Conferinţa NATO a elevilor: Situaţie de criză - armele biologice. Cum au rezolvat liceeni români problema

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: David Muntean/Adevărul
FOTO: David Muntean/Adevărul

În cadrul Conferinţei NATO a elevilor, organizată de un grup de liceeni de la mai multe colegii din Capitală, tinerii au simulat o conferinţă a Alianţei Nord-Atlantice, dar şi o situaţie de criză mondială în care Rusia a scăpat de sub control o armă biologică.

Simularea unei conferinţe NATO a fost un exerciţiu de debate şi de diplomaţie pentru elevii de liceu şi studenţii care au participat la "Bucharest Model Nato Conference". Ana Georgescu, eleva de la Liceul Internaţional de Informatică (ICHB), care a organizat Conferinţa NATO a elevilor, spune că în viitor se vor organiza astfel de reuniuni la nivel internaţional.

"Moţiunea de criză a fost o situaţie în care Rusia testa nişte bombe biologice pe un teren nepopulat, în seceret, şi accidental una din aceste arme biologice a aterizat pe un sat rusesc de la graniţă, de unde un transport cu hrană de animale a plecat spre Europa. Respectivul virus produs de arma biologică afecta plantele, animalele şi oamenii care mâncau respectivele produse. Avea o perioadă de incubare de câteva săptămâni şi ideea era că Rusia a contactat NATO când deja trei oameni muriseră din cauza acestui virus şi erau dispuşi să colaboreze pentru prevenirea infecţiei. Când au aflat care este situaţia, prima dată elevii au fost confuzi, nu ştiau de ce să se apuce mai întâi, dar s-au descurcat destul de bine, într-o oră şi jumătate au scris şi rezoluţia şi concluziile şi le-au şi prezentat în faţa celorlalţi delegaţi, chiar s-au descurcat mult mai repede decât ne-am aşteptat", a explicat organizatoarea conferinţei.

Unul dintre tinerii care a reprezentat Statele Unite, Tudor Obretin, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Capitală, povesteşte că în cadrul conferinţei liceenilor s-au respectat regulile de dezbatere dintr-o reuniune oficială.

"Am avut două tipuri de conferinţe: moderate şi nemoderate. Nu aveam voie să ne ridicăm şi să ne spunem părerea aşa pur şi simplu. Când s-a anunţat situaţia de criză, am făcut câteva moţiuni şi câteva reguli care trebuiau respectate. Apoi, după sesiunea de debate care a durat în jur de două ore, ne-am întâlnit în sala de conferinţe şi am discutat pe partea de apărarel", a povestit elevul.

Şi ţara noastră a fost prezentă la conferinţă, iar unul dintre reprezentanţii României a fost Michael Behar. "Am ales România pentru că sunt patriot şi mi se pare că nu prea ne descurcăm în politica externă", şi-a motivat tânărul alegerea. Fiindcă a lucrat în comitetul de apărare, el a tratat subiecte precum sistemele antirachetă din Europa, situaţia dronelor sau securitatea cibernetică. Înainte să înceapă conferinţa el a promis că va apăra interesele României şi că vrea să obţină recunoaştere pe plan mondial pentru ţara noastră.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite