Jocurile şi distracţia sunt metode excelente de asimilare a limbii engleze

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Învăţăm prin joacă din fragedă pruncie până la liceu. Chiar şi atunci le mai sclipesc ochii elevilor, cu nostalgie, când zicem “Haideţi să învăţăm acest lucru printr-un joc de comunicare”. Între noi fie vorba, unii nu se opresc din jucat nici ca adulţi, aşa se explică şi succesul unor aplicaţii Facebook cum ar fi Farm Ville sau Candy Crush Saga sau jocuri de strategie la care competiţia este între tatăl de peste 30 de ani şi fiul de 5 ani.

Joaca face parte din procesul de învăţare. Progresul copiilor depinde capacitatea profesorilor de a-i atrage în procesul de învăţare prin jocuri, teatru, desene animate, cântece. De altfel, trăim într-o epocă a elementului de satisfacţie imediată, rapid. Mulţi au acasă parte de tablete, televizoare, calculatoare, internet nelimitat, prin urmare cine nu înţelege aceste tendinţe, ca profesor, are parte pur şi simplu de nişte copii plictisiţi, gălăgioşi şi care nu fac progrese. Sunt adulţi care nu îşi cunosc încă meniul de smartphone, dar dă-i un iPhone unui preşcolar şi îţi va găsi jocurile în decurs de 5 minute. Haideţi deci să ne adaptăm la procesul de învăţare şi să le oferim în schimb ce le place, învaţându-i engleza prin teatru de păpuşi, jocuri, competiţii şi cântece. Garantat vor fi cu ochii lipiţi de profesor.

Putem să îi dăm chiar denumirea ştiinţifică: EDUTAINMENT, un mix de educaţie şi divertisment. Acesta este secretul asimilării cu succes a unei limbi străine. Aceasta este de altfel şi concluzia la care au ajuns experţii universităţii Cambridge, care au un department special dedicat conceperii jocurilor educative pentru cei mici. “Studiile recente arată că una dintre cele mai bune metode de asimilare a unei limbi străine este să o integrăm în viaţa de zi cu zi.”, afirmă Lorna Pedersen, cercetător în cadrul acestul department. Monkey Puzzles (n.r. joc gratuit publicat pe site-ul Cambridge) a ajutat deja mii de copii să îşi îmbunătăţească limba engleză şi să se distreze.  De aceea, cei de la Cambridge au decis să îl lanseze şi ca aplicaţie pe telefon, tocmai ca cei mici să se poată juca şi atunci când sunt plecaţi în călătorie.

Seria jocurilor educative a început în 2012, cu Academy Island, care a fost jucat până în prezent de 450,000 de utilizatori. Nu întâmplător, toate site-urile care au ca profil învăţarea limbii engleze, au şi rubrică de jocuri. Să ne amintim doar că cei mici reacţioneză din fragedă pruncie la desene animate, jocuri pe degete (finger plays) şi cântece prin care învaţă engleza ca preşcolari. Apoi cresc puţin şi ar vrea să se joace în continuare, ei bine, pentru aceştia există păpuşi  prin care ei intră în pielea personajelor, jocuri de echipă, competiţii şi favoritele lor, jocurile pe tabla interactivă, favoritele celori mici la Shakespeare School.

Din aceeaşi nevoie de distracţie şi voie bună au luat naştere şi îndrăgitele personaje Ziggy & Zaggy, care le Shakespeare School îi invită pe cei mici în Englishland. Prezente atât la emisiunea Jurnal pentru Copii la DIGI24 cât şi pe radio Itsy Bitsy, cele două personaje poartă un dialog amuzant în română şi în engleză pentru a le da celor mici posibilitatea să asimileze lexical prin jocuri şi cântece. De altfel, pe aceste principii se bazează şi metoda noastră de predare, care de peste 11 ani este folosită cu mare success, iar in 2013 a primit recunoasterea Comisiei Europene: European Label Award, premiul pentru inovatie si originalitate in domeniul invatarii si predarii limbilor straine.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite