EXCLUSIV Înscrierea la ora de Religie s-ar putea face pe ciclu de învăţământ, retragerea fiind posibilă doar la sfârşit de an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de lege privind înscrierea la ora de Religie a ajuns marţi la Comisia de Învăţământ din Senat FOTO: Mediafax
Proiectul de lege privind înscrierea la ora de Religie a ajuns marţi la Comisia de Învăţământ din Senat FOTO: Mediafax

Senatorii din Comisia pentru Învăţământ au decis marţi ca înscrierea la ora de Religie să se facă pe un ciclu de învăţământ (4 ani de şcoală), printr-o cerere scrisă, iar retragerea de la oră se va putea face numai la sfârşit de an şcolar, tot prin cerere scrisă. Proiectul de lege va mai trece pe la Comisia Juridică, raportul fiind unul comun între cele două comisii, urmând ca apoi să ajungă în plenul Senatului, care este cameră decizională.

Proiectul de lege privind înscrierea la ora de Religie a ajuns marţi la Comisia de Învăţământ din Senat, care a adus o serie de amendamente pe textul aprobat de Comisia de învăţământ de la Camera Deputaţilor (prima cameră sesizată).

Astfel, în loc ca înscrierea la Religie să se facă pe o perioadă nedeterminată, retragerea putând să se facă oricând ar fi dorit elevul/părinţii, senatorii au decis ca înscrierea să se facă pe ciclu de învăţământ, aşa cum a dorit Patriarhia Română în recomandarea trimisă la Parlament în urmă cu trei luni, obţinută în exclusivitate de "Adevărul".

Mai departe, dacă elevul care frecventează ora de Religie va hotărî că vrea să se retragă va putea face asta numai la sfârşit de an şcolar, prin cerere scrisă. Asta pentru a nu dezechilibra structura posturilor profesorale în mijlocul anului şcolar, a explicat senatorul Dumitru Oprea pentru "Adevărul".

"O variantă venită din partea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) vizează dreptul de înscriere la ora de Religie pe ciclu de învăţământ, dar în cadrul ciclului de învăţământ, elevii pot să-şi schimbe opţiunea. Astfel, ca să nu fie probleme cu personalul angajat (profesorii de Religie), elevii pot opta pentru retragere la sfârşit de an şcolar. Schimbarea opţiunii se face tot prin cerere de către elevul major sau părintele/tutorele elevului minor", a explicat oprea decizia senatorilor, care au aplicat practic ceea ce a vrut Patriarhia.

Următorul pas pentru punerea Legii Educaţiei în acord cu decizia Curţii Constituţionale (CCR) privind înscrierea la ora de Religie va fi făcut de Comisia Juridică de la Senat, care va prezenta un raport comun cu senatorii de la Învăţământ, în plen.

Andronescu: "Opţiunea elevilor care doresc să se retragă se va putea aplica abia din anul şcolar viitor"

La rândul său, senatorul Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ, spune că "înscrierea la ora de Religie se poate face la început de ciclu de învăţământ, iar cererea de retragere se va putea depune oricând, însă, potrivit Legii Educaţiei, chiar cu decizia CCR, opţiunea elevilor care doresc să se retragă se va putea aplica abia din anul şcolar viitor".

Andronescu face referire la articolul 5, aliniatul 2 din legea Educaţiei care spune astfel: "Orice modificare sau completare a prezentei legi intră în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar, respectiv universitar următor în care a fost adoptată legea."

"Propunerea de a face cereri la patru ani este disproporţionată, răspunde intereselor particulare ale unor culte"

Decizia senatorilor de la Comisa pentru Învăţământ "este neconstituţională din start", susţine profesorul Emil Moise, cel care a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la faptul că e neconstituţional ca elevii să facă cerere ca să nu participe la ora de Religie. El spune că nu este normal ca în cazul în care elevul se răzgândeşte să fie nevoit să depună cerere de retragere de la ora de Religie şi ca opţiunea lui să poată fi aplicată abia din anul şcolar următor.

"Propunerea de a face cereri la patru ani este disproporţionată, răspunde intereselor particulare ale unor culte, afectând în substanţă hotărârea CCR. Modificarea unui act normativ după ce dispoziţii din acesta au fost declarate neconstituţionale nu se poate face decât prin punerea în acord a noilor prevederi cu dispoziţiile din decizia Curţii Constituţionale. Adoptarea propunerii Bisericii Ortdoxe Române ar intra în conflict atât cu prevederi internaţionale, constituţionale şi ale legislaţiei naţionale, dar şi cu dispoziţiile din Decizia 669/2014 a Curţii Constituţionale, general obligatorii conform Constituţiei României", a spus Moise.

Motivarea Curţii Constituţionale

Decizia Curţii Constituţionale dată pe 12 noiembrie anul trecut spune că elevii care doresc să participe la ora de Religie trebuie să facă o cerere în acest sens, la începutul anului şcolar. Mai exact, CCR a decis că este neconstituţional articolul din Legea Educaţiei care spune că "La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de Religie".

În motivarea publicată în Monitorul Oficial, judecătorii Curţii Constituţionale spun că modul în care legiuitorul a reglementat oferta educaţională referitoare la disciplina Religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă. "Exprimarea unei opinii din perspectiva prevederilor constituţionale referitorare la libertatea conştiinţei şi a religiei aplicabile în domeniul învăţământului religios trebuie să aibă întotdeauna un sens pozitiv (persoana alege să studieze religia), iar nu un sens negativ (persoana alege să nu studieze religia), întrucât în cea de-a doua ipoteză, persoana este prezumată ca manifestând deja opţiunea de a studia, fiind nevoită să acţioneze ulterior pentru excluderea sa din grupul de studiu. Or, o atare reglementare nu reprezintă altceva decât o constrângere a persoanei în manifestarea unei opţiuni, cee ce de plano (automat), contravine libertăţii conştiinţei consacrată de Constituţie", se arată în motivarea CCR.

Judecătorii au luat această decizie, în unanimitate, în urma unei sesizări depuse de un profesor din Buzău, Emil Moise, care nu a considerat că este normal ca fata lui să depună cerere de retragere de la ora de Religie. „Credeam că o să pierd procesul şi când am aflat că de fapt am câştigat a fost un şoc foarte puternic. Fata mea, care este studentă acum şi care m-a susţinut în toată lupta, m-a felicitat şi ei îi dedic această victorie, dar şi copiilor care au suferit de pe urma predării Religiei la şcoală“, a spus Moise.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite