Adevărul Live, ora 15.00: Educaţia de calitate - pentru cine şi de ce?
0
Toată lumea e preocupată de sistemul educaţional, toată lumea are opinii. Cei care se pricep cu adevărat sunt puţini şi, adesea, tocmai opiniile şi experienţa lor nu sunt luate în seamă.
Cristiana Boca a lucrat câţiva ani la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, acum conduce o grădiniţă şi o şcoală "Step by Step". Discutăm despre starea educaţiei, despre metodele alternative, despre importanţa unei educaţii de calitate, care să pună în centru elevul şi nevoile lui.
Declaraţii:
Cristiana Boca: Step by step înseamnă o echipă care învaţă alături de copii în grupuri, nu o clasă normală unde copiii învaţă de la profesor.
Copilul trebuie privit în globalitatea lui. Un om care nu are încredere în sine poate să aibă foarte multe achiziţii, însă nu le poate arăta. De asemenea, trebuie să ştii să lucrezi în echipă, altfel eşti pierdut. Step by step încearcă să facă legătură între potenţialul copilului şi performanţă.
Un studiu PISA arată că 73% din tinerii români se simt singuri la şcoală, demotivaţi. Trebuie să promovăm în clasă colaborarea între copii, în clasă.
Noi mergem pe descoperirea potenţialului şi exersarea potenţialului fiecăruia. În clasele step by step, care au câte doi învăţători, îi învăţăm să se cunoască şi să-şi urmeze drumul fiindcă e important să vadă ei ce le place şi să-şi aleagă drumul. Nu mergem pe olimpici, facem performanţă, dar în ritmul fiecăruia.
Step by step lucrează în parteneriat cu părinţii şi cu comunitatea. Părintele este cel mai important educator, chiar dacă şi el are nevoie să fie educat. Dacă vrem să îi învăţăm pe copii să lucreze în echipă, noi adulţii trebuie să fim un exemplu. La Step by step niciodată nu ne este indiferent dacă un părinte poate să ajute.