VIDEO Ministrul Daniel Constantin dă, la Adevărul Live, replica faţă de criticile UE: „Nu vom revizui Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a explicat la Adevărul Live că proiectul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, criticat de Comisia Europeană, a fost elaborat „potrivit cu specificul României“, deci nu e cazul să fie revizuit.

Invitat, miercuri, la Adevărul Live, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a vorbit pe larg despre fondurile europene alocate acestui sector, dar a ţinut şi să contracareze criticile formulate de Comisia Europeană faţă de proiectul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Observaţiile au fost trimise la începutul lunii octombrie, a fost o discuţie pe 22 octombrie la Bruxelles, va urma o videoconferinţă probabil zilele următoare, deci discutăm cu Bruxelles-ul pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Ca observaţie generală, România a fost printre primele ţări care au trimis Programul la Bruxelles. Ne-am îndeplinit şi obiectivul ca la 1 iulie să trimitem Programul către Comisia Europeană.
Nu toate statele au trimis până la momentul acela, noi suntem, să spun aşa, în primul val
“, a afirmat Daniel Constantin.

Avantaj pentru fermierii care se asociază

Potrivit documentului transmis de la Bruxelles, publicat miercuri de „Adevărul“, doar fermele cu o „producţie standard egală cu 8.000 de euro sau mai mare“ ar putea obţine finanţări, „excluzând în mod efectiv 97% din exploataţiile agricole din România de la posibilitatea de a beneficia de măsurile PNDR“.

Iată replica lui Daniel Constantin:
Vorbeaţi de 8.000 de euro ferma minimă care se finanţează, este vorba de 8.000 a ceea ce numesc europenii «standard output», este un concept european.
Vorbeaţi de 97% din ferme care nu intră la finanţare aici.
Trebuie să vă spun un lucru. Tocmai pentru că noi am definit, fiecare stat trebuie să definească care este acest standard output.
Ce înseamnă asta? Care este limita minimă până la care finanţează pe anumite proiecte mari de investiţii anumite ferme. 8.000 de standard output înseamnă în traducere opt capete de vaci, înseamnă 160 de oi, înseamnă minimum 15 hectare dacă vorbim de producţia vegetală.
România a decis, pe calculele pe care le-am făcut la Ministerul Agriculturii, să finanţeze cu prioritate, prin punctaj suplimentar şi aşa mai departe, pe cei care au peste opt capete de vaci, pe proiectele mari de investiţii – Măsura 121.
Fiind proiecte mari, care înseamnă un milion nerambursabili, un milion contribuţie proprie, cred că-i finanţăm degeaba pe cei care au mai puţin de opt capete. Dar, dacă se vor asocia, vor avea punctaj suplimentar.
Cu alte cuvinte, noi încercăm prin această limită minimă să-i stimulăm pe cei care sunt mici să se asocieze, să intre într-o cooperativă, să depăşească opt capete, să depăşească 160 de oi, să depăşească 15 hectare minime pe fermă şi atunci sunt eligibili pe această măsură.
Vom ţine foarte mult la acest element, chiar dacă acolo se vorbeşte de 97%“.

Avem peste 800.000 de fermieri care au între 1 şi 5 hectare. Aceşti fermieri trebuie să se asocieze.
Nu numai că le spunem noi sau că încercăm să îi convingem, venim şi cu măsuri stimulative de această dată.
Dau două exemple aici. În primul rând, din anul 2015, cei care vor ieşi din categoria 1-5 hectare vor intra în categoria 5-30 hectare şi vor primi mai mult cu 40 de euro pe hectar.
În al doilea rând, din anul 2016, cei care au o anumită vârstă şi care renunţă la activitatea agricolă în scopul asocierii în principal, dar prin vânzare sau arendare, categoric vor primi, pe lângă acea plată pe care o încasează prin arendă sau prin vânzarea terenului, 120% din plata pe suprafaţă timp de cinci ani de zile, din 2016 până în 2020. Acesta este sensul a ceea ce am transmis Comisiei Europene
“, a precizat ministrul.

„Ne vom lupta pentru ceea ce credem noi“

Comisia Europeană şi Uniunea Europeană suntem chiar şi noi“, a mai spus Daniel Constantin.

Sunt şi români care lucrează la Comisia Europeană şi trebuie să ne impunem punctul de vedere. Suntem o ţară agricolă puternică, avem un aparat administrativ puternic, avem şi forţa necesară şi trebuie să demonstrăm Comisiei Europene că România intră într-o altă zonă. Intră în zona de stimulare a asocierii, de orientare a produselor către piaţă, devine un competitor important şi pe piaţa europeană, dar mai ales pe piaţa internaţională. Comisia va înţelege, acesta este specificul României. Acesta este rolul discuţiilor pe care le avem. Noi vrem să ne asociem“.

În fine, ministrul Agriculturii a mai spus că „nu se pune problema de a rescrie PNDR-ul“.
Sunt observaţii punctuale care ţin mai mult de formă şi care ţin de conceptul care a stat la baza PNDR-ului.
Eu mă voi lupta în continuare să demonstrez Comisiei Europene. Proiectul nu va fi revizuit, categoric.
Nu ţine neapărat de o chestiune de genul «gata, cedăm, numai să ne daţi PNDR-ul», ar fi foarte simplu.
Nu, ne vom lupta pentru ceea ce credem noi că este bine pentru agricultură
“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite