UPDATE Admitere liceu 2017. S-au afişat rezultatele primei repartizări la licee. Top 10 licee din ţară după cea mai mare medie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
18,95% din elevii înscrişi la liceu în Capitală sunt din alte judeţe
18,95% din elevii înscrişi la liceu în Capitală sunt din alte judeţe

Rezultatele primei repartizări la licee au fost afişate pe admitere.edu.ro. Aproape 113.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a s-au înscris la prima repartizare computerizată organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale(MEN). În urma centralizării datelor la nivel naţional, MEN a realizat top 10 licee din ţară cu cea mai mare medie de admitere.

Primele 10 licee la nivel naţional, ordonate după cele mai mari medii de admitere, sunt următoarele:

1. Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti: 9,72 - ultima medie de admitere, 10 - prima medie de admitere

2. Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti: 9,70 - ultima medie de admitere, 10 - prima medie de admitere
3. Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti: 9,68 - ultima medie de admitere, 10 - prima medie de admitere
4. Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti: 9,63 - ultima medie de admitere, 10 - prima medie de admitere
5. Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Bucureşti: 9,55 - ultima medie de admitere, 10 - prima medie de admitere
6. Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa: 9,54 - ultima medie de admitere, 10 - prima medie de admitere
7. Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa: 9,32 - ultima medie de admitere, 10 - prima medie de admitere
8. Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca: 9,48 - ultima medie de admitere, 910 - prima medie de admitere
9. Colegiul Naţional „Cantemir Vodă” din Bucureşti: 9,45 - ultima medie de admitere, 9,92 - prima medie de admitere
10. Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi: 9,44 - ultima medie de admitere, 10 - prima medie de admitere

UPDATE Un număr de 12 elevi cu media 10,00 la admiterea în clasa a IX - a au optat pentru licee din alte localităţi decât cele unde au absolvit şcoala generală, opt dintre ei fiind admişi la licee din Bucureşti, potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei Naţionale.

UPDATE Patru elevi cu medii peste 9 nu au fost repartizaţi după prima sesiune de admitere la liceu care a avut loc miercuri. Este vorba despre trei elevi din Bucureşti şi unul din Olt cu medii curpinse între 9,79 şi 9,05, potrivit statisticilor prezentate de Ministerul Educaţiei.

Pe lângă cei patru candidaţi cu medii peste 9 care nu au fost repartizaţi, mai sunt 11 cu medii cuprinse între 8,06 şi 8,97. De asemenea, 94 de absolvenţi cu medii cuprinse între 7,00 şi 7,98 au rămas nerepartizaţi, scrie news.ro.

În total, 581 de candidaţi încă nu au obţinut un loc la liceu.

Ariana Bucur, secretar de stat în mediul preuniversitar în cadrul Ministerului Educaţiei, a explicat care ar putea fi motivul pentru care aceşti elevi nu au fost repartizaţi în licee. „Este posibil ca aceştia să nu îşi fi completat fişa de înscriere cu mai multe opţiuni. De exemplu, dacă un candidat a bifat un singur liceu, iar el nu avut o medie suficient de mare pentru a intra la respectiva unitate de învăţământ, acesta nu va mai fi repartizat dacă nu a bifat cel puţin încă un liceu“, a explicat secretarul de stat.

Şase specializări de la licee din Bucureşti, trei fiind de la liceul "Sfântul Sava", se află în top 10 constituit în funcţie de ultima medie de admitere. Alături de acestea sunt două specializări de la Liceul "Fraţii Buzeşti" din Craiova, şi câte una de la liceele "B.P. Hasdeu", din Buzău şi "Mircea cel Bătrân" din Constanţa.

Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Bucureşti, specializarea Matematică -Informatică, în limba engleză, se situează pe primul loc, ultima medie de admitere fiind 9,93, iar la specializarea Ştiinţele naturii, media ultimului admis a fost 9,91.

În Top 10 specializări, pe locul trei se află  Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân din Constanţa, cu specializarea Matematică-informatică şi cu media de admiterea 9,88, urmat de Colegiul Naţional "B.P.Hasdeu" din Buzău - Matematică - Informatică bilingv cu ultima medie de intrare 9.87 şi de clase de Matematică - Informatică a Colegiului Naţional  "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti, cu media de admitere 9,86. Următoarele două locuri sunt ocupate de specializări de la Colegiul Naţional "Fraţii Buzeşti" din Craiova  respectiv Matematică - Informatică bilingv, cu 9,85 media de admitere şi Ştiinţele Naturii, cu 9,84.

Locurile 8,9 şi 10 sunt revin unor  licee din Bucureşti: Colegiul "Gheorghe Lazăr,  specializarea Ştiinţele naturii - 9,83, Colegiul Naţional  "Sfântul Sava" - Matematică - Informatică - 9,81 şi Colegiul Naţional "Spiru Haret" - Matematică - Informatică bilingv cu media de amitere 9,80.

Un număr de 581 de candidaţi cu medii cuprinse între 9,79 şi 1,93 au rămas nerepartizaţi, după prima sesiune .

UPDATE Intervalul orar estimat pentru publicarea repartizărilor este 16:00 - 17:00. Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat pe Facebook ora estimativă şi că în acest moment se efectuează verificări ale datelor introduse în aplicaţie astfel încât să fie eliminate orice posibile erori.

Practic, absolvenţii de clasa a VIII-a află astăzi la ce liceu vor merge în următorii patru ani. Asta pentru că azi are loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a adolescenţilor care au terminat opt clase şi au dat examenul de Capacitate. Bătaia cea mai mare se dă la liceele cele mai bune din Bucureşti. Emoţiile sunt cu atât mai puternice cu cât numărul de candidaţi veniţi din provincie să studieze la un liceu din Capitală este mai mare anul acesta ajungând la 2.252. Din aceştia, 500 au medii între 9 şi 10, conform Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. „Elevii din zonele apropiate Bucureştiului cu rezultate foarte bune aleg să se înscrie aici, transportul nefiind o problemă atât de mare pentru că nici distanţa nu este mare. Unii dintre ei aleg cazarea în internatele existente”, a explicat inspectorul Ştefania Manea din cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Pe hartă puteţi consulta rezultatele repartizării la licee



Motivul emigrării elevilor spre Capitală, spun specialiştii, este calitatea educaţiei la licee care este mai crescută faţă de restul ţării. „Există o disparitate în ceea ce priveşte calitatea educaţiei între rural şi urban, dar şi între urbanul mic şi urbanul mare,  iar atunci apare tendinţa asta să se meargă înspre oraşele mari, dacă liceenii sunt la o distanţă rezonabilă. În Bucureşti, fenomenul este mai accentuat. Sunt puţine licee, cel puţin din perspectiva imaginii, care să ofere o calitate la fel de bună ca cele din Bucureşti”, arată specialistul în educaţie la UNICEF România, Luminiţa Costache.

Sunt candidaţii din provincie o ameninţare pentru bucureşteni?

De-a lungul anilor, ponderea mediei generale de absolvire a claselor V - VIII în media de admitere la liceu s-a modificat considerabil, ajungând de la 50% la 25% în 2016 şi 20% în 2017.
Acest lucru influenţează foarte mult sistemul de admitere la liceu deoarece creşte importanţa Evaluării Naţionale, testare egală pentru toţi absolvenţii de clasa a VIII-a, indiferent de mediul de provenienţă. Specialiştii afirmă că acest lucru este benefic, astfel elevii vor intra pe merit la liceu şi nu pe notele din gimnaziu care ar putea fi supraestimate de profesori. „Problema apare la bătaia pe locurile de la liceele de renume unde toţi se avântă şi unii chiar nu fac faţă. De-asta s-a modificat media de admitere, acum 80% este nota la Evaluarea Naţională şi 20% media anilor de gimnaziu. La presiunea părinţilor, profesorii dau note mari elevilor şi copiii tind să aibă o părere supraevaluată despre cunoştinţele lor. Cum la un liceu din Galaţi sunt cazuri în care media anilor este de 9,50 şi nota la Evaluare este de 2,50”, spune şi Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei EDU CER.

De aceeaşi părere este şi Luminiţa Costache care consideră că şansele celor din Bucureşti nu sunt afectate de venirea celor din provincie. „Practic, au contat rezultatele la Evaluarea Naţională mai mult. Deci această diferenţă a fost atenuată pentru că a contat într-o proporţie mai mare ce-au făcut la examen decât ce-au făcut în timpul şcolii. N-aş spune că şansele celor din Bucureşti sunt diminuate de venirea celor din provincie, ci sunt afectate strict de prestanţa lor”, a menţionat specialista.
Aceasta a mai afirmat faptul că o diversitate între elevii din Capitală şi cei din provincie este foarte benefică, atât pentru cei consideraţi mai buni, cât şi pentru cei care sunt consideraţi puţin mai în urmă, dar care progresează mai rapid într-o astfel de clasă. „O astfel de mixare între Capitală şi provincie este cea potrivită”, a mai adăugat aceasta.  ;
 

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite