Masă caldă şi „Şcoală după şcoală” pentru aproape 600 de copii din satele izolate
0Elevii defavorizaţi din 18 sate din România beneficiază de masă caldă şi program de tip şcoală după şcoală prin intermediul programului „Pâine şi Mâne”, desfăşurat de World Vision România. Proiectul are ca prioritate satele izolate din Dolj, Vâlcea şi Vaslui.
Din 12 septembrie, 596 de elevi din ciclul primar din judeţele Dolj, Vâlcea şi Vaslui benefiiază de o masă caldă şi program de tip şcoală după şcoală cu scopul îmbunătăţirii rezultatelor şcolare, reducerii absenteismului şi abandonului şcolar.
Asta după ce proiectul „Pâine şi Mâine”, derulat de World Vision România a fost extins după ce în perioada aprilie – iunie a fost pilotat asupra a 213 copii.
„Masa caldă, compusă din felul întâi, felul doi şi desert, este oferită la şcoală prin intermediul unor firme de catering specializate care garantează calitatea şi siguranţa alimentelor. În plus, copiii sunt ajutaţi la teme şi participă la diverse activităţi educative, timp de 2 ore, sub îndrumarea unui cadru didactic. Astfel într-un mediu sigur pentru ei, copiii beneficiază de necesarul de nutrienţi pentru a se dezvolta normal, precum şi de activităţi extraşcolare pentru continuarea învăţării şi fixarea noţiunilor”, arată Fundaţia World Vision România într-un comunicat de presă.
Totodată, Fundaţia susţine că exisă încă un decalaj accentuat între calitatea învăţământului din mediul urban şi din cel rural, în detrimentul mediilor vulnerabile, unde riscul de abandon şcolar este de 3 ori mai mare faţă de cel urban, iar prin masa caldă şi programul şcoală după şcoală, copiii reuşesc să recupereze decalajul.
Scad absenţele
Rezultatele proiectului „Pâine şi Mâine” s-au văzut, potrivit Fundaţiei, cu deosebire în judeţul Dolj, unde absenţele şcolare au scăzut cu 34 la sută în iunie faţă de luna mai. Mai mult decât atât, cele două ore de after-school au ajutat la creşterea performanţelor şcolare, cu 15% mai mulţi elevi finalizând semestrul doi cu media „Foarte bine” faţă de semestrul anterior.
„Prioritate proiectului o dau atât gradul de sărăcie, cât şi poziţionarea, multe dintre satele din proiect fiind izolate. Un exemplu este satul Pădureni din comuna Oseşti, jud. Vaslui, până la care firma de catering, care distribuie mâncarea copiilor din program, parcurge aproximativ 72 de km în fiecare zi”, mai arată comunicatul de presă.