10 întrebări şi răspunsurile autorităţilor privind apariţia cazurilor COVID în rândul elevilor şi profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Şcolile şi grădiniţele funcţionează cu prezenţă fizică după reguli noi, stabilite luna trecută şi actualizate ulterior. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei au făcut o serie de precizări, la  solicitarea Hotnews.ro, privind procedura pentru realiarea unui test PCR sau antigen care să fie recunoscut oficial, durata unei anchete epidemiologice, dar şi cum poate obţine un părinte, care are un copil cu Covid-19, concediu medical.

1. Dacă un elev anunţă învaţătoarea/dirigintele şi restul părinţilor că testul de salivă este pozitiv. Ce urmează? Cine face un eventual test PCR sau antigen rapid care să fie luat în considerare în mod oficial? 

„Părintele copilului trebuie să contacteze medicul de familie. Dacă acesta a încheiat contract cu casa de asigurări de sănătate pentru testare, va face testarea copilului. Dacă medicul de familie nu face testare la cabinetul propriu, părinţii contactează Direcţia de sănătate publică, pentru efectuarea testării la centrele de testare . O altă variantă de testare este la una dintre farmaciile care sunt incluse în testarea anticovid, a căror listă este publicată pe pagina de internet a Ministrului Sănătăţii”, a precizat Ministerul Sănătăţii, potrivit  Hotnews.ro.

2. Dacă un elev anunţă că are test PCR pozitiv, ce elevi intră în carantină şi cât durează o astfel de anchetă la şcoală? 

„Conform definitiilor de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) elaborate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (actualizare la data de 11.01.2022), în situaţia expusă de dvs., contactul direct este: 

  • persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor); 
  • persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă); 
  • persoana care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute; 
  • persoana care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m

Decizia de testare a colegilor se ia după efectuarea anchetei epidemiologice de către Direcţia de sănătate publică şi stabilirea contacţilor direcţi ai copilului, ţinând cont de definiţia de caz”, precizează Ministerul Sănătăţii: 

3. În cât timp ar trebui să facă DSP ancheta epidemiologică şi în cât timp se emite o decizie de carantinare?

„În 48 de ore de la data confirmării infecţiei. Decizia de carantinare se eliberează în momentul anchetei”, conform Ministerului Sănătăţi

4. Ce trebuie să facă părinţii unor copii cu COVID-19 pentru a obţine concediul medical? 

„Concediul medical se eliberează de către medicul de familie, în baza Deciziei de carantinare transmisă de către direcţia de sănătate publică, pentru perioada specificată în documentul respectiv. Conform legislaţiei specifice, certificatul de concediu medical se eliberează în termen de 30 de zile, fiind una din situaţiile în care concediul medical poate fi acordat retroactiv”; conform Ministerului Sănătăţii. 

5. În cazul unei învăţătoare, care stă în clasă cu elevii cel puţin trei ore pe zi şi în general este mai apropiată de elevi, mai ales în cazul în care aceştia învaţă să scrie - dacă aceasta se pozitivează, care sunt rezultatele posibile ale anchetei DSP?

„Conform ordinului comun, clasa intră în sistem online la trei cazuri confirmate. În cazul personalului didactic, decizia DSP este esenţială. În acelaşi timp, să nu uităm şi de importanţa testelor de salivă, disponibile tuturor celor din şcoală, teste care pot constitui un indicator important în ancheta epidemiologică”, conform Ministerului Educaţiei.

6. Ce trebuie să facă şcoala în momentul în care un profesor se infectează?

„Prima opţiune constă în găsirea de înlocuitori pentru a nu fi obligaţi să trecem şi clasa în sistem online. În multe cazuri se apelează la cadrele didactice din unitate, prin extinderea normei didactice. În situaţia în care acest lucru nu este posibil, activitatea poate fi desfăşurată de către acelaşi cadru didactic, dacă starea de sănătate îi permite, în regim online. Astfel, se poate adapta orarul, încât o parte din ore să fie desfăşurate fizic, iar altele online. În situaţia învăţătorilor şi educatoarelor, în lipsa unui înlocuitor se poate trece în sistem online cu întreaga clasă/grupă”, explică Ministerul Educaţiei.

7. Ce se întâmplă atunci când nu sunt profesori care să suplinească lipsa celor bolnavi:

„Măsurile sunt particularizate în funcţie de situaţia specifică fiecărei unităţi, fiind flexibile şi responsabile în acelaşi timp: în condiţiile în care orarul se poate realiza separând orele desfăşurate fizic de cele online, aplicăm această variantă. În acelaşi timp, însă, recomandarea DSP este hotărâtoare, aceasta fiind factorul de decizie pentru trecerea în online”, conform Ministerului Educaţiei.

Citeşte continuarea pe Hotnews

Vă recomandăm şi: Clasele şi şcolile intră în online doar cinci zile, în loc de zece, la apariţia cazurilor de COVID-19

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite