INTERVIU Campionul naţional la debate: „Înainte eram un copil timid şi care nu era foarte împăcat cu sistemul de învăţământ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şerban Pitic (26 ani), câştigătorul Turneului Naţional de Debate al României de anul acesta, a povestit într-un interviu pentru "Adevărul" când, de ce şi cum a început sportul dezbaterii. Şerban spune că debate-ul l-a format în mare măsură ca om şi ca personalitate, iar abilităţile căpătate, precum uşurinţa de a socializa şi curiozitatea de a se informa, îl ajută să se descurce mai bine în viaţă decât ar fi făcut-o fără antrenamentul oratoriei.

Adevărul: Când ai început debate-ul?

Şerban Pitic: Am început debate-ul la 14 ani, în clasa a IX-a, ca majoritatea debaterilor din România. Am fost un copil timid, dar în acelaşi timp vroiam foarte mult să îmi pot exprima punctul de vedere. Cineva m-a invitat, întâmplător, la dezbateri, pe atunci nici nu ştiam ce înseamnă. Am încercat şi din prima zi mi-a plăcut. Nu-mi mai aduc aminte de prima dezbatere, dar ţin minte că eram foarte speriat. Am avut şi colegi care vorbeau prea mult şi nu ştiau să-şi ordoneze ideile, iar debate-ul i-a ajutat să dea o formă fondului.

Ce ai învăţat din debate?

Am învăţat ce înseamnă să vorbeşti în public, să comunici, să vezi lucrurile evidente, ce înseamnă gândirea critică, ce înseamnă să te pui în perspectiva celui cu care nu eşti de acord, să pot să înţeleg punctul de vedere al celuilalt. De asemenea, m-a învăţat să fiu mai tolerant cu oameni care nu sunt din acelaşi spectru cultural sau politic, ideologic, cu mine. A fost un parcurs treptat, mi-am dat seama prima dată de aceste calităţi când am terminat liceul şi am început să fiu trainer de debate. Raportându-mă la elevi, mi-am dat seama câte învaţă şi am început să mă gândesc că şi eu am învăţat toate lucrurile acestea. Este o diferenţă mare între persoana care eram atunci când am început debate-ul şi persoana care am devenit până la sfârşitul liceului.

Te-a ajutat debate-ul la şcoală?

Nu ştiu, eu am fost un elev mai rebel, nu eram foarte împăcat cu sistemul de învăţământ, dar pe mulţi îi ajută pentru că îi face să înveţe mult mai uşor. Într-un fel, cred că şi pe mine m-a ajutat pentru că îmi era uşor să mă adaptez şi ştiam deja multe lucruri din dezbateri, chiar dacă nu îmi învăţam lecţia la ora respectivă, aveam totuşi cunoştinţele necesare să fac faţă. Majoritatea copiilor care fac acum debate sunt copiii care merg la olimpiade, care au succes şi pe plan academic.

Cu ce te mai ajută oratoria în viaţă?

Te ajută să comunici mai bine cu ceilalţi prin faptul că ai o altfel de prezenţă atunci când eşti într-un mediu de business, profesional sau social.

Când ai început să participi la competiţii internaţionale?

Chiar din primul an, am fost în Slovenia prima dată, dar nu am avut mare succes la început, însă a fost o experienţă din care am învăţat foarte multe. Cel mai greu a fost la campionatul mondial din 2006, când am fost cu echipa naţională. A fost extraordinar de greu, nivelul de acolo era mult peste ceea ce aveam noi în România la vremea aceea. Probabil că după aceea am participat la competiţii mult mai grele, dar pentru mine, în momentul acela, campionatul mondial a fost foarte dificil. În schimb, cel mai mult mi-a plăcut la campionatele naţionale din România, aici mă simt cel mai bine deoarece comunitatea este foarte vibrantă deşi poate că noi nu avem vârfurile pe care le au englezii, însă, avem o comunitate mai bine conectată şi mai vie decât a lor.

Cine sunt debaterii pe care îi admiri? Christopher Hitchens, Tony Blair?

Tony Blair e foarte bun, dar sunt nişte debateri anonimi care l-ar învinge pe Tony Blair cu uşurinţă sau pe alţi demnitari. În general, politicienii nu îşi scriu ei discursurile, adevăraţii debateri sunt oamenii din spate. Ca personalitate publică îl admir foarte mult pe economistul american Milton Friedman, care a fost un orator care comunica foarte limpede şi clar. Îmi place şi Stepfan Fry, dar el e mai degrabă un performer decât un debater. La Hitchens îmi plac ideile, dar el era un pic cam agresiv şi nepoliticos, incisiv şi asta i-a atras o anumită animozitate din parte publicului.

Cum a fost Turneul Campionilor de anul acesta?

A fost o experienţă foarte plăcută, m-am întâlnit cu mulţi prieteni, cu oameni alături de care am avut dezbateri bune, m-am simţit foarte relaxat şi m-am bucurat foarte tare că am reuşit să câştigăm.

Cum ajungi să câştigi un turneu de dezbateri? Ce calităţi trebuie să ai?

Trebuie să ai cunoştinţe generale despre aproape orice. Trebuie să nu te pierzi, să ai încredere în tine, să fii pregătit să dai tot ce poţi, chiar dacă eşti obosit, trebuie să te comporţi ca şi cum nu eşti. Moţiunea de finală o ştiam de la începutul competiţiei, în schimb, moţiunile din runde le aflam cu 15 minute înainte şi nu avem voie să căutăm informaţii pe internet, în dezbateri te foloseşti numai de ceea ce ai în cap. Pentru asta mă informez, citesc presă, urmăresc documentare, urmăresc televiziunile americane. Devine o obişnuinţă să te informezi pentru că începe să îţi placă, eşti curios să ştii lucrurile astea, să ştii ce se întâmplă în lume. În principiu, pe mine mă pasionează politica şi economia.

Cine este campionul naţional la debate

Şerban Pitic  face debate de peste 10 ani, este în prezent antrenor al echipei naţionale a României pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru liceeni, preşedinte al ARGO şi debater în circuitul naţional şi internaţional de dezbateri pentru studenţi. Câteva dintre rezultatele notabile: Campion Oxford IV 2014, Sfert Finalist Campionatul European 2014, Zagreb, Semi-Finalist BBU Open 2014, Cluj, Campion Open-ul Facultăţii de Drept 2014, Cluj, Finalist şi Best Speaker Bucharest Cup 2014, Campion şi Best Speaker ESL la SOAS IV 2013.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite