Una dintre cele mai vechi companii de produse petroliere îşi cere insolvenţa, după 70 de ani de activitate
0Una dintre cele mai vechi şi mai cunoscute companii cu obiect de activitate de export şi import de produse petroliere îşi cere insolvenţa din cauza unei executări silite realizate de Piraeus Bank.
Potrivit adresei transmise Bursei de Valori Bucureşti, PetrolExportImport (PEI) ia va decide în următoarea Adunare a Acţionarilor asupra demarării procedurii de intrare în insolvenţă.
Consiliul de Administraţie al Petrolexportimport a informat investitorii şi acţionarii că „urmare analizării situaţiilor financiare anuale pentru exerciţiul financiar încheiat la 31.12.2017 şi a situaţiilor financiare interimare întocmite la 30.06.2018 a constatat că activul net al societăţii calculat ca diferenţa între totalul activelor şi totalul datoriilor s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, înregistrand valori negative”.
Motivul este dat de „cererea creditorului PIRAEUS BANK ROMANIA S.A., în dosarul de executare nr. 103 EP/2018 a fost executat silit imobilului situat în Bucureşti, B-dul Unirii, nr. 72, bl. J3C, Tronson 1, Sector 3”.
„Consiliul de Administraţie, constatând starea de insolvenţă a societăţii, va convoca Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor şi va propune spre aprobare formularea cererii de deschidere a procedurii simplificate a insolvenţei conform Legii nr. 85 din 25 iunie 2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, având în vedere şi cauzele concurente de dizolvare”, se arată în informarea trimisă BVB.
Înfiinţată în 1948, ca societate de stat pentru comerţ exterior, PEI a deţinut până în 1997 compania monopolul importului de ţiţei şi exportului de produse petroliere prin sistemul de rafinare.
Acţiunile companiei sunt listate la BVB încă din decembrie 1998. În aprilie 2000, FPS vinde, prin licitaţie cu strigare, pachetul de 51% de acţiuni deţinut la companie, la un preţ de pornire a licitaţiei de 150.000 lei pentru o acţiune, valoarea pachetului de acţiuni scos la vînzare fiind de 19,480 miliarde lei. Licitaţia e câştigată de Laird Resources Ltd, firmă controlată de către Ovidiu Popescu, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria petrolului, care a murit în 2011 într-o clinică din SUA, după un cancer pancreatic galopant.
În 2015, Laird Resources, acţionarul majoritar al Petrolexportimport Bucureşti, propune revocarea lui Valeriu Iancu din funcţia de administrator, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi din cea de director general al companiei.
Consiliul de Administraţie al Petrolexportimport a convocat o AGA pentru 30 aprilie în vederea numirii în locul lui Iancu a lui Alexandru Popescu, fiul lui Ovidiu Popescu, potrivit datelor companiei.
De asemenea, în AGA va fi discutată şi propunerea de numire a lui Marius-Eugen Opran în calitatea de membru al Consiliului de Administraţie, deşi acesta a demisionat din aceeaşi funcţie.
După această dată declinul companiei se accentuează, culminând cu cererea insolvenţei.
Sursa datelor privind istoricul companiei: Hotnews şi Mediafax