VIDEO Despre conferinţa UNESCO a elevilor, la Adevărul Live
0Aproape 50 de elevi de la licee din Bucureşti, Braşov şi Vâlcea au participat în weekend-ul 7-8 martie la o dezbatere în limba engleză care imită conferinţa generală UNESCO. Evenimentul a fost organizat de trei elevi bucureşteni, care s-au îndrăgostit de arta dezbaterii, după ce au gustat succesul organizării unui alt eveniment similar: simularea unei conferinţe NATO.
Invitaţii din platou sunt Maria Nicolae, Laura Ghiţoi şi Ioan Octavian Rus, doi dintre elevii care organizat evenmentul şi care ne-au povestit la Adevărul Live despre conferinţa UNESCO a elevilor.
Temele principale ale dezbaterii Bucharest Model UNESCO General Conference au fost educaţia şi comunicarea. Mai exact, fiecare participant şi-a ales o ţara pe care doreşte să o reprezinte, a documentat sistemul care funcţionează acolo şi a prezentat situaţia, în limba engleză, în faţa celorlalţi participanţi.
În etapa următoare, „delegaţii” ţărilor participante la conferinţă au intrat în dezbatere în cadrul celor două comisii de educaţie şi comunicare. Fiecare participant a luptat pentru schimbarea unui aspect din ţara sa şi a trebuit să câştige susţinerea celorlalţi.
Declaraţii:
Ioan Rus: Ideea de UNESCO este ceva nou, ceva care nu s-a mai făcut până acum. Noi am ales ca teme educaţia şi comunicarea.
Maria Nicolae: Elevii se documentează înainte, au o bibliografie, noi le explicăm regulile la început şi după aceea au loc dezbaterile.
Ioan Rus: Dezbaterile se fac formal, în limba engleză. La final realizează rezoluţiile, în care trec ce s-a discutat pe parcursul conferinţei, în comisia lor.
Laura Ghiţoi: Mi se pare foarte important să fii relevant şi atunci când există devieri, moderatorul intervine şi îi sugerează reprezentantului ţării respective să-şi reformuleze informaţia.
Maria Nicolae: Au fost emoţii, mulţi dintre ei erau pentru prima oară la o astfel de conferinţă, dar am avut nişte moderatori foarte buni. Au fost elevi de liceu, de la a IX-a la a XII-a. Eu am mai fost implicată şi în conferinţa NATO a elevilor. Cele două conferinţe diferă în ceea ce priveşte temele şi ţările membre, iar la conferinţa NATO s-au mai încins spiritele.
FOTO David Muntean