Elevii români, premiaţi la trei olimpiade de Latină anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lotul României la Olimpiada de latină de la Arpino, mai 2013   FOTO: edu.ro
Lotul României la Olimpiada de latină de la Arpino, mai 2013   FOTO: edu.ro

Ileana-Gabriela Popescu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari" din Râmnicu Vâlcea a obţinut premiul al III-lea la ediţia de anul acesta a Olimpiadei Internaţionale de Limbă şi literatură latină Certamen Ciceronianum Arpinas. Acesta este a treia oară anul acesta când România urcă pe podiumul internaţional al olimpiadelor la Limba Latină.

La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Limbă şi literatură latină Certamen Ciceronianum Arpinas, care a avut loc în perioada 10 - 12 mai, la Arpino (Italia), localitatea în care s-a născut poetul latin Cicero, au participat 193 de concurenţi, elevi de liceu în ani terminali, din peste 15 ţări europene, potrivit Ministerului Educaţiei.

România a participat la această competiţie cu un lot compus din 4 elevi, selecţionaţi la nivel naţional, printr-un concurs de baraj, de către profesorii universitari Theodor Georgescu şi Cezar Tabarcea, de la Universitatea Bucureşti, care au însoţit echipa României.

Ileana-Gabriela Popescu, eleva de la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari" din Râmnicu Vâlcea care a obţinut pentru România premiul al III-lea, a fost pregătită de profesoara sa, Georgeta Prunescu.

Din lotul ţării noastre au mai făcut parte Bianca Elena Radu (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „B. P. Haşdeu" din Buzău, prof. Eugenia Hristache), Oana Bujor (clasa a XI-a) şi Alexandra Georgiana Vîrlan (clasa a XII-a), ambele de la Colegiul Naţional „Gh. Vrânceanu" din Bacău (prof. Florentina Neculau).

Concursul a presupus traducerea şi comentarea unui pasaj extras din opera lui Cicero, care poate avea caracter oratoric sau filosofic, cu accent pe moral-politică, pe filozofia culturii sau a istoriei.

Olimpici cu doar o oră de Latină pe săptămână

Este pentru a treia oară, în acest an şcolar, când România a urcat pe podium la competiţiile internaţionale de limba latină, după succesele remarcabile repurtate de elevii români la Sulmona şi Venosa (premiul al II-lea), susţin reprezentanţii ministerului.

„Recunoaşterea internaţională obţinută de elevii din România reconfirmă valoarea şcolii româneşti de limba latină şi tradiţia de a participa şi de a obţine constant distincţii la concursurile internaţionale de profil. Organizatorii şi profesorii de specialitate din străinătate consideră performanţele elevilor români un miracol, deoarece, deşi aceştia studiază latina doar o oră pe săptămână (curriculum diferenţiat), rezultatele le întrec pe ale concurenţilor din alte ţări unde limba latină se studiază într-un număr mult mai mare de ore, în cadrul liceelor clasice“, se mai arată în comunicatul oficial al Ministerului Educaţiei. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite