Teodorovici spune că a folosit o „exprimare nefericită” când a vorbit despre limitarea dreptului la muncă. Ce a propus de fapt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Publice a declarat, miercuri, despre limitarea dreptului la muncă în Uniunea Europeană că a avut o exprimare nefericită, el fiind profund „pro-european”. Teodorovici a reiterat ideea ca românii să aibă drepturi egale oriunde în Europa.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a combătut, miercuri, afirmaţiile potrivit cărora el el fi „anti-european”. Teodorovici a afirmat că a fost profund implicat în negocierile pentru aderarea României la Uniunea Europeană, fiind profund „pro-european”.

Ministrul de Finanţe a afirmat că a avut o „exprimare nefericită”, când a vorbit despre permise de muncă pentru cinci ani.

„Le mulţumesc tuturor celor care au trimis mesaje de tot felul. Fiecare a înţeles cât a putut din ceea ce eu am spus. Repet, poate a fost exprimarea mea nefericită. (...) Propunerea mea este şi va fi întotdeauna ca românii, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, oriunde s-ar afla, să aibă aceleaşi drepturi în Europa, fie că călătoresc, fie că trăiesc, fie că fac business acolo unde ei decid”, a declarat Teodorovici.

Acesta a reamintit că „orice Guvern al acestei ţări este obligat să creeze un mediu economic şi social atractiv, astfel încât cei care sunt în România să rămână în România, cei care au plecat şi decid ei să se întoarcă să o poată face, să aibă motive să o facă, iar cei care doresc să vină din alte zone să o facă dacă doresc să o facă”.

Teodorovici şi-a reiterat susţinerea faţă de valorile europene, dar nu a oferit detalii despre cum vede rezolvarea problemei crizei forţei de muncă.

Ministrul Finanţelor a mai spus că cele patru principii fundamentale printre care se află şi libera circulaţie a cetăţenilor sunt şi pentru el principii fundamentale. „Nu am propus nimic care să încalce drepturile fundamentale”, a mai spus el.

„Trebuie să găsim scheme pentru întoarcerea forţei de muncă în locurile de origine“

Ministrul Finanţelor a explicat şi care a fost contextul în care a propus miniştrilor omologi această măsură şi ce a dorit să însemne. „Discuţiile la nivel european au fost în cadrul informal, dar legate nu neapărat de acest subiect, cu de subiecte precum finanţarea unei scheme de şomaj. Este chiar un punct pe agenda europeană acest posibil mecanism prin care statele membre să finanţeze o astfel de schemă de şomaj la nivel european. Atunci, cu acea ocazie, am spus că România nu a avut problemă de şomaj nici în perioada de criză şi nici astăzi, şi atunci a trebuit să găsim scheme la nivel european pentru a încuraja, a finanţa, a contribui, a sprijini întoarcerea forţei de muncă în locurile de origine. Adică noi putem să acordăm un plus de facilităţi acelor care doresc să se reîntoarcă în România sau în altă ţară, era discuţia în context european”, a declarat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, marţi, în cadrul unei dezbateri în Parlament, că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră a Uniunii Europene (UE), în contextul în care angajaţii plecaţi din România, la muncă în Germania, nu se mai întorc ”în veci”.

El a precizat că trebuie să existe un permis de muncă în acelaşi timp, în toate statele membre UE, astfel ca angajaţii să fie obligaţi să migreze.

”Deci limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie acelaşi, ca şi timp, în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa, dacă ajunge în Germania şi primeşte drept de muncă, nu o să se mai întoarcă în veci în Croaţia, România, de unde a plecat. Trebuie să fie discutată o astfel de măsură. Maximum 5 ani şi la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a explicat Teodorovici, potrivit unei înregistrări audio difuzate de Hotnews.

Declaraţia ministrului a generat un val de comentarii negative din partea societăţii civile, a politicienilor şi a sindicatelor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite