Educaţia gratuită costă, de fapt, peste 3.000 de lei pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concret, raportul arată că în ultimii opt ani costul mediu cu un copil la şcoală s-a dublat de la 1.490 lei, în 2010, la 3.093 lei în 2018.

Concret, raportul arată că în ultimii opt ani costul mediu cu un copil la şcoală s-a dublat de la 1.490 lei, în 2010, la 3.093 lei în 2018.Astfel, părinţii plătesc cu 38% în plus la meditaţii şi cu 45%, pe pacheţelul zilnic. 

Acelaşi studiu arată valori mai mari în oraşe faţă de rural (3.351 lei, faţă de 2.757 lei). În plus, documentul relevă că părinţii cheltuiesc mai mulţi bani pe măsură ce copilul înaintează în şcoală. Concret, în ciclul primar părinţii plătesc, în medie, 2.545 lei anual, în ciclul gimnazial- 3.083 lei, iar pentru liceu 3.647 lei.

Meditaţiile şi after school, cele mai costisitoare

Meditaţiile şi programele de tip şcoală după şcoală sunt cele mai importante categorii de costuri, mai arată raportul. Comparativ cu studiul precedent, creşteri semnificative ale costurilor asociate educaţiei întâlnim în cazul meditaţiilor, de la 1.350 lei, cât era media anuală în 2010, la 1.850 lei în 2018. Apare, de asemenea, o categorie nouă de cheltuieli, respectiv cele de tip after school, asociate în special copiilor din ciclul primar al căror cost este de 1.882 lei.

Mai exact, părinţii scot bani din buzunar pentru a suplini ineficienţa sistemului educaţional, afirmă specialiştii. „Finanţarea insuficientă a sistemului de învăţământ şi implicit existenţa costurilor ridicate pe care părinţii trebuie să le acopere pentru şcolarizarea copiilor afectează accesul nediscriminatoriu la educaţie. Prin urmare, familiile defavorizate sunt nevoite să depună eforturi foarte mari pentru a-şi menţine copiii în şcoală“, explică cei de la Salvaţi Copiii.

Mai mult, se observă că între accesul la educaţie şi implicarea copiilor în muncă există o dublă legătură: pe de-o parte copiii sunt nevoiţi să muncească pentru a contribui la veniturile familiei, pe de altă parte, implicarea copiilor în muncă afectează timpul alocat şcolii, fapt ce conduce la absenteism şi chiar abandon şcolar, mai notează studiul citat.
 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite