Turiştii străini au redescoperit România. Din ce ţări vin cei mai mulţi vizitatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi turişti străini caută România pentru drumeţii şi trasee în zonele montane
Mulţi turişti străini caută România pentru drumeţii şi trasee în zonele montane

Anul trecut România a fost vizitată de 2,2 milioane de turişti străini, iar statisticile arată că aceştia sunt interesaţi de marile oraşe, de litoral şi zona montană, dar şi de sectorul balnear.

Cei mai mulţi turişti au călătorit anul trecut în România provin din Germania, 266.934. Potrivit datelor INS, nemţii preferă Bucureştiul şi marile oraşe, dar merg în număr destul de mare şi pe litoral sau în Delta Dunării.

Datele statistice arată că turiştii din Israel sunt interesaţi de staţiunile montane, francezilor le place să facă circuite turistice, iar cei care călătoresc din Ungaria şi Republica Moldova preferă staţiunile balneare de la noi.

Operatorii de turism de pe piaţa românească spun că destinaţiile din România vor avea mai multă căutare în acest an după ce Lonely Planet a plasat Transilvania pe locul 1 în topul regiunilor din întreaga lume  care merită vizitate în 2016.

Litoralul, disputat între americani şi nemţi

Aproape 4.900 de turişti din Germania au venit anul trecut pe litoralul românesc în 2015. „Prezenţa masivă a turiştilor din nemţi este logică pentru că România se promovează mai intens şi constant în Germania”, a declarat preşedintele Asociaţiei Agenţiilor Naţionale de Turism (ANAT), Aurelian Marin.

Statistica mai arată că anul trecut s-au mai cazat pe litoral şi peste 2.700 de turişti americani. „Prezenţa turiştilotr din Statele Unite este dată de numărul mare de soldaţi americani care sunt în bazele din jurul oraşului Constanţa. Când au liber, mulţi dintre ei se cazează în hotelurile din staţiunile de pe malul mării”, explică Aurelian Marin.

Citiţi în Adevărul Financiar: Cum să ne tratăm turismul: Staţiunile balneare din România, un tezaur ruginit cu potenţial uriaş

Cei care promovează litoralul spun că pentru acest an se aşteaptă la creştearea vizitelor dinspre Israel. Asta chiar dacă anul trecut israelienii nu erau în top 5 al prezenţei pe litoralul românesc. De anul acesta dinspre Israel vor sosi din iunie câte trei curse charter pe săptămână pe aeroportul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanţa.

info

Suntem căutaţi pentru turismul de business

Statisticile arată că peste 1,7 milioane de turişti străini au preferat anul trecut Bucureştiul şi marile oraşe reşedinţă de judeţ. Operatorii din turism spun că aceste destinaţii sunt căutate de oamenii de afaceri.

„Pe de o parte vorbim de Bucureşti şi de regiunile Centru şi Vest pentru destinaţii de city break. Pe aceste zone avem şi mult turism de business”, susţine preşedintele ANAT Aurelian Marin.

Aceasta spune că cei mai mulţi oameni de afaceri care se cazează în marile oraşe din România provin din Germania. O arată şi cifrele. Anul trecut ne-au vizitat marile oraşe 203.601 de turişti germani.

Capitala şi reşedinţele de judeţ au fost vizate şi de 172.923 de italieni, dar şi de 160.590 de israelieni.

Israelienii trag la munte

Cei mai mulţi turişti străini care au vizitat staţiunile montane din România au fost cei din Israel, 42.831.

„Foarte mulţi turişti din Israel aterizează pe Otopeni şi preferă să meargă în staţiunile de pe Valea Prahovei. Ei cunosc foarte bine acestă destinaţie şi este căutată în Israel” explică Aurelian Marin.

Potrivit acestuia numărul turiştilor israelieni a început să crească şi la Sibiu şi nu exclude ca în viitorul apropiat să fie introdusă o cursă aeriană dinspre Israel pentru această destinaţie. Acest lucru s-a întâmplat la Oradea, iar din acest an există un charter dinspre Israel.

Citiţi în Adevărul Financiar: Războiul Litoralului – Cum ne-au furat bulgarii turiştii şi ce le-au oferit să revină în staţiunile lor

Printre turiştii care caută Carpaţii sunt şi bulgarii. „Turiştii din Bulgaria sunt prezenţi pe Valea Prahovei şi solicită chiar circuite de câteva zile. Mai nou bulgarii cer pachete de vacanţă şi în Bucovina”, clarifică Aurelian Marin.

Moldovenii şi ungurii vor la băi

Datele Institutului Naţional de Statistică mai arată că turiştii din Republica Moldova şi Ungaria ocupă primele două locuri ca volume de cazări în staţiunile balneare.

„Ungaria şi Moldova sunt aproape de staţiunile balneo de la noi. Moldovenii solicită pachete, în special, pentru Tuşnad Covasna şi Slănic Moldova. Turiştii din Ungaria sunt atraşi de Sovata. Ei preferă să se cazeze la complexul Danubius care a fost renovat şi au condiţii foarte bune de cazare şi tratament”, a mai precizat Marin.

În ceea ce-i priveşte pe turiştii din republica Moldova aceştia preferă România pentru că pachetele vândute la ei sunt asemănătoare cu cele destinate turiştilor români şi au aceleaşi facilităţi la tratament.

Norvegienii şi polonezii vor în Deltă

Cei mai mulţi turişti care au vizitat anul trecut Delta Dunpării au fost tot cei din Germania (4.494).  Pe locul al doilea s-au clasat polonezii. Operatorii din turism spun că aceştia din urmă sunt amatori de plimbări în natură, dar sunt şi pasionaţi de vânătoare.

Delta Dunării este destinaţia preferată şi pentru turiştii norvegieni. Specialiştii din turism spun că nordicii caută Delta Dunării pentru birdwatching (urmărirea comportamentului păsărilor).

Şi asta pentru că Delta este considerată „Raiul Păsărilor”. În Delta Dunării vieţuiesc nu mai puţin de 327 de specii de păsări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite