BAC 2015. Profesoara Ecaterina Stanca a explicat cum se rezolvă subiectele la proba orală de la Română, la Adevărul Live
0Bac 2015. Profesoara de Română Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Capitală le-a explicat elevilor, la Adevărul Live, cum se rezolvă genul de subiecte pe care le primesc la proba de Competenţe Lingvistice de Comunicare Orală în Limba Română.
Aproape 170.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat intră astăzi în febra examenului cu proba orală la Limba Română. Mai exact, în următoarele trei săptămâni, absolvenţii de liceu vor susţine evaluarea orală a competenţelor lingvistice în limba română şi o limbă de circulaţie internaţională, în limba maternă (acolo unde este cazul), dar şi a competenţelor digitale. Însă probele de competenţe care se susţin înaintea probelor scrise nu au nicio valoare la media examenului, ele fiind notate doar cu o serie de calificative: începător, mediu, avansat şi experiementat. Practic, testele susţinute în următoarele trei săptămâni nu pot fi picate, însă elevii nu pot promova examenul de maturitate dacă nu au bifat prezenţa la acestea.
Bac 2015. La ce să se aştepte candidaţii
La proba de Competenţe lingvisice orale la Limba Română, candidaţii vor avea de rezolvat două subiecte pe care le vor primi pe un bilet atunci când intră în sala de examen. Ei mai primesc o ciornă şi timp de aproximativ 15 minute îşi pot aşterne pe hârtie ideile principale despre care vor vorbi când vor fi chemaţi de profesorii examinatori. Teoretic, primul subiect este format dintr-un set de întrebări despre un text la prima vedere. La al doilea subiect, elevului i se cere opinia vizavi de o temă dată.
Bacalaureat 2015. Ce trebuie să ştie elevii când intră în sala de examen
În ceea ce priveşte regulile din sala de examen la probele de competenţe lingvistice, candidaţii trebuie să ştie că în sală se intră în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă. Fiecare candidat prezintă comisiei documentul de identitate, primeşte un bilet cu subiectul şi se retrage în bancă să îl pregătească. Metodologia de organizare a Bac-ului prevede că se interzice candidaţilor să intre în sala cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea, tinerilor le este interzis cu telefoane mobile sau cu orice mijloce electronice de calcul sau de comunicare. Dacă elevii nu respectă aceste reguli, vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Cine sunt evaluatorii la Bac 2015
Evaluarea competenţelor lingvistice, pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar celălalt este un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ. La probele orale, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. Metodologia mai spune că pentru elaborarea răspunsurilor se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 – 15 minute. După susţinerea probei, candidatul predă ciorna semnată şi biletul de examen, după care părăseşte sala.
Rata de promovare de anul trecut la Bacalaureat: peste 60%
La sesiunea din vara anului trecut, rata de promovare a examenului de Bacalaureat după rezolvarea contestaţiilor a fost de 60,65%, potrivit datelor comunicate atunci de Ministerul Educaţiei. Astfel, din totalul celor 151.310 de absolvenţi de clasa a XII-a care s-au prezentat la examen, au promovat 91.769 (60,65%), cu 1,4% mai mult decât procentul înregistrat după prima afişare a rezultatelor (59,25%). Rezultatul este superior cu 4,25% celui consemnat în aceeaşi perioadă a anului 2013, când doar 56,4% din candidaţi au promovat Bac-ul.
Un rezultat surprinzător a fost însă cel de anul acesta de la sesiunea specială de Bacalaureat la care au participat sportivii şi olimpicii. Mai exact, peste 94% din candidaţi au promovat examenul. Asta în condiţiile în care anul trecut, Bac-ul olimpicilor a fost promovat de 72% din elevii prezenţi, iar în 2013 de 50% din tineri.