Zamfir continuă războiul contra lui Chiriţoiu. Parlamentul va ancheta dacă Consiliul Concurenţei a muşamalizat o investigaţie
0Senatorul Daniel Zamfir a primit aprobare pentru a derula o anchetă parlamentară cu privire la o investigaţie deschisă în 2008 de Consiliul Concurenţei, care a anchetat posibile înţelegeri între bănci în privinţa ROBOR. Senatorul susţine că există dubii cu privire la raportul final al anchetei, despre care el spune că a fost muşamalizată.
Daniel Zamfir arată, în solicitarea de demarare a anchetei, că au apărut în spaţiul public „aspecte care pun la îndoială modul în care a fost întocmit şi închis raportul de investigaţie al Consiliului Concurenţei”, scrie profit.ro.
Chiar Zamfir este cel care a redeschis „în spaţiul public” discuţia despre această investigaţie ce privea înţelegeri între bănci privind nivelul ROBOR, în contextul creşterii din ultima perioadă a indicatorului.
Ancheta parlamentară îşi propune analizarea elementelor care au stat la baza întocmirii raportului de investigaţie, analizarea aspectelor cuprinse în raport şi analizarea modului în care a fost dispusă închiderea anchetei, potrivit unui document al Senatului.
Acuzaţii de muşamalizare
Daniel Zamfir a vorbit, în urmă cu două săptămâni, despre un raport al unei investigaţii a Consiliului Concurenţei privind înţelegeri între bănci pentru stabilirea ratei ROBOR.
„Investigaţia a început în 2008 şi s-a terminat în 2011, însă s-a terminat cu nicio rezoluţie. Nu a fost tras nimeni la răspunde şi nici nu a fost clasată din lipsă de probe. Trebuia să existe un ordin al preşedintelui de închidere a acestei investigaţii să ştim că nu este nimic acolo. Pur şi simplu a fost muşamalizată şi ţinută la dosar. Dacă aceste documente fac obiectul cercetării altor instituţii ale statului, e perspectiva lor. Eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public. Poate găsi aceste documente la Consiliul Concurenţei sau la Comisia economică, le pot prezenta oricând”, a declarat Daniel Zamfir, citat de Mediafax.
Răspunsul Consiliului Concurenţei
Consiliul Concurenţei i-a răspuns ulterior lui Zamfir, precizând că investigaţia a fost finalizată şi nu au fost găsite dovezi privind o înţelegere între bănci.
Este vorba despre o investigaţie a Consiliul Concurenţei privind comportamentul băncilor în perioada octombrie - noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară. Aceasta a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale, iar acţiunile derulate de Banca Naţională a României din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă, au declarat pentru Agerpres reprezentanţii instituţiei.
„În cadrul investigaţiei nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci, iar concluziile raportului au fost aprobate de Plenul autorităţii de concurenţă. Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD - Groupe Société Générale SA (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancţiuni au fost confirmate de instanţă”, precizează Consiliul Concurenţei.
Potrivit sursei citate, acţiunile derulate de reglementator, Banca Naţională a României, din acea perioada nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă.
„Reamintim că doar în anul 2010 a fost modificată legislaţia, preluându-se prevederile europene prin care se impune obligaţia folosirii ROBOR ca referinţă pentru stabilirea dobânzilor. Regretăm că nu am fost contactaţi pentru a reaminti aceste detalii şi, astfel, am fi evitat dezinformarea populaţiei” , au afirmat reprezentanţii CC.
Ordinul de închidere a investigaţiei din oficiu, având ca obiect posibila încălcare a prevederilor din Legea concurenţei şi din Tratatul de Instituire a Comunităţii Europene de către întreprinderile active pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare din România a fost publicat pe pagina web a instituţiei.