postliceale şi licee pedagogice din promoţia curentă. Aceştia îşi pot valida fişele de înscriere până în dimineaţa zilei de 12 iulie, ora 9:00.

La nivel naţional sunt disponibile 4.930 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (titularizabile), cu 508 mai multe decât anul trecut (4.422). Dintre acestea, 2.861 de posturi didactice/catedre vacante sunt în mediul urban şi 1.691 în mediul rural.

Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări: educatori/profesori pentru învăţământ preşcolar în limba română (1.198), învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română (1.089), muzică instrumentală (274) şi educaţie fizică şi sport (236).

Cei mai mulţi candidaţi înscrişi sunt  pentru disciplinele : Limba şi literatura română/pedagogia preşcolară şi metodica desfăşurării activităţilor instructiv-educative în grădiniţa de copii (5.002), limba şi literatură română/elemente de pedagogie şcolară şi elemente de didactică generală aplicate disciplinelor din învăţământul primar (3.755), limba şi literatura română (2.495), educaţie fizică şi sport (2.378) şi limba şi literature engleză (1.754).

Pentru angajare pe perioadă determinată (suplinire) au fost anunţate 58.486 de posturi didactice/catedre vacante şi rezervate (31.782 în mediul urban şi 26.704 în mediul rural). În 2016 au fost disponibile 45.570 de posturi.

Pentru susţinerea probei scrise, candidaţii vor fi prezenţi în sala de concurs cel mai devreme la ora 8.00 şi cel mai târziu la ora 9.00, înainte de comunicarea subiectelor. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore, timp ce poate fi depăşit cu 1-2 ore doar în cazul candidaţilor cu deficienţe (în acest an s-au înscris 24). Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităţilor naţionale şi baremele de evaluare pentru cele 115 discipline de concurs sunt asigurate de Centrul National de Evaluare şi Examinare şi vor fi publicate, după susţinerea probei scrise, pe site-ul subiecte2017.edu.ro.

Lucrările scrise vor fi evaluate în 11 centre organizate la nivel naţional.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 18 iulie, la sediile inspectoratelor şcolare şi pe site-ul http://titularizare.edu.ro.

Contestaţiile se depun la sediile inspectoratelor şcolare judeţene în zilele de 18 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv 19 iulie, până la ora 15:00. Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul dedicat în data de 25 iulie.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului, explică Ministerul Educaţiei.De aesemenea, pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.

Potrivit MEN, repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în şedinţe publice organizate de inspectoratele şcolare în data de 26 iulie.

Cadrul normativ care reglementează organizarea şi desfăşurarea concursului naţional de ocupare a posturilor/catedrelor didactice vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar, precum şi programele specifice pentru concurs sunt disponibile pe titularizare.edu.ro.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite